[XX-92]Galant E3xA i starsze - Leje się olej z rozrządu
Anonymous - 19-05-2006, 08:49 Temat postu: Leje się olej z rozrządu Po remoncie silnika okazało się że cieknie olej z uszczelniaczy przy rozrządzie, oczywiście gamonie w warsztacie wymienili tylko uszczelniacz przy wałku rozrządu mając chyba nadzieję że pozostałe wytrzymają ale nie wzieli pod uwagę tego że zmienili mi olej z mineralnego na półsyntetyk no i oczywiście wypłukało wszystko. Wściekłem się zapłaciłem tylko za graty które były na fakturze bez robocizny i zabrałem auto. Umówiłem się z Tomkiem Michalakiem na uszczelnienie silnika, zaproponował mi zimery na rozrząd za 220,- pln za ori, nie mało ale zdecydowałem się bo mam już dość ganiania po warsztatach. Mam nadzieję że w końcu silnik będzie suchy. Kupiłem też nowy nowy pasek rozrządu, napinacze i popychacze hydrauliczne bo któryś mi stuka ale chyba nie dojdę który więc wymiana wszystkich wskazana. Wiąże duże nadzieje w związku z wizytą u Tomka i mam nadzieję że mój koszmar z mechanikami nieukami się skończy. Pozdrawiam
Anonymous - 19-05-2006, 08:55
ja mam wrazenie ze wszyscy normalni/znajacy sie fachowcy wyjechali za granice albo wymarli i nie wazne z jakiej branzy, wszedzie sa sami imbecyle.
Bartek - 19-05-2006, 09:06
Masz farta Darku.....
Mam nadzieję, że paski też zmieniasz zgodnie z równaniem:
olej+guma=kłopoty.....
Anonymous - 19-05-2006, 10:00
Współczuję. Wizyta u T. Michalaka to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie w obecnej sytuacji. W moim przypadku rozrząd został uszczelniony kompletem Corteco+Ajusa, zakupionym u Japaneze i od roku spisuje się wyśmienicie, ale w świetle Twoich przygód zakup oryginalnych częsci zdaje się być bezpieczniejszym, pewniejszym i tańszym rozwiązaniem.
Anonymous - 20-05-2006, 08:39
No i jestem po zabiegu u P. Michalaka. Jestem pod wrażeniem jego fachowości, przyznam się że wstyd mi było za tych partaczy tyle poprawek. Sprawnie i szybko uszczelniny motor, jestem naprawdę zadowolony, tylko robię sobie wyrzuty że nie pojechałem tam wcześniej zaoszczędził bym wiele stresów i pieniędzy, z czystym sumieniem polecam P. Michalaka. Poza tym powiedział że miśki E33A to naprawdę dobre samochody późniejsze modele choć ładne i na wysokim poziomie technologicznym już nie są tak solidne z racji tego że firmy obcinały koszty produkcji i niektóre elementy auta pozostawiały wiele do życzenia.
Miałem nie pisać o tym ale jednak to zrobię, opiszę co mi spartaczyli mechanicy:
Koło od wałka rozrządu nie od mojego motoru tylko od 1.8 tyle samo zębów ale wąskie, tak że pasek wystawał poza krawędz, odwrotnie założona rolka napinająca, uszczelniacze po 8 pln sztuka, nieszczelne do tego stopnia że cały pasek był mokry od oleju, brak jednej śruby od miski olejowej i jedna wkrecona do połowy, brak dwóch śrub przy osłonie rozrządu, wszystko bródne i zasyfiałe, brak podkładek to standard itp.
Anonymous - 20-05-2006, 10:36
Też kiedyś żałowałem, że wcześniej nie znałem T. Michalaka. Zaoszczędziłoby mi to wielu kłopotów i wydatków. Na szczęście oprócz T. Michalaka jest forum, jest na nim kilku znakomitych fachowców...
Swoją drogą - smutno to, że (zdawać by się mogło) mechanicy, (zdawać by się mogło) fachowcy potrafią zespuć porządny samochód. Powinni przecież robić coś zgoła odwrotnego...
Maciek - 20-05-2006, 19:47
Szkoda tylko że od nas ze Sz-na tak daleko pojechałbym gdyby nawet 100-150 km. No ale jak sie jakaś kasiorka uzbiera i przyjdzie czas na prawdziwy przegląd to kto wie
Anonymous - 04-10-2006, 11:02
Witam wszystkich. Prosze mi powiedzieć ile jest uszczelaniaczy przy rozrządzie? Mam Galanta 89r z silnikiem 2L benzyna.
Krzyzak - 04-10-2006, 11:11
kravchuk napisał/a: | Witam wszystkich. Prosze mi powiedzieć ile jest uszczelaniaczy przy rozrządzie? Mam Galanta 89r z silnikiem 2L benzyna. |
4
Anonymous - 04-10-2006, 11:37
Dzięki.
[ Dodano: 04-10-2006, 11:52 ]
Wał góra dół, balans, a jeszcze jak możesz to powiedz gdzie idzie czwarty uszczelniacz bo nie wiem? Dzięki
Anonymous - 04-10-2006, 12:01
wałek rozrządu
Hubeeert - 04-10-2006, 12:07
Pytanie jaki maszkravchuk, silnik SOHC czy DOHC ?
Anonymous - 04-10-2006, 12:10
SOHC
Hubeeert - 04-10-2006, 12:15
No to 4
Anonymous - 04-10-2006, 12:19
Dzięki , wiem już że 4 tylko wiem gdzie idą 3 ale nie wiem gdzie idzę czwarty. hi hi hi.
|
|
|