Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:15 |
światła w outlanderze II |
Autor |
Wiadomość |
farmi
Nowy Forumowicz
Auto: opel astra III
|
Wysłany: 27-08-2008, 13:32 światła w outlanderze II
|
|
|
Witam jestem zainteresowany kupnem outka II generacji z xenonami może jest ktoś w stanie udzielić opinii na temat xenonów i ich dzialania szczegolnie nocą:) |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-08-2008, 14:50
|
|
|
są znacznie lepsze od zwykłych, zwłaszcza nocą. Długie z żarówkami Philips BLue VIsion w Outlanderze świecą w porównaniu z krótkimi xenonami na żółto i dokąd sięga światło xenonów to niewiele je widać. Oryginalne żarówki na długich świeciły jeszcze gorzej. Białe światło xenonów mniej męczy w nocy i daje znacznie większy komfort prowadzenia - lepeiej doświetlone pobocza, droga, itp. Prawdopodobnie byłyby jeszcze lepsze (granica światło/cień) gdyby zamiast wielkiego lustra, miały małe lustro i soczewki, ale nie mają. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Pe.te [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2008, 11:18
|
|
|
A ja wolę ksenony z odbłyśnikiem, zamiast z soczewką (i przesłoną) - właśnie z uwagi na mniej wyraźną granicę światło/cień...
W poprzednim aucie miałem ksenony z soczewką - i granica światł/cień była jak ucięta nożem...
Tak przy okazji w temacie "żarówek" do ksenonów
Generalnie na rynku istnieją dwa podstawowe rodzaje ksenonowych lamp wyładowczych (popularnie zwanych "żarowkami", choć nie mają żarnika): D2S i D2R.
W autach wyposażonych w reflektory soczewkowe stosuje się "żarówki" typu D2S (aut z tego typu reflektorami jest na rynku znacznie więcej).
Natomiast w wersji odbłyśnikowej ksenonów (tak jak w Outlanderze) stosuje się "zarowki" typu D2R.
Lampa wyładowcza typu D2S:
Lampa wyładowcza typu D2R:
Poza tym ksenonowe lampy wyłądowcze sa produkowane w różnych wersjach barwowych. Można kupić wersję z bardzo niebieską (chłodną) barwą światła (ok. 8000K) jak również z cieplejszą (ok. 6000K). Bardzo zimna barwa światła (8000K i więcej) jest niedobra do jazdy w nocy w deszczu - takie światło jakby "ginie"...
Aaaa... i mitem jest, że "żarówki" ksenonowe są wieczne. Nie spalają się co prawda gwałtownie jak zwykłe żarówki, ale z czasem zużywają się - co objawia się zmianą koloru światła, która zmienia się na taką różowo-pomarańczową. Dzieje się to powoli, więc jest czas na wymianę...
To tak przy okazji - jakby ktoś planował zakup "żarówek" |
|
|
|
 |
Deluvian [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2008, 09:39
|
|
|
jak juz przy żarówkach jesteśmy, czy ktoś zmieniał żarówki od postojowych? troche mi sie nie podoba że świecą na żółto przy "niebieskich" ksenonach, coś możecie polecić? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 29-08-2008, 10:46
|
|
|
Można dobrać diodowe 180° koloru "zimny biały" |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 29-08-2008, 16:33
|
|
|
saphire napisał/a: | Można dobrać diodowe 180° koloru "zimny biały | nie wiem czy komputer nie zasygnalizuje przepalonej żarówki z uwagi na mniejszy pobór prądu. W Octavii odcina również dopływ prądu do zidentyfikowanego uszkodzonego obwodu bo tak interpretuje mniejszy pobór. Ja nie ryzykowałem sprawdzania i wstawiłem Philipsa BlueVision do długich oraz postojówek oraz Silver Vision do kierunków zamiast fabrycznych. Oprócz dywanika i siatki w bagażniku to był cały mój "tuning" wizualny Outlandera. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 29-08-2008, 19:33
|
|
|
Próba nie strzelba... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
200EY [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2008, 20:56
|
|
|
mozesz smialo wstawiac kazde zarowki,w kazdym kolorze...ja mam u siebie xenon,biale diody led w miejscu postojowek i jeszcze zamontowane diody a'la audi R8....nie mam zadych sygnalizacji,wszystko super dziala,a auto wyglada rewelacyjnie
pozdrawiam |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 30-08-2008, 21:15
|
|
|
200EY napisał/a: | ja mam u siebie xenon,biale diody led w miejscu postojowek i jeszcze zamontowane diody a'la audi R8... |
A mógłbyś zaprezentować jak to wygląda? ;> |
|
 |
200EY [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2008, 20:44
|
|
|
z mila checia,ale niestety nie wiem jak sie zamieszcza zdjecia na forum...jesli ktos jest zainteresowany to moge przeslac na meila...pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 31-08-2008, 20:57
|
|
|
200EY napisał/a: | z mila checia,ale niestety nie wiem jak sie zamieszcza zdjecia na forum...jesli ktos jest zainteresowany to moge przeslac na meila...pozdrawiam |
www.fotosik.pl
Ładujesz tam zdjęcie,następnie kopiujesz link "Miniaturka na forum (pełen rozmiar)" i po kłopocie. |
|
 |
200EY [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2008, 21:47
|
|
|
Dzieki..z waszymi wskazowkami udalo sie zrobic:)
To jedyne zdjecie,ktore mam bo jestem w tej chwili za granica bez auta..niestety zrobione w dzien,wiec efekt mniejszy..postaram sie za jakis czas wrzucic zdjecie jak auto wyglada w nocy...:)
Pozdrawiam i prosze o komentarze...pozytywne i negatywne...;) |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 03-09-2008, 21:57
|
|
|
200EY, spróbuj zrobić zdjęcie z wyłączonymi światłami mijania - będzie wtedy lepiej widać światła pozycyjne |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
200EY [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2008, 18:42
|
|
|
zamieszcze lepsze zdjecie,ale w tej chwili nie mam samochodu bo jestem za granica |
|
|
|
 |
|