[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Ciezko wchodzi 2-gi bieg po wymianie sprzegla i o
Anonymous - 28-11-2008, 13:36 Temat postu: [CA4A 1.6] Ciezko wchodzi 2-gi bieg po wymianie sprzegla i o Wymienilem sprzeglo i olej w skrzyni. Mam teraz problem z wbijaniem drugiego biegu. Niby wchodzi za kazdym razem ale czuc i slychac zgrzytanie :/ Wczesniej nie mialem takiego problemu. Czy to moze byc spowodowane zla jakoscia oleju?? Gdy kupowalem to koles w sklepie sprawdzil w katalogu i dal mi hipola Gl-5 bodajrze 75W-85W ale co do tego 85W to teraz nie jestem pewny. Musialbym zobaczyc na butelce. Wiem ze ten hipol to nie jest za dobry olej ale przeczytalem dopiero w garazu wiec taki wlalem. Czy to moze byc wina nowego sprzegla czy raczej wlac lepszy olej??
Jogurt - 28-11-2008, 14:00
ja obstawiam olej, najlepiej zalej 75w90 tylko jakiejś normalnej firmy
rosomak1983 - 28-11-2008, 14:09
Cłopaki ostatnio sprawdzałem olej u siebie w skrzyni i jest on brązowy (taki jak niedziedz brinatny moze troszke jasniejszy...) ale niewiem czy jest dobry poziom (za duzo na pewno nie) Przymierzam sie do wymiany...
Druga sprawa ze moja skrzynia nie zawsze chodzi idealnie. Czasem wsteczny i 1 bieg nie wchodzi trzeba odsprżęglic i dopiero ale to chyba u kazdego sie czasem zdarz (u mnie rzadko) Jednak przy zmianach biegów nie zawsze czuje masełko czasem jakby cos haczyło niewiem jak to okreslic... Jaka diagnoza i co by mozna z tym zrobic.
Jest chyba jakis olej dla wysilonych skrzyni??? Czy moze jak wleje nówke to sytuacja sie poprawi????
Anonymous - 28-11-2008, 14:52
olej ma dużo do tego jak biegi wchodzą,dobry olej to podstawa,szczególnie że idzie zima.
ja wymieniałem ze zwykłego na syntetyk, różnica bardzo duża.
Jogurt - 28-11-2008, 14:56
rosomak1983 napisał/a: | ale niewiem czy jest dobry poziom | poziom ma być taki żeby po odkręceniu nakrętki wlewowej, tej z przodu skrzyni olej był na równo z nią
rosomak1983 napisał/a: | Druga sprawa ze moja skrzynia nie zawsze chodzi idealnie. Czasem wsteczny i 1 bieg nie wchodzi trzeba odsprżęglic i dopiero ale to chyba u kazdego sie czasem zdarz (u mnie rzadko) Jednak przy zmianach biegów nie zawsze czuje masełko czasem jakby cos haczyło niewiem jak to okreslic... Jaka diagnoza i co by mozna z tym zrobic. | wymiana oleju nie zaszkodzi (i powinna być robiona co 60kkm) jednak najczęściej winę ponoszą zużyte synchronizatory. w wielu japońcach to nie jest trwały element
rosomak1983 napisał/a: | Jest chyba jakis olej dla wysilonych skrzyni??? Czy moze jak wleje nówke to sytuacja sie poprawi???? | zalej nowy olej o parametrach podawanych przez mitsu czyli gl-5 75w90 (można tez zalać półsyntetyk 75w85 ale ten już jest gęstszy) u mnie przyniosło poprawę ale tylko w bardzo zimne dni
Anonymous - 28-11-2008, 15:26
Przed wymiana nie mailem problemow z biegami. Wchodzily gladko i lekko bez zadnego zgrzytania. Czasami jedynie wsteczny nie chcial wejsc ale po ponownym wysprzegleniu wchodzil dobrze. Ten hipol to produkt orlena czyli nic specjalnego. Sprobuje kupic jakis lepszy i zobaczymy czy bedzie poprawa. Moze to byc tez przyczyna nowego sprzegla??
Hugo - 28-11-2008, 16:31
rosomak1983 napisał/a: | ostatnio sprawdzałem olej u siebie w skrzyni i jest on brązowy | Nowy olej jest przezroczysty... Jogurt napisał/a: | zalej nowy olej o parametrach podawanych przez mitsu czyli gl-5 75w90 | Nie GL-5 tylko GL-4. SlaVkoEg napisał/a: | Moze to byc tez przyczyna nowego sprzegla?? | Raczej nie, ale kto wie, może się ułoży.
rosomak1983 - 28-11-2008, 20:11
Jogurt napisał/a: | jednak najczęściej winę ponoszą zużyte synchronizatory. w wielu japońcach to nie jest trwały element |
i co teraz ile jeszcze z tym mozna pojezdzic rozumiem ze naprawa sie nie opłaca...
Anonymous - 28-11-2008, 20:14
Hugo napisał/a: | SlaVkoEg napisał/a:
Moze to byc tez przyczyna nowego sprzegla??
Raczej nie, ale kto wie, może się ułoży. |
zrobilem na tym sprzegle z 400km i jak dotad nie ma zmian to watpie zeby sie ulozylo:P Zmienie olej i sie zobaczy.
Jogurt - 28-11-2008, 20:35
rosomak1983 napisał/a: | i co teraz ile jeszcze z tym mozna pojezdzic rozumiem ze naprawa sie nie opłaca... | zalej nowy olej, to powinno pomóc. synchronizatory warto zostawić na okazję padnięcia sprzęgła albo jakiegoś łożyska w skrzyni.
Miroslaw1305 - 29-11-2008, 17:16
slavkoEg olej ,który zalałeś do skrzyni nie jest olejem właściwym dla tej skrzeni .Najlepiej wymień na właściwy . .
|
|
|