[XX-92]Colt C50 i starsze - Czas na remont?jakie są koszty w przybliżeniu?czy jest sens?
metal - 09-10-2008, 10:06 Temat postu: Czas na remont?jakie są koszty w przybliżeniu?czy jest sens? Witam.Mam kilka pytań.Mam C52 1.5 8V,buda jest w super stanie,nigdzie rdzy,zawieszenie,hamulce wnętrze też super.Zaczęło lecieć z pod głowicy(rok temu)a ,że nie szaleję to nie leci bardziej niż leciało.Już chyba czas to zrobić,ale jest problem bo silniczek bierze więcej oleju niż wylatuje z pod głowicy(jakieś pół litra na miesiąc,1500-2200km)i teraz tak:
-czy to już jest "branie oleju"czy to norma.
-czy można zmierzyć kompresję przy uszkodzonej uszczelce pod głowicą?
-jakie są koszty remontu 4g15?i co by trzeba zrobić by to przyniosło długotrwały efekt?
-czy jest sens remontować?może wymienić silnik na używany(ale wiadomo kot w worku)?
-może inny wóz?ale ten jest zajebisty wiec inny wchodzi w rachubę tylko w przypadku extremalnym...!!!!
POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!!
Anonymous - 09-10-2008, 10:13
Jeśli kochasz to auto to oczywiście,że jest sens...zrób wpierw głowicę i potem oceń jak to zużycie oleju wygląda...skąd masz pewność,że bierze więcej niż wylatuje spod głowicy?
rafq - 09-10-2008, 10:51
Kompresję jak najbardziej wskazane zmierzyć, bardzo duże różnice pokażą ewentualne przedmuchy. Na wyższych obrotach nie ma zmułki albo jakichś dziwnych odgłosów, tak powyżej 3-3,5 tyś ?
Za kompletną regenerację głowicy od japończyka 1.3 16v zapłaciłem coś koło 400 zł - bez znajomości, a to jedyny warsztat w okolicy (przynajmniej znany mi) Ale ona dodatkowo była pęknięta.
metal - 09-10-2008, 13:16
Jak na razie to nie ma zamółki ani nic dziwnego się nie dzieję...tylko z tym olejem,ale jeszcze jedno jak zrobię głowicę i zawory(jeśli będzie trzeba) i nadal będzie brał olej to czy można go rozebrać i wymienić np.pierścienie lub tłoki i pierścienie a potem dokręcić tą samą uszczelkę pod głowicę?czy ona nie ulega dopasowaniu do kształtu i 2 raz sie jej nie przykręca?
jak coś pokręciłem to przepraszam.......
POZDRAWIAM
josie - 09-10-2008, 23:23
A nie leci jeszcze skądś? Trzebaby od spodu dokładnie obejżeć.
Każde zdjęcie głowicy to nowa uszczczelka pod głowicą.
Silniki pasują też od hyundaia pony - a te były chyba do 95r produkowane.
Serek - 09-10-2008, 23:37
Jak zdejmiesz głowicę to wyjmuj pierścienie i zakładaj nowe, okazja drugi raz się nie trafi tak prędko. No chyba, że po złożeniu dalej będzie olej jadł to wtedy głowica UP again
metal - 10-10-2008, 09:40
to nie lepiej od razu jak co, zrobić kapitalny remont?wtedy honowanko cylinrów,pierścienie(tłoki też przy szlifie cylindrów?)uszczelniacze zaworowe głowica i z głowy?oczywiście pod warunkiem ,że da sie to jakoś określić po zdjęciy głowicy(np po progu....ale pewnie nie).
POZDRAWIAM
Hugo - 10-10-2008, 20:22
metal napisał/a: | to nie lepiej od razu jak co, zrobić kapitalny remont?wtedy honowanko cylinrów,pierścienie(tłoki też przy szlifie cylindrów?)uszczelniacze zaworowe głowica i z głowy? | Żeby to miało sens to szykuj kilka tysięcy pln.
tomusn - 10-10-2008, 22:54
Hugo napisał/a: | metal napisał/a: | to nie lepiej od razu jak co, zrobić kapitalny remont?wtedy honowanko cylinrów,pierścienie(tłoki też przy szlifie cylindrów?)uszczelniacze zaworowe głowica i z głowy? | Żeby to miało sens to szykuj kilka tysięcy pln. |
rozlicz te kilka tysięcy...
uszczelki (głowica, pokrywa, uszczelniacze, kolektory) - 120-160zł
pierścienie - 4*40zł
rozrząd (pasek+rolka) - 100-120zł (pompa wody 100-120zł)
olej 100, płyn chłod. 40, filtry (olej, powietrze) 15+40
obróbka głowicy - 60-70zł
robocizna zaleznie od warsztatu i miejscowości
300-600zł
+/- 10%
a sumować mi się nie chce
metal - 11-10-2008, 01:08
Chyba będę strasznym upierdasem i zadam jeszcze jedno pytanie czy jak ma przedmuchy(leci olej z pod pokrywy zaworów)to trza wymienić pierścienie,zrobić szlif cyl. i wymienić tłoki,który z tych elementów można zostawić itd.Bo nie bardzo wiem czy jak się wymieni tylko pierścienie i nie przeszlifuje cylindrów to czy to da należyte efekty?
POZDRAWIAM I PRZEPRASZAM,ŻE ZADAJE MOŻE TROCHĘ INFANTYLNE PYTANIA
Hugo - 11-10-2008, 07:54
tomusn prawdziwy remont, czyli tak jak kolega wyżej napisał ewentualne honowanie cylindrów, szlif cylindrów i mam te parę tysięcy. Ale faktycznie nie musi tyle być.
tomusn - 11-10-2008, 11:17
metal napisał/a: | Chyba będę strasznym upierdasem i zadam jeszcze jedno pytanie czy jak ma przedmuchy(leci olej z pod pokrywy zaworów)to trza wymienić pierścienie,zrobić szlif cyl. i wymienić tłoki... | jak olej leci spod pokrywy to wymieniasz uszczelkę pod pokrywą
metal - 11-10-2008, 11:26
JUż dokręciłem pokrywe zaworów jakiś czas temu i znów leci.....ale może rzeczywiście to tylko uszczelka,tylko tego oleju birze za dużo,ale nic jade w środę do takiego pana co mu 100% ufam i on jest największym gigantem silników jakich znam i o jakich słyszałem(fascynat).Zobaczymy co ustalimy....
DZIĘKUJE ZA WSZYSTKO NAPISZĘ JAK WRÓCĘ Z WYROKIEM(MAM NADZIEJĘ ŁAGODNYM)
POZDRO
Hugo - 11-10-2008, 13:18
metal napisał/a: | JUż dokręciłem pokrywe zaworów jakiś czas temu i znów leci | Normalne. Jak już leci to tylko wymiana uszczelki (na dobrej firmy produkt, np. Victor Reinz lub Elring) pomoże. Dokręcanie nic nie daje. Wiem, bo sam miałem możliwość się o tym przekonać.
rafq - 13-10-2008, 15:26
Przepraszam, że wtrącę OT, ale na czym polega honowanie cylindrów ?
Jeśli zrobisz remont i znów będziesz musiał zdejmować głowicę żeby ewentualnie robić dół to najlepiej dać głowicę do sprawdzenia powierzchni i ewentualnego zabielenia w celu wyrównania. Uszczelka oczywiście idzie nowa.
Jeśli chodzi o głowice, bloki to z opinii użytkowników daihatsu charade, najczęściej właścicieli wersji GTTi (minirakiet ziemia-ziemia, w których głowice są raczej słabym punktem tych silniczków) to Wojskowy Zakład Lotniczy (nie pamiętam dokładnie jak to się nazywało) w Bydgoszczy robi takie rzeczy naprawdę profi z prześwietleniem i eliminacją miejscowych naprężeń i chyba tylko sam szef wie czym jeszcze za naprawdę śmieszne pieniądze Ale to tak jak ktoś ma blisko. Jak skombinuję dokładny namiar to podam tutaj.
|
|
|