To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Rozrząd i biegi

luckyluck - 26-09-2008, 19:32
Temat postu: Rozrząd i biegi
Witam!

1.Mam zamiar udać się do warsztatu na wymianę rozrządu tyle że nie wiem ile to może kosztować. Chodzi mi o pasek, rolki, napinacze i ew. robocizna. Czy zmieniając rozrząd muszę także wymienić pompę wody?

2.Od jakiegoś czasu przy zmianie biegów zwłaszcza na 2-kę słychać kliknięcie lub zgrzytnięcie, dodatkowo czasem nie chce wejść 1 i wsteczny. Czy to może być wina skrzyni czy tylko sprzęgła(ma bardzo duży skok) i wystarczy je tylko podciągnąć?

Dziękuję za pomoc

czekoladka_1981 - 26-09-2008, 19:45

luckyluck napisał/a:
1.Mam zamiar udać się do warsztatu na wymianę rozrządu tyle że nie wiem ile to może kosztować. Chodzi mi o pasek, rolki, napinacze i ew. robocizna. Czy zmieniając rozrząd muszę także wymienić pompę wody?

Masz tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=10150
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=20909

jacek11 - 26-09-2008, 19:54

luckyluck napisał/a:
2.Od jakiegoś czasu przy zmianie biegów zwłaszcza na 2-kę słychać kliknięcie lub zgrzytnięcie, dodatkowo czasem nie chce wejść 1 i wsteczny. Czy to może być wina skrzyni czy tylko sprzęgła(ma bardzo duży skok) i wystarczy je tylko podciągnąć?

Normalka w galantach :D

Synchronizatory w skrzyni do wymiany :(

Jeżeli nie dokucza,to można jeżdzić.Nic nie powinno się stać.

luckyluck - 26-09-2008, 20:38

Dzięki za pomoc. Wymienię na razie rozrząd a z biegami jeszcze poczekam i mam nadzieje, że nic się nie stanie :lol:
Krzyzak - 26-09-2008, 20:43

naucz sie jezdzic wbijajac 2-ke przez luz - czyli 1-ka, potem lewarek na luz i dwojka
ale jest to dosyc normalne - u mnie pomogla wymiana oleju na specjalny do tych celow (sprowadzalem z USA: BG Synchroshift II)

gronostaj - 28-09-2008, 14:05
Temat postu: Re: Rozrząd i biegi
[quote="luckyluck"]Witam!

[size=9]1.Mam zamiar udać się do warsztatu na wymianę rozrządu tyle że nie wiem ile to może kosztować. Chodzi mi o pasek, rolki, napinacze i ew. robocizna. Czy zmieniając rozrząd muszę także wymienić pompę wody?

odpowiedz:
jestem z małopolskiego i też będę wymienial rozrząd u mnie w serwisie powiedzieli mi ponad 1300 a mechanik do tysiąca. przy wymianie paska będę odrazu wymieniał rolki, napinacz, pompe wody bo jak zostawisz pompke to przy dobrym napieciu paska po wymianie zacznie Ci zgrzytać albo stukać wiec lepiej odrazu wszystko

luckyluck - 28-09-2008, 18:57

Też dzwoniłem do znajomego mechanika i za robociznę razem z pompą wody weźmie do 200 czyli z częściami blisko tysiaka będzie. Trochę sporo ale lepiej teraz niż ma strzelić w trasie...