To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Stan oleju

Ginger1021 - 23-08-2008, 11:26
Temat postu: Stan oleju
Witam.
W moim silniczku jest wlane ponad stan oleju, powinno się mieścić w przedziale min a max.
Jakiś kretyn tak zalał a dodam że niedawno kupiłem samochód i olej był wymieniany-czysty.
Zastanawiam się czy to ma jakiś wpływ na klepanie zaworków, jeśli tak to będę szybko wymieniał a mam shell 10w40 zalany. Co wy o tym sądzicie drodzy forumowicze? :roll:

mlun - 23-08-2008, 13:17

Ale bardzo zpoza kreske jest? Ogólnie to niezbyt zdrowo jak jest za dużo bo za duże ciśnienie może być i gdzieś może się zacząć pocić. Strzykawką to raczej ciężko bo będzie odessać. Poczekajmy jak ktoś bardziej obeznany się wypowie co z tym fantem zrobić.
A co do klepania zaworów jak masz GDI to się przyzwyczaj że poklepie a jak inny silnik to jedź na regulację.

Ginger1021 - 24-08-2008, 01:07

mlun napisał/a:
A co do klepania zaworów jak masz GDI to się przyzwyczaj że poklepie

Mam GDI i wiem o tym że to jest ich taka natura, ale tak sobie myślę że poprzez to może też tak klepać. Wymienię olej zaraz po wypłacie i zobacze jak będzie. No a jest ze1.5 cm ponad stan i nic oleju nie ubywa a silnik to suchutki jest.

saphire - 24-08-2008, 08:33

jak masz 1.5 cm ponad max na bagnecie to czym prędzej odessij nadmiar bo ci wypchnie uszczelniacze albo spieni korbami olej w misce i nawet do zatarcia to może doprowadzić bo pompa łyka wtedy taki spieniony olej i pompuje go z powietrzem po całym silniku.
Ginger1021 - 24-08-2008, 12:58

Ciekawe, dzięki saphire.
Zmieniam olej!!!!!

mlun - 24-08-2008, 13:55

No 1,5cm to dużo za dużo. Tak trszke jakby było to jeszcze by nie trzeba było się martwić. A tak jak radzi saphire coś rób szybko.
daroslo - 13-09-2008, 16:52

Nadmiar oleju jest zjawiskiem niekorzystnym, ale nie tak niebezpiecznym jak jego niedobór. Szczególnie jest to niekorzystne w samochodach wyposażonych w katalizator. Zbyt wysoki poziom oleju w misce olejowej może powodować naruszenie gładzi cylindrów. Nadmiaru oleju mogą nie nadążyć zgarniać pierścienie tłokowe. W efekcie dochodzi do spalania nadmiaru oleju w kanale spalania i przedostawania się nie spalonych do końca cząstek oleju do katalizatora i niszczenie go. Drugim negatywnym efektem jest nadmierne i nieefektywne zużycie oleju. Co do pienienienia się oleju to nie zgodze się z tym, bo przecież gładź cylindrów jest smarowana metodą rozbryzgową więc olej cały czas jest rozrzucany przez wał korbowy, a smok bieże olej z dna misy, po za tym olej nie pieni się do tego stopnia żeby przenosić niebezpieczne ilości powietrza, a już napewno silnik nie zatrze się z powodu nadmiaru oleju :!:
Nadmiar oleju poprostu upuść korkiem spustowym w misie olejowej.

Moomin - 13-09-2008, 17:26

Ginger1021 napisał/a:
Ciekawe, dzięki saphire.
Zmieniam olej!!!!!

Ale nie musisz zmieniać. Wystarczy podjechać to jakiegoś warsztatu i Ci ten nadmiar odessają. Są do tego specjalne urządzenia.

MAłY - 13-09-2008, 18:52

włóż kawałek wężyka w rurke gdzie wchodzi bagnet, pod drugi koniec "podepnij" strzykawke i sciagnij ile trzeba oleju i juz.
Anonymous - 13-09-2008, 21:41

niezbyt dobrze dla silnika po to jestt na bagnecie podzialka aby wlewac jak jest pokazane,jak za duzo olej moze szukac wyjscia