[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Pomocy - colt nie daje znaków życia
marcus - 26-08-2008, 19:22 Temat postu: [CA1A 1.3] Pomocy - colt nie daje znaków życia Witam wszystkich forumowiczów
Mam na imię Marek. Mam taki problem:
pewnego wieczoru chciałem wyjechać moim autkiem a po odpaleniu po paru sekundach zgasło. Po ponownym przekręceniu kluczyka nie oświecił się CE i auto już nie dało się uruchomić. Stoi do dziś . Sprawdzałem bezpieczniki -OK, iskre podczas kręcenia - brak, pompa paliwa też nie chodzi. Przeszukałem już forum na podobny problem i wywnioskowałem że może to być komputer. Próbowałem wyświetlić sobie kody błędów a tu nic. Otwożyłem do komputera czy to może kondensatory - wygląda jakby prosto z fabryki był. POMOCY jaka może być tego przyczyna i jak temu zaradzić.
Pozdrowienia: Marek
wojmi1 - 26-08-2008, 20:01
aparat zapłonowy lub PowerTranzystor
Krzyzak - 26-08-2008, 20:54
stawiam na ECU - 90%
pozostale 10% to czujnik polozenia walu w aparacie
ps. nie bylo Coltow CA z silnikiem 1.2 (tak masz w profilu)
Hugo - 26-08-2008, 22:20
marcus napisał/a: | iskre podczas kręcenia - brak, pompa paliwa też nie chodzi | Komputer padł.
wichura1 - 27-08-2008, 08:11
Tak komputer zwłaszcza, że nie zapala się "check engine" przy przekręceniu stacyjki. Skontaktuj się z Bartkiem on naprawia ECU w przystępnych cenach.
josie - 27-08-2008, 14:08
Jak w środku komputer nie wygląda na popalony to padł Ci bezpiecznik pod maską w skrzyneczce. Opisany ECI Multi. Można podmienić narazie z bezpiecznikiem Defogger
marcus - 27-08-2008, 21:13
Witam
Sprawdze jeszcze tą podpowiedź:
josie napisał/a: | Jak w środku komputer nie wygląda na popalony to padł Ci bezpiecznik pod maską w skrzyneczce. Opisany ECI Multi. Można podmienić narazie z bezpiecznikiem Defogger |
Pozdrawiam: Marek
Anonymous - 29-08-2008, 19:04
czy pompa paliwa sie włacza,srawdz czy masz napiecie na ECU pod radiem jest taki duzy przekaznik ktory moze byc odpowiedzialny za problem
marcus - 31-08-2008, 09:31
Witam po raz kolejny.
Sprawdziłem już bezpiecznik ECI pod maską - jest OK.
4g63colt napisał/a: | czy pompa paliwa sie włacza,srawdz czy masz napiecie na ECU pod radiem jest taki duzy przekaznik ktory moze byc odpowiedzialny za problem |
Już wcześniej sprawdzałem ten przekaźnik za radiem, bo zastanawiało mnie to "cykanie" po przekręceniu kluczyka. Rozebrałem go i znalazłem że w środku są dwa przekaźniki. Po przekręceniu kluczyka tylko jeden z nich działał. Jak ręcznie nacisąłem ten drugi i zaczęła pracować pompa paliwa. Wnioskuje że ten pierwszy podaje napięcie na komputer?
Teraz się jeszcze zastanawiam czy nie podpiąć auta pod jakiś komputer diagnostyczny - ale czy coś to mi da?
Pozdrawiam: Marek
Hugo - 31-08-2008, 15:44
marcus napisał/a: | zastanawiało mnie to "cykanie" po przekręceniu kluczyka. Rozebrałem go i znalazłem że w środku są dwa przekaźniki. Po przekręceniu kluczyka tylko jeden z nich działał. Jak ręcznie nacisąłem ten drugi i zaczęła pracować pompa paliwa. | ECU jest uszkodzone.
marcus - 07-09-2008, 12:37
Witam
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jednak rzeczywiście uszkodzeniu uległ komputer, naszczęście dało się go reanomować. Autko już jeździ )).
Pozdrawiam wszystkich na forum: Marek
|
|
|