Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:15
światła w outlanderze II
Autor Wiadomość
farmi 
Nowy Forumowicz

Auto: opel astra III
Wysłany: 27-08-2008, 13:32   światła w outlanderze II

Witam jestem zainteresowany kupnem outka II generacji z xenonami może jest ktoś w stanie udzielić opinii na temat xenonów i ich dzialania szczegolnie nocą:)

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-08-2008, 14:50   

są znacznie lepsze od zwykłych, zwłaszcza nocą. Długie z żarówkami Philips BLue VIsion w Outlanderze świecą w porównaniu z krótkimi xenonami na żółto i dokąd sięga światło xenonów to niewiele je widać. Oryginalne żarówki na długich świeciły jeszcze gorzej. Białe światło xenonów mniej męczy w nocy i daje znacznie większy komfort prowadzenia - lepeiej doświetlone pobocza, droga, itp. Prawdopodobnie byłyby jeszcze lepsze (granica światło/cień) gdyby zamiast wielkiego lustra, miały małe lustro i soczewki, ale nie mają.

Pe.te
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2008, 11:18   

A ja wolę ksenony z odbłyśnikiem, zamiast z soczewką (i przesłoną) - właśnie z uwagi na mniej wyraźną granicę światło/cień...
W poprzednim aucie miałem ksenony z soczewką - i granica światł/cień była jak ucięta nożem... :wink:

Tak przy okazji w temacie "żarówek" do ksenonów :P
Generalnie na rynku istnieją dwa podstawowe rodzaje ksenonowych lamp wyładowczych (popularnie zwanych "żarowkami", choć nie mają żarnika): D2S i D2R.

W autach wyposażonych w reflektory soczewkowe stosuje się "żarówki" typu D2S (aut z tego typu reflektorami jest na rynku znacznie więcej).
Natomiast w wersji odbłyśnikowej ksenonów (tak jak w Outlanderze) stosuje się "zarowki" typu D2R.

Lampa wyładowcza typu D2S:

Lampa wyładowcza typu D2R:

Poza tym ksenonowe lampy wyłądowcze sa produkowane w różnych wersjach barwowych. Można kupić wersję z bardzo niebieską (chłodną) barwą światła (ok. 8000K) jak również z cieplejszą (ok. 6000K). Bardzo zimna barwa światła (8000K i więcej) jest niedobra do jazdy w nocy w deszczu - takie światło jakby "ginie"...

Aaaa... i mitem jest, że "żarówki" ksenonowe są wieczne. Nie spalają się co prawda gwałtownie jak zwykłe żarówki, ale z czasem zużywają się - co objawia się zmianą koloru światła, która zmienia się na taką różowo-pomarańczową. Dzieje się to powoli, więc jest czas na wymianę...

To tak przy okazji - jakby ktoś planował zakup "żarówek" :P

Deluvian
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2008, 09:39   

jak juz przy żarówkach jesteśmy, czy ktoś zmieniał żarówki od postojowych? troche mi sie nie podoba że świecą na żółto przy "niebieskich" ksenonach, coś możecie polecić?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-08-2008, 10:46   

Można dobrać diodowe 180° koloru "zimny biały"

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 29-08-2008, 16:33   

saphire napisał/a:
Można dobrać diodowe 180° koloru "zimny biały
nie wiem czy komputer nie zasygnalizuje przepalonej żarówki z uwagi na mniejszy pobór prądu. W Octavii odcina również dopływ prądu do zidentyfikowanego uszkodzonego obwodu bo tak interpretuje mniejszy pobór. Ja nie ryzykowałem sprawdzania i wstawiłem Philipsa BlueVision do długich oraz postojówek oraz Silver Vision do kierunków zamiast fabrycznych. Oprócz dywanika i siatki w bagażniku to był cały mój "tuning" wizualny Outlandera.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-08-2008, 19:33   

Próba nie strzelba...

200EY
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2008, 20:56   

mozesz smialo wstawiac kazde zarowki,w kazdym kolorze...ja mam u siebie xenon,biale diody led w miejscu postojowek i jeszcze zamontowane diody a'la audi R8....nie mam zadych sygnalizacji,wszystko super dziala,a auto wyglada rewelacyjnie :)
pozdrawiam

KowaliK 
Mitsumaniak
01339/KMM

Auto: JDM's
Wysłany: 30-08-2008, 21:15   

200EY napisał/a:
ja mam u siebie xenon,biale diody led w miejscu postojowek i jeszcze zamontowane diody a'la audi R8...

A mógłbyś zaprezentować jak to wygląda? ;>

200EY
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2008, 20:44   

z mila checia,ale niestety nie wiem jak sie zamieszcza zdjecia na forum...jesli ktos jest zainteresowany to moge przeslac na meila...pozdrawiam

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 31-08-2008, 20:56   

Tu jest poradnik Hubeeerta. Sam też zawsze korzystam z tej stronki :D
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9261

KowaliK 
Mitsumaniak
01339/KMM

Auto: JDM's
Wysłany: 31-08-2008, 20:57   

200EY napisał/a:
z mila checia,ale niestety nie wiem jak sie zamieszcza zdjecia na forum...jesli ktos jest zainteresowany to moge przeslac na meila...pozdrawiam

www.fotosik.pl

Ładujesz tam zdjęcie,następnie kopiujesz link "Miniaturka na forum (pełen rozmiar)" i po kłopocie. :wink:

200EY
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2008, 21:47   

Dzieki..z waszymi wskazowkami udalo sie zrobic:)

To jedyne zdjecie,ktore mam bo jestem w tej chwili za granica bez auta..niestety zrobione w dzien,wiec efekt mniejszy..postaram sie za jakis czas wrzucic zdjecie jak auto wyglada w nocy...:)

Pozdrawiam i prosze o komentarze...pozytywne i negatywne...;)

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 03-09-2008, 21:57   

200EY, spróbuj zrobić zdjęcie z wyłączonymi światłami mijania - będzie wtedy lepiej widać światła pozycyjne ;)

200EY
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2008, 18:42   

zamieszcze lepsze zdjecie,ale w tej chwili nie mam samochodu bo jestem za granica :)

Odpowiedz do tematu