To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1.6 16V] Szarpanie na niskich biegach

Anonymous - 16-08-2008, 08:00
Temat postu: [1.6 16V] Szarpanie na niskich biegach
Witam,
Carisma 2002. Szarpie przy ruszaniu - szczególnie przy zimnym silniku. Nie potrafię ruszyć bez szarpnięcia. Problem dotyczy jedynki i dwójki. Na domiar powiem, że ojciec mi ostatnio strasznie nadpalił sprzęgło(2 dni śmierdziało). Wykonałem test, który gdzieś tam wyczytałem żeby gazować na dwójce do oporu. Auto przyspiesza normalnie. Cari ma 130 tyś. km przebiegu czy to już czas na wymianę sprzęgła? Czy ewentualnie można jakoś sprawdzić czy to sprzęgło jest już do wymiany?
z góry dziękuję

czekoladka_1981 - 16-08-2008, 09:01

cas napisał/a:
Czy ewentualnie można jakoś sprawdzić czy to sprzęgło jest już do wymiany?

zaciągnij ręczny (mocno) wrzuć 2 bieg i powoli ruszaj (tzn puszczaj sprzęgło)- jeśli sprzęglo OK to silnik zgaśnie, jeśli sprzęgło się ślizga - obroty będą rosły a auto będzie stało w miejscu (a ruszanie z piskiem to metoda na spalenie a nie sprawdzenie sprzęgla)

Matejko - 16-08-2008, 12:12

a nie przypadkiem 5 bieg ??
kristof - 16-08-2008, 12:52

ja znam zasadę że sprawdza się sprzęgło na 5 biegu tak jak [b]Matejko[\b] pisał...tak jakoś od 90km/h sprawdzasz czy auto normalnie przyspiesza a nie że obroty rosną..jakoś tak jeśli zobaczysz że idzie normalnie to si,. a jeśli zaczyna się ślizgać na niższych biegach to trza jak najszybciej sprzęgło wymienić...bo od piątki zaczyna się sypać..tak jakiś mechanior mi tłumaczył..
Krzyzak - 16-08-2008, 13:09

ja zawsze sprawdzam na 4 - przelozenie niemal 1:1
Czołgi - 23-08-2008, 09:16

Ja słyszałem, ze powinno sie sprawdzać na 3-cim biegu. 4-ty i 5-ty to troche za wysokie przełożenia, i ruszenie nawet bez ręcznego to moze być problem. Ładnych pare lat temu na kursie na prawko nudząc się na placu zaczołem ruszać z coraz wyższych biegów. Udało mi się to chyba z 4, ale nie dam sobie ręki odciać :)