Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Dwie luzne kostki pod obudową ręcznego?
SHARK1979 - 17-09-2008, 11:08 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Dwie luzne kostki pod obudową ręcznego? Jak rozbierałem panel obudowy ręcznego w swojej CARI znalazłem dwie wolne kości tak jak by do podgrzwania siedzeń?? czy ktoś wie do czego one są??
cns80 - 17-09-2008, 11:13
Ja też takie mam w MSS i są właśnie do podgrzewania siedzeń
SHARK1979 - 17-09-2008, 11:21
Czyli mam rozumieć że jak w miejsce zaślepek dam przyciski z rozbitego auta do podgrzewania to będe miał ciepełko
drd1812 - 17-09-2008, 13:28
Nie ma tak łatwo Bo pewnie fotele nie są wyposażone w maty grzejne. Najprościej zajrzyj pod fotele i sprawdź, czy wychodża od nich kable do złącza ( raczej nie racjonalne bo byłyby przyciski do podgrzewania foteli). Więc nie wystarczy włożyć przycisków niestety
wichura1 - 17-09-2008, 14:46
Ja mam fabrycznie podgrzewane, są dwa włączniki dla lewego i prawego fotela. Każdy włącznik ma 3 pozycje:
HI-szybkie podgrzewanie
OFF-wyłączone
LO-po nagrzaniu przełącza się w pozycję podtrzymania temperatury.
Aby to uzupełnić we własnym zakresie wystarczy dokupić matę grzejną (nie musi być Mitsubishi), dwa włączniki, no i sprawdzić, czy dochodzi prąd przez te kable. Jeżeli nie dochodzi trzeba doprowadzić napięcie poprzez bezpiecznik.
SHARK1979 - 17-09-2008, 21:41
Więc w sumie po co poprowadzili te kości jak nie ma połowy części
Chooper - 17-09-2008, 21:50
bo instalacje kładli do każdej sztuki lak leciało (tak jak z instalacją pod halogeny) Tańsze koszty produkcji, bo elektryka w kazdym aucie kładziona była tak samo aby skrócić czas produkcji i nie zastanawiać sie, czy temu trzeba wkładać, czy nie. Finalnie tylko wzbogacali wersje dokładając te brakujące elementy.
SHARK1979 - 17-09-2008, 22:01
Dzięki Chooper za info, czyli tak prosto nie będzie widze
szyszus1 - 17-09-2008, 22:06
Podprowadzali prawie wszędzie, a podgrzewane fotele to opcja więc...
A tak a propos to Panowie ostanie badania dowodzą, że podgrzewane fotele są złe dla mężczyzn lecz znakomite dla kobiet. Tym pierwszym "ujmuje" płodności, a tym drugim jej "dodaje
OK dżołk dżołkiem ale, wg. mnie zbędny bajer. Nie no fajna sprawa, gdybym miał, to pewnie bym korzystał szczególnie w te chłodne dni (brrrrr) ale na pewno nie za często bo przecież gdy już się usiądzie to i tak pod tyłkiem czy plecami samoistnie ciepło się robi, ale nie mam i też mi z tym dobrze. Sam miałem chętkę, żeby też sobie to podłączyć ale nie jest mi to na tyle potrzebne, abym się w to bawi. Do lepszego zorientowania się proponuję przejrzeć
TO
SHARK1979 - 17-09-2008, 22:39
Widziałem te instrukcje pa ruski od mat grzewczych i jest z tym tyle roboty że szok więc daje na luz z tymi matami
Chooper - 18-09-2008, 14:51
na allegro kupujesz gotową matę, którą ciągasz pod poszycie fotela. Nie wydaje sie, co by problemów z tym było...dla mnie to nie potrzebne, bo zimą i tak nie rozbiera sie człowiek przy każdym wsiadaniu do auta i nie ubiera po wisiadani...zwłaszcza na krótkie dystanse. W dalszą podróż, to sie włącza auto na 3 minuty i gdy sie wsiada to już leci ciepłe z nawiewów.
SHARK1979 - 18-09-2008, 22:43
W sumie masz racje Chooper
Anonymous - 19-09-2008, 21:55
Ostatnio podciągałem sobie linkę ręcznego i musiałem zdjąć obudowę i zobaczyłem, że też mam dwie kostki luzem, a dodam że mam podgrzewane fotele i to podłączone oczywiście (działają obydwa) Zatem ciekawe co to za kostki?
wichura1 - 19-09-2008, 22:14
Boczne poduszki w fotelach. wtyczki najprawdopodobniej żółtego koloru.
Anonymous - 19-09-2008, 23:47
Hmm... boczne poduszki to to nie są, bo je posiadam w wyposażeniu, no chyba że niepodłączone są... Ale nie sądze.
|
|
|