To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB0] Osłona maglownicy kontra drazek kierowniczy

KaWu - 04-09-2008, 08:34
Temat postu: [CB0] Osłona maglownicy kontra drazek kierowniczy
Witam

Wczoraj konserwowalem podwozie i zauwazylem ze pekla mi oslona wspomagania na prawym drazku kierowniczym.
No i zeby ja zdjac przyszlo mi po 14 latach wykrecic koncowke drazka.
Po 2h wczorajszej walki poddalem sie-robila sie szarowka a efektow brak.
Za nic w swiecie nie moge tej koncowki odkrecic. Wydaje mi sie ze nie ma tam przeciwnakretki ale moze tak sie zasklepila ze jestem w bledzie?
Dlatego postanowilem spytac. Ktos odkrecal?

manszeta

manszeta.

Nieszczesna koncowka drazka

Jak juz ja zmecze - bo i tak kiedys dam rade :) To pewnie problem pojawi sie z zalozeniem opaski od strony wewnetrznej na gume. Chyba ze poprosze zone-ona ma male raczki :)
Czy moze lepiej odkrecic caly uklad ?
Za wszystkie pomocne podpowiedzi bede wdzieczny.

Artii - 04-09-2008, 09:20

Przed końcówką masz nakrętkę. Musisz ją poluzować. Z tego co pamiętam jak wymieniał mi końcówki mój mechanik to tak robił. Żadnych innych trików nie było :) .
KaWu - 04-09-2008, 10:09

No to spróbuje, chcoc to mi wyglada na calosc, specjalnie czyscilem i sie przygladalem.
Anonymous - 04-09-2008, 10:15

Jest nakretka na drazku. Musisz ja - jak pisal Artii - poluzowac, a dopiero potem odkrecac koncowke drazka.
Hugo - 04-09-2008, 13:57

Oczywiście, że jest kontrująca przeciwnakrętka. WD-40, chwila przerwy, i próbujesz. Tylko zakładaj dobry (nie wyrobiony) klucz płaski, bo jak zniszczysz nakrętkę to jeszcze będziesz musiał odciać drążek kierowniczy.

P.S. Na fotce wyraźnie widać nakrętkę kontrującą.

londolut - 04-09-2008, 16:37

gregorbu napisał/a:
Jest nakretka na drazku. Musisz ja - jak pisal Artii - poluzowac, a dopiero potem odkrecac koncowke drazka.
A kolega nie widzi drugiej nakrętki bo to końcówka drążka jest nakręcana i to ona tworzy pierwszy gwint a nakrętką zakładasz kontrę :) Nie zapomnij jechać na zbieżność po tym majsterkowaniu ;)

Strzałki - miejsce na klucz, a w tym miejscu ma puścić :)

[OT]gregorbu, pamiętam jak mówiłeś na zlocie "2 tyg odpoczynku od forum bo nie będę miał dostępu do netu, może czasem w jakiejś kafejce". Ty to jednak żyć bez nas nie możesz :P :lol: [/OT]

pawela - 04-09-2008, 19:28

wymieniałem u siebie manszete. Generalnie wszystko jak pisze i pokazuje londolut.
Nie obędzie się bez 'gazrurki', bo końcówkę drążka niełatwo odkręcić. Co do samej manszety, to poprosiłem o pomoc rafqa, on z góry naprowadzał śrubokręt na opaski, a ja z dołu skręcałem.

londolut - 04-09-2008, 22:06

pawela napisał/a:
Nie obędzie się bez 'gazrurki', bo końcówkę drążka niełatwo odkręcić
Jeśli psikniesz jakimś penetratorem, przyłożysz z jednej strony gwintu na końcówce młotek a drugim popukasz z przeciwnej to nie trzeba się męczyć z żadnymi gazrurkami. U mnie było podobnie i końcówka po stukaniu zmiękłą ;) :badgrin:
KaWu - 11-09-2008, 12:21

No to po wymianie. Guma kosztowala 22 zl.
Bylo tak jak pisaliscie: przeciwnakretka. Dobrze ze nie dalem sobie nic odciac bo wygladalo jak w calosci tak zaszlo.

Cytat:
Nie obędzie się bez 'gazrurki', bo końcówkę drążka niełatwo odkręcić

Tu akurat nie bylo problemow. Zeszla reka jak po masle :)