To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - światła w outlanderze II

farmi - 27-08-2008, 13:32
Temat postu: światła w outlanderze II
Witam jestem zainteresowany kupnem outka II generacji z xenonami może jest ktoś w stanie udzielić opinii na temat xenonów i ich dzialania szczegolnie nocą:)
rezon - 27-08-2008, 14:50

są znacznie lepsze od zwykłych, zwłaszcza nocą. Długie z żarówkami Philips BLue VIsion w Outlanderze świecą w porównaniu z krótkimi xenonami na żółto i dokąd sięga światło xenonów to niewiele je widać. Oryginalne żarówki na długich świeciły jeszcze gorzej. Białe światło xenonów mniej męczy w nocy i daje znacznie większy komfort prowadzenia - lepeiej doświetlone pobocza, droga, itp. Prawdopodobnie byłyby jeszcze lepsze (granica światło/cień) gdyby zamiast wielkiego lustra, miały małe lustro i soczewki, ale nie mają.
Anonymous - 28-08-2008, 11:18

A ja wolę ksenony z odbłyśnikiem, zamiast z soczewką (i przesłoną) - właśnie z uwagi na mniej wyraźną granicę światło/cień...
W poprzednim aucie miałem ksenony z soczewką - i granica światł/cień była jak ucięta nożem... :wink:

Tak przy okazji w temacie "żarówek" do ksenonów :P
Generalnie na rynku istnieją dwa podstawowe rodzaje ksenonowych lamp wyładowczych (popularnie zwanych "żarowkami", choć nie mają żarnika): D2S i D2R.

W autach wyposażonych w reflektory soczewkowe stosuje się "żarówki" typu D2S (aut z tego typu reflektorami jest na rynku znacznie więcej).
Natomiast w wersji odbłyśnikowej ksenonów (tak jak w Outlanderze) stosuje się "zarowki" typu D2R.

Lampa wyładowcza typu D2S:

Lampa wyładowcza typu D2R:

Poza tym ksenonowe lampy wyłądowcze sa produkowane w różnych wersjach barwowych. Można kupić wersję z bardzo niebieską (chłodną) barwą światła (ok. 8000K) jak również z cieplejszą (ok. 6000K). Bardzo zimna barwa światła (8000K i więcej) jest niedobra do jazdy w nocy w deszczu - takie światło jakby "ginie"...

Aaaa... i mitem jest, że "żarówki" ksenonowe są wieczne. Nie spalają się co prawda gwałtownie jak zwykłe żarówki, ale z czasem zużywają się - co objawia się zmianą koloru światła, która zmienia się na taką różowo-pomarańczową. Dzieje się to powoli, więc jest czas na wymianę...

To tak przy okazji - jakby ktoś planował zakup "żarówek" :P

Anonymous - 29-08-2008, 09:39

jak juz przy żarówkach jesteśmy, czy ktoś zmieniał żarówki od postojowych? troche mi sie nie podoba że świecą na żółto przy "niebieskich" ksenonach, coś możecie polecić?
saphire - 29-08-2008, 10:46

Można dobrać diodowe 180° koloru "zimny biały"
rezon - 29-08-2008, 16:33

saphire napisał/a:
Można dobrać diodowe 180° koloru "zimny biały
nie wiem czy komputer nie zasygnalizuje przepalonej żarówki z uwagi na mniejszy pobór prądu. W Octavii odcina również dopływ prądu do zidentyfikowanego uszkodzonego obwodu bo tak interpretuje mniejszy pobór. Ja nie ryzykowałem sprawdzania i wstawiłem Philipsa BlueVision do długich oraz postojówek oraz Silver Vision do kierunków zamiast fabrycznych. Oprócz dywanika i siatki w bagażniku to był cały mój "tuning" wizualny Outlandera.
saphire - 29-08-2008, 19:33

Próba nie strzelba...
Anonymous - 29-08-2008, 20:56

mozesz smialo wstawiac kazde zarowki,w kazdym kolorze...ja mam u siebie xenon,biale diody led w miejscu postojowek i jeszcze zamontowane diody a'la audi R8....nie mam zadych sygnalizacji,wszystko super dziala,a auto wyglada rewelacyjnie :)
pozdrawiam

KowaliK - 30-08-2008, 21:15

200EY napisał/a:
ja mam u siebie xenon,biale diody led w miejscu postojowek i jeszcze zamontowane diody a'la audi R8...

A mógłbyś zaprezentować jak to wygląda? ;>

Anonymous - 31-08-2008, 20:44

z mila checia,ale niestety nie wiem jak sie zamieszcza zdjecia na forum...jesli ktos jest zainteresowany to moge przeslac na meila...pozdrawiam
Hiszpan - 31-08-2008, 20:56

Tu jest poradnik Hubeeerta. Sam też zawsze korzystam z tej stronki :D
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9261

KowaliK - 31-08-2008, 20:57

200EY napisał/a:
z mila checia,ale niestety nie wiem jak sie zamieszcza zdjecia na forum...jesli ktos jest zainteresowany to moge przeslac na meila...pozdrawiam

www.fotosik.pl

Ładujesz tam zdjęcie,następnie kopiujesz link "Miniaturka na forum (pełen rozmiar)" i po kłopocie. :wink:

Anonymous - 03-09-2008, 21:47

Dzieki..z waszymi wskazowkami udalo sie zrobic:)

To jedyne zdjecie,ktore mam bo jestem w tej chwili za granica bez auta..niestety zrobione w dzien,wiec efekt mniejszy..postaram sie za jakis czas wrzucic zdjecie jak auto wyglada w nocy...:)

Pozdrawiam i prosze o komentarze...pozytywne i negatywne...;)

Hiszpan - 03-09-2008, 21:57

200EY, spróbuj zrobić zdjęcie z wyłączonymi światłami mijania - będzie wtedy lepiej widać światła pozycyjne ;)
Anonymous - 05-09-2008, 18:42

zamieszcze lepsze zdjecie,ale w tej chwili nie mam samochodu bo jestem za granica :)