To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Pomocy - colt nie daje znaków życia

marcus - 26-08-2008, 19:22
Temat postu: [CA1A 1.3] Pomocy - colt nie daje znaków życia
Witam wszystkich forumowiczów
Mam na imię Marek. Mam taki problem:
pewnego wieczoru chciałem wyjechać moim autkiem a po odpaleniu po paru sekundach zgasło. Po ponownym przekręceniu kluczyka nie oświecił się CE i auto już nie dało się uruchomić. Stoi do dziś :( . Sprawdzałem bezpieczniki -OK, iskre podczas kręcenia - brak, pompa paliwa też nie chodzi. Przeszukałem już forum na podobny problem i wywnioskowałem że może to być komputer. Próbowałem wyświetlić sobie kody błędów a tu nic. Otwożyłem do komputera czy to może kondensatory - wygląda jakby prosto z fabryki był. POMOCY jaka może być tego przyczyna i jak temu zaradzić.
Pozdrowienia: Marek

wojmi1 - 26-08-2008, 20:01

aparat zapłonowy lub PowerTranzystor
Krzyzak - 26-08-2008, 20:54

stawiam na ECU - 90%
pozostale 10% to czujnik polozenia walu w aparacie
ps. nie bylo Coltow CA z silnikiem 1.2 (tak masz w profilu)

Hugo - 26-08-2008, 22:20

marcus napisał/a:
iskre podczas kręcenia - brak, pompa paliwa też nie chodzi
Komputer padł.
wichura1 - 27-08-2008, 08:11

Tak komputer zwłaszcza, że nie zapala się "check engine" przy przekręceniu stacyjki. Skontaktuj się z Bartkiem on naprawia ECU w przystępnych cenach.
josie - 27-08-2008, 14:08

Jak w środku komputer nie wygląda na popalony to padł Ci bezpiecznik pod maską w skrzyneczce. Opisany ECI Multi. Można podmienić narazie z bezpiecznikiem Defogger
marcus - 27-08-2008, 21:13

Witam
Sprawdze jeszcze tą podpowiedź:
josie napisał/a:
Jak w środku komputer nie wygląda na popalony to padł Ci bezpiecznik pod maską w skrzyneczce. Opisany ECI Multi. Można podmienić narazie z bezpiecznikiem Defogger

Pozdrawiam: Marek

Anonymous - 29-08-2008, 19:04

czy pompa paliwa sie włacza,srawdz czy masz napiecie na ECU pod radiem jest taki duzy przekaznik ktory moze byc odpowiedzialny za problem
marcus - 31-08-2008, 09:31

Witam po raz kolejny.

Sprawdziłem już bezpiecznik ECI pod maską - jest OK.

4g63colt napisał/a:
czy pompa paliwa sie włacza,srawdz czy masz napiecie na ECU pod radiem jest taki duzy przekaznik ktory moze byc odpowiedzialny za problem

Już wcześniej sprawdzałem ten przekaźnik za radiem, bo zastanawiało mnie to "cykanie" po przekręceniu kluczyka. Rozebrałem go i znalazłem że w środku są dwa przekaźniki. Po przekręceniu kluczyka tylko jeden z nich działał. Jak ręcznie nacisąłem ten drugi i zaczęła pracować pompa paliwa. Wnioskuje że ten pierwszy podaje napięcie na komputer?
Teraz się jeszcze zastanawiam czy nie podpiąć auta pod jakiś komputer diagnostyczny - ale czy coś to mi da?

Pozdrawiam: Marek

Hugo - 31-08-2008, 15:44

marcus napisał/a:
zastanawiało mnie to "cykanie" po przekręceniu kluczyka. Rozebrałem go i znalazłem że w środku są dwa przekaźniki. Po przekręceniu kluczyka tylko jeden z nich działał. Jak ręcznie nacisąłem ten drugi i zaczęła pracować pompa paliwa.
ECU jest uszkodzone.
marcus - 07-09-2008, 12:37

Witam

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jednak rzeczywiście uszkodzeniu uległ komputer, naszczęście dało się go reanomować. Autko już jeździ :) )).

Pozdrawiam wszystkich na forum: Marek