To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Witam. Stuki w kierownicy.

Anonymous - 04-05-2006, 11:58
Temat postu: Witam. Stuki w kierownicy.
Witam forumowiczow. Mam maly klopot z Carisma 1,8.
Jadac po "kocich łbach" z kierownicy (z oklic kalksonu) wydobywa sie metaliczny dzwiek pukania.
Szukalem na forum ale jakos nie dokopalem sie do takiego tematu. (moze zle szukem)

Jeden z mechanikow twierdzi ze jest to poduszka powietrzna. Drugi ze lozysko w koloumnie kierowniczej albo krzyzaki.

Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem i moglby podpowiedziec co moze byc przyczyna ??

Stuki nie wystepuja podczas jazdy po normalnej drodze. Opiero na sporych nierownosciach tak jakby cos wpadalo w wibracje.

Luzy w zawieszeniu posprawdzane i nie stwierdzone.
Pozdawiam

Anonymous - 04-05-2006, 12:43

a jak krecisz fajera czujesz przeskok lub deliktany luz? w carismach przekladnia jest zrobiona w taki sposob aby przy wypadku skladala sie w gore i wlasnie na tych krzyzakach/laczach czy jak to tam nazwac pojawia sie czesto luz, jednym slowem sprawdz przekladnie.
Anonymous - 04-05-2006, 13:14

Jesli jest zgaszony silnik to rzeczywiscie ruch kolem kierownicy powoduje klepanie w przekaldni kierowniczej. Odpale silnik i klepanie znika bo przekladnia wypelnie sie olejem czy jakos tak.

Natomiast nie czuje zadnych luzow kierownica gora-dol. wlazilem pod kolumne kierownicza i szarpalem za to wszytkie polaczenia luzu tam nie czuje.

Bartek - 04-05-2006, 13:21

HEhe mialem to samo...... stukal............... lewy zawias maski....
Anonymous - 04-05-2006, 13:23

nie sadze zeby to byl zawias ;)
Slychac dokladnie jakby to sie wydobywal dzwiek z klaksonu ;)

Ale sprawdze moze..

szczeslaw - 04-05-2006, 13:49

baracuda napisał/a:
nie sadze zeby to byl zawias

Miałem kiedyś takiego nauczyciela w technikum - całkiem niegłupi gość i dość dużo o samochodach wiedział. Zawsze powtarzał: jak stuka ci z lewej strony z przodu to szukaj z prawej strony z tyłu :)

Krzyzak - 04-05-2006, 14:47

zawiasy potrafią stukać - też swoje klepałem...
ale u mnie przyczyną mocnych stuków był amortyzator (oczywiście testy na szarpakach itd. przechodził pozytywnie)