To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Gdzie sie znajduje pompa Paliwa

Anonymous - 31-08-2008, 21:33
Temat postu: [CAxA] Gdzie sie znajduje pompa Paliwa
Witam bardzo serdecznie. Mam uszkodzana pompe paliwa a niewiem gdzie sie ona dokladnie znajduje :( Uszkodzenie nastąpiło po tym jak moj mądry brat założył odwrotnie klemy od akumulatora. Moj tata wywnioskował że się uszkodziła sie pompa paliwa ponieważ rozrusznikiem kręce a nie zapala. Mówil że jest małe ciśnienie benzyny

Proszę o jakies wskazowki.

Z Gory dziekuje za pomoc!

Anonymous - 31-08-2008, 22:07

pompa paliwa jest w zbiorniku paliwa,na zbiorniku sa dwa dekielki jeden do poziomu palwadrugi do pompy ty chcesz ten z ktorego wychodza dwa wezyki jeden z nich ma nakretke, tylko ostroznie z odkecaniem łatwo zepsuc
josie - 31-08-2008, 22:10

Sprawdź miernikiem bezpieczniki w srzynce pod maską.

Żeby wyjąć pompę trzeba ściągnąć bak.

Anonymous - 31-08-2008, 22:15

A to mnie zmartwiliście. Bezpieczniki zostały wymienine :( To jutro biore sie za sciaganie baku.

Pozdrawiam

josie - 31-08-2008, 22:20

Lampka Check Engine się normalnie zapala po włączeniu stacyjki? I gaśnie po kilku sekundach?

Moim zdaniem to nie pompa. Pompę włącza komputer silnika (ECU) - podaje napięcie na przekaźnik pompy i wtedy pompa zostaje włączona. Do tego jeszcze trzeba stacyjkę włączyć. Jak klemy były odwrotnie to raczej żadne napięcie do pompy nie dotarło.

adam632 - 31-08-2008, 23:13

mi jak sie spalil komputer to tez pompa nie smigala :roll:
Anonymous - 01-09-2008, 08:08

Chceck engine normalnie się zapala a potem gasnie.

Juz niewiem co to to moze byc :(

[ Dodano: 03-09-2008, 10:48 ]
Pompa paliwa jest niby sprawna. Da rade sprawdzic jakims domowym sposobem czy komputer dziala? Macie moze schemat in stalacji elektrycznej do 1.3

Poizdrawiam

Anonymous - 27-09-2008, 16:16

Witam, mam taki problem. Przy przelaczeniu stacyjki dawniej pompa chodzila 2 sekundy i sie wylaczala a teraz chodzi caly czas i nie ma iskry. CE si enie swieci. Co poradzicie??
Pozdrawiam!

Anonymous - 27-09-2008, 21:35

siekierka71 napisał/a:
Witam, mam taki problem. Przy przelaczeniu stacyjki dawniej pompa chodzila 2 sekundy i sie wylaczala a teraz chodzi caly czas i nie ma iskry. CE si enie swieci. Co poradzicie??
Pozdrawiam!
Zacznijmy od rzeczy najprostszych. Sprawdź bezpiecznik alternatora w skrzynce pod maską po stronie pasażera. Ma oznaczenie 60 A.
A alarm albo odcięcie zapłonu jakieś masz?

Anonymous - 27-09-2008, 22:57

bezpieczniki raczej spoko moge sprawdzic jutro ale... przyczyna chyba lezy w ECU bo ...
auto stalo dosc dlugo tj z pare tyg nieodpalane, kiedys chcialem go uruchomic to jak nigdy nie berdzo chcial zapalic tak jakby stare swiece i kable ale one sa nowe. nie ma iskry bo ecu nie wylacza pompy paliwa jak zawsze i nie wiem co jest.

Hugo - 28-09-2008, 12:08

siekierka71 napisał/a:
auto stalo dosc dlugo tj z pare tyg nieodpalane
Odkręć kopułkę aparatu zapłonowego, wyczyść styki drobnym papierem i koniecznie wytrzyj kopułkę wewnątrz suchą szmatką. Wydaje mi się, że po tym odpali.
josie - 28-09-2008, 12:36

A ja bym sprawdził też bezpiecznik, ale opisany ECI MULTI pod maską (30A). Sprawdzić miernikiem, bo "na oko" często jest "dobry".
Anonymous - 09-10-2008, 02:01

hej. nie sprawdzalem jeszcze bezpiecznika ale... jak wyjąłem komputer i włozylem go za 2-3 dni to pompa wyłączyła sie jak dawniej i zapalił bez zadnych ale nio może marudził lekko ale za drugim razem pompa wyłączyła sie juz po 20 sec a za 3 i wiecej już wogóle. Za radiem jest ten przekażnik bo go słyszę jak sie załącza i wyłącza jeśli jest dobrze. może to on nawala. co myłslicie i od czego on jest. Przypomne ze jeżeli ten przekażnik nie odbije czyli pompa chodzi to nie załacza wogóle iskry! pozdrawiam