[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
Anonymous - 28-10-2008, 01:09 Temat postu: Skrzynia Witam
Na wstępie chciałbym przeprosić ale szukałem i nie znalazłem.
Chodzi o skrzynie (tak mi się przynajmniej wydaje) Biegi wchodzą pięknie, natomiast skrzynia warczy i trzeszczy, kiedy wcisnę sprzęgło wtedy słyszę tylko przepiękny pomrók V6 ale jak dodaję gazu na biegu to warkot staję się nieznośny, dzieje się tak na wszystkich biegach. Może ktoś wie co i jak, no i najważniejsze jakie koszta. Dodam że prócz nieprzayjemnego warkotu i hałasowania nie mam żadncyh problemów.
Dziękuję i pozdrawiam
roch_27 - 28-10-2008, 06:13
a czytałeś to >>KLIK<< u Ciebie "warczy" i "trzeszczy" natomiast we skazanym wątku "szumi" - wszystko zależy od tego jak kto opisze
pozdro
Owczar - 28-10-2008, 09:56
roch_27 ma rację, wszystko zależy od interpretacji dźwięków. W tamtym wątku znajdziesz odpowiedź, bo to ten sam problem.
Anonymous - 28-10-2008, 10:17
Czytałem ten wątek, ale do szumienia to mi dużo brakuje
Nazwał bym to podźwiękiem metalicznym, albo włożeniem śrubki do miksera
Tak czy siak, jedno jest nieuniknione - wymiana rozrządu + grzebanie w skrzyni w następnym tygodniu. może i kiedyś było to szumienie, ale po pewnym czasie przerodziło w okropne jęki skrzyni
Dzięki i pozdrawiam
Owczar - 28-10-2008, 10:34
apsik85 napisał/a: | może i kiedyś było to szumienie, ale po pewnym czasie przerodziło w okropne jęki skrzyni |
No właśnie sam sobie odpowiedziałeś, czy to samo. Na początku szumią łożyska, a potem luzy na nich powodują że koła zębate nie współpracują jak należy, co w ostateczności może doprowadzić do ich uszkodzenia. Moja rzężiła okropnie, zagłuszała nawet dość głośnego diesla. A działo się tak przy hamowaniu silnikiem lub podczas rozpędzania. Na biegu jałowy było ok. U mnie luz był już tak duży, że wyskakiwał 4ty bieg. Wałek miał już luzy wzdłużne. Na szczęście koła zębate są w galancie wytrzymałe i skrzynia pracuje teraz bezszelestnie. Jedynie synchronizator dwójki działa nie tak jak należy. Ja kupiłem auto w takim stanie.
Marcino - 28-10-2008, 10:42
apsik85 napisał/a: | może i kiedyś było to szumienie, ale po pewnym czasie przerodziło w okropne jęki skrzyni |
Sam widzisz ze nie dzieje sie nic bez przyczyny.
Sprawdzałeś kiedyś pozio oleju w skrzyni?
To ze łozyska sie zuzywaja to nie bez powodów. Zbyt niski poziom i czsami niewłasciwy olej.
Wymiana łożysk powinna załatwić sprawę.
POzdrawiam
Anonymous - 28-10-2008, 18:00
Cytat: | Sprawdzałeś kiedyś pozio oleju w skrzyni? |
Pierwsze co zrobiłem to wymiana oleju w skrzyni, zanieczyszczony - wymiana na nowy
prisoner - 01-11-2008, 01:59
Widzę. Że objawy te same. Za tydzień pruję skrzynię na części pierwsze. Dam znać co to było.
Piter.v8 - 26-11-2008, 19:45
prisoner napisał/a: | Widzę. Że objawy te same. Za tydzień pruję skrzynię na części pierwsze. Dam znać co to było. |
Czy jakimś cudem ktoś zna oznaczenia tych łożysk żeby można było je zamówić przed rozebraniem??????????????????
Marcino - 26-11-2008, 20:48
Piter.v8 napisał/a: | Czy jakimś cudem ktoś zna oznaczenia tych łożysk żeby można było je zamówić przed rozebraniem?????????????????? |
Zadzwoń do Marka Malika - Japaneze, powiedz ze chcesz łozyska to on napewno da ci wszytkie które potrzebujesz tak zebyś nie rozbierał 2 razy, do tego uszczelniacze i po kłopocie.
POzdrawiam
Piter.v8 - 26-11-2008, 21:13
Marcino chyba zrobie jak mówisz bo naganiałem się dzisiaj po sklepach i po hurtowniach i prawie pękłem ze śmiechu bo nik nie ma pojęcia z kąd wziąć takie łożyska,i że trzeba je wytargać a potem kupić.Tylko że tyle to przez pare lat pracy w zawodzie już wiem dawno pozdrawiam pracowników IC . Dzięki Marcino dobre rady są w cenie stawiam piwo.
Anonymous - 26-11-2008, 21:48
No i jak, aż głupio się przyznać ale ja jeszcze nie zrobiłem
Zna ktoś przybliżony kosztorys (mechanik do którego jestem umówiony wycenił na około 600 - zł, jeżeli są do wymiany tylko łożyska)
Piter.v8 - 14-12-2008, 10:53
No i zmontowana skrzynia cała operacja trwał jakieś 6 godzinek dziecinne puzlle można do niej porównać.Jeszcze tylko estetycznych poprawek i na drogę.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DZIĘKI dla wszstkich za podpowiedzi odnośnie części i budowy skrzyni. pozdrawiam ALL
Kijan3 - 25-01-2009, 13:29
Marcino napisał/a: | Sprawdzałeś kiedyś pozio oleju w skrzyni? |
Mam mały wyciek oleju sprawdzam często poziom w silniku ale tam nie ubywa, więc zacząłem się martwić czy to przypadkiem ze skrzyni nie cieknie. na forum znalazłem jak sprawdzić poziom oleju w automacie, ale niestety u siebie nie mogłem znaleźć pokazanych na zdjęciach elementów. Mam 2,5 V6 98 r. w maualu, chciałbym wiedzieć w jaki sposób mógłbym sprawdzić poziom oleju w skrzyni?
Anonymous - 25-01-2009, 16:30
Witam
Komplet łożysk zamontowany (a nawet dwa) cisza jak makiem zasiał, no tylko popychacze ale do rzeczy - kiedy odbierałem go od mechanika to biegi wchodziły jakbym zamiast oleju w skrzyni miał cement, po dwóch dniach było już wszystko prawie ok, wystarczyło podpompować trochę sprzęgło - widocznie się zastało. Ale teraz stała się rzecz straszna!!! wszystkie biegi z dołu (czytaj 2,4, wsteczny) wchodzą bardzo lekko i czasami wypadają albo nie załapują! Powiedzcie co to może być, mam nadzieję że nie będę musiał wymieniać skrzynki Dodam że nie było żadnych objawów - nie było zgrzytania po prostu przez okres tygodnia biegi zaczęły wchodzić leciutko, a teraz albo w ogóle nie wchodzą albo wypadają
|
|
|