Leje się olej z rozrządu |
Autor |
Wiadomość |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2006, 08:49 Leje się olej z rozrządu
|
|
|
Po remoncie silnika okazało się że cieknie olej z uszczelniaczy przy rozrządzie, oczywiście gamonie w warsztacie wymienili tylko uszczelniacz przy wałku rozrządu mając chyba nadzieję że pozostałe wytrzymają ale nie wzieli pod uwagę tego że zmienili mi olej z mineralnego na półsyntetyk no i oczywiście wypłukało wszystko. Wściekłem się zapłaciłem tylko za graty które były na fakturze bez robocizny i zabrałem auto. Umówiłem się z Tomkiem Michalakiem na uszczelnienie silnika, zaproponował mi zimery na rozrząd za 220,- pln za ori, nie mało ale zdecydowałem się bo mam już dość ganiania po warsztatach. Mam nadzieję że w końcu silnik będzie suchy. Kupiłem też nowy nowy pasek rozrządu, napinacze i popychacze hydrauliczne bo któryś mi stuka ale chyba nie dojdę który więc wymiana wszystkich wskazana. Wiąże duże nadzieje w związku z wizytą u Tomka i mam nadzieję że mój koszmar z mechanikami nieukami się skończy. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2006, 08:55
|
|
|
ja mam wrazenie ze wszyscy normalni/znajacy sie fachowcy wyjechali za granice albo wymarli i nie wazne z jakiej branzy, wszedzie sa sami imbecyle. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 19-05-2006, 09:06
|
|
|
Masz farta Darku.....
Mam nadzieję, że paski też zmieniasz zgodnie z równaniem:
olej+guma=kłopoty..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2006, 10:00
|
|
|
Współczuję. Wizyta u T. Michalaka to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie w obecnej sytuacji. W moim przypadku rozrząd został uszczelniony kompletem Corteco+Ajusa, zakupionym u Japaneze i od roku spisuje się wyśmienicie, ale w świetle Twoich przygód zakup oryginalnych częsci zdaje się być bezpieczniejszym, pewniejszym i tańszym rozwiązaniem. |
|
|
|
 |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2006, 08:39
|
|
|
No i jestem po zabiegu u P. Michalaka. Jestem pod wrażeniem jego fachowości, przyznam się że wstyd mi było za tych partaczy tyle poprawek. Sprawnie i szybko uszczelniny motor, jestem naprawdę zadowolony, tylko robię sobie wyrzuty że nie pojechałem tam wcześniej zaoszczędził bym wiele stresów i pieniędzy, z czystym sumieniem polecam P. Michalaka. Poza tym powiedział że miśki E33A to naprawdę dobre samochody późniejsze modele choć ładne i na wysokim poziomie technologicznym już nie są tak solidne z racji tego że firmy obcinały koszty produkcji i niektóre elementy auta pozostawiały wiele do życzenia.
Miałem nie pisać o tym ale jednak to zrobię, opiszę co mi spartaczyli mechanicy:
Koło od wałka rozrządu nie od mojego motoru tylko od 1.8 tyle samo zębów ale wąskie, tak że pasek wystawał poza krawędz, odwrotnie założona rolka napinająca, uszczelniacze po 8 pln sztuka, nieszczelne do tego stopnia że cały pasek był mokry od oleju, brak jednej śruby od miski olejowej i jedna wkrecona do połowy, brak dwóch śrub przy osłonie rozrządu, wszystko bródne i zasyfiałe, brak podkładek to standard itp. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2006, 10:36
|
|
|
Też kiedyś żałowałem, że wcześniej nie znałem T. Michalaka. Zaoszczędziłoby mi to wielu kłopotów i wydatków. Na szczęście oprócz T. Michalaka jest forum, jest na nim kilku znakomitych fachowców...
Swoją drogą - smutno to, że (zdawać by się mogło) mechanicy, (zdawać by się mogło) fachowcy potrafią zespuć porządny samochód. Powinni przecież robić coś zgoła odwrotnego... |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
kravchuk [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 11:02
|
|
|
Witam wszystkich. Prosze mi powiedzieć ile jest uszczelaniaczy przy rozrządzie? Mam Galanta 89r z silnikiem 2L benzyna. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-10-2006, 11:11
|
|
|
kravchuk napisał/a: | Witam wszystkich. Prosze mi powiedzieć ile jest uszczelaniaczy przy rozrządzie? Mam Galanta 89r z silnikiem 2L benzyna. |
4 |
|
|
|
 |
kravchuk [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 11:37
|
|
|
Dzięki.
[ Dodano: 04-10-2006, 11:52 ]
Wał góra dół, balans, a jeszcze jak możesz to powiedz gdzie idzie czwarty uszczelniacz bo nie wiem? Dzięki |
|
|
|
 |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 12:01
|
|
|
wałek rozrządu |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-10-2006, 12:07
|
|
|
Pytanie jaki maszkravchuk, silnik SOHC czy DOHC ? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kravchuk [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 12:10
|
|
|
SOHC |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-10-2006, 12:15
|
|
|
No to 4 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kravchuk [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 12:19
|
|
|
Dzięki , wiem już że 4 tylko wiem gdzie idą 3 ale nie wiem gdzie idzę czwarty. hi hi hi. |
|
|
|
 |
|