To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Świecąca kontrolka ABS

Matik608 - 04-12-2008, 15:09
Temat postu: [EAxx] Świecąca kontrolka ABS
witam.
mam problem z kontrolka ABS'u. Ostatnio podnioslem Gala lewarkiem, od przodu, i odpalilem na chwile, po opuszczeniu przekrecilem kluczyk i kontrolka od ABS'u swieci caly czas :?
przed chwila sprawdzilem bledy i mruga mi ta:
dwa długie dwa krotkie
dwa długie trzy krotkie
dwa długie i cztery krótkie
Mógł by mi ktos powiedziec co to znaczy? :?

Anonymous - 04-12-2008, 16:07

CLICK
22 - left front front wheel speed signal abnormal
23 - right rear front wheel speed signal abnormal
24 - left rear front wheel speed signal abnormal

Matik608 - 04-12-2008, 16:23

dzieki miziek,
mozliwe ze to stalo sie od tego ze po odpaleniu na tym lewarku jedno kolo sie krecilo?
w tamtym temacie co dales nie ma nic ciekawego.
czyli spad mi jakis kabelek z czujnika?

Anonymous - 04-12-2008, 17:09

mozliwe ze dlatego ze jedno sie krecilo, ale dziwna sprawa wyglada na to ze komputer ABS se pomyslal ze 3 czujniki sa zrypane a ten co sie krecil byl dobry ;> sprobuj odpiac klemy od akumulatora przytrzymaj hamulec z 30 sekund i podlacz, moze bledy sie resetna :)
deejay - 04-12-2008, 17:13

Kontrolka ABS-u zawsze powinna zgasnac po przejechaniu kilku metrów ,jak oczywiscie wszystkie czujniki sa sprawne :wink: Zawsze gdy odpalasz auto na podnosniku i koła zaczynaja sie kręcic to bład zawsze sie pojawi .
Matik608 - 04-12-2008, 17:50

nie jechalem nim jeszcze od poki go opuscilem i ta kontrolka sie swieci. musze sie przejechac i zobaczymy. mam nadzieje ze zgasnie :D zawsze wszystko bylo dobrze i gasla po chwili. a po tym lewarku i odpaleniu cos sie porobilo;/
deejay - 04-12-2008, 18:00

przejedz sie i daj znac :D napewno zgasnie :lol:
Anonymous - 04-12-2008, 18:03

deejay napisał/a:
Kontrolka ABS-u zawsze powinna zgasnac po przejechaniu kilku metrów ,jak oczywiscie wszystkie czujniki sa sprawne :wink: Zawsze gdy odpalasz auto na podnosniku i koła zaczynaja sie kręcic to bład zawsze sie pojawi .

Absolutna racja. Przejedź się troszkę i zgaśnie. Taki sam błąd można sprowokować, wystarczy na śniegu (lub piasku) zaciągnąć ręczny żeby zatrzymać tylne koła w czasie kedy kręcą się przednie i też się zaświeci. Potem żeby zgasło trzeba wyłączyć zapłon, zapalić auto i ruszyć - po kilku metrach komputer ABS zobaczy, że wszystko wróciło do normy i kontrolka zgaśnie.

Michal4133 - 04-12-2008, 18:22

tez kiedys podnosilem auto i odpalalem silnik, kontrolka sie swiecila, po przejechaniu ok 1-2km samo zgaslo
Matik608 - 04-12-2008, 18:53

wielkie dzieki za pomoc:)
mam nadzieje ze jak sie przejade to zgasnie :)

seir - 04-12-2008, 20:36

darul1 napisał/a:
Taki sam błąd można sprowokować, wystarczy na śniegu (lub piasku) zaciągnąć ręczny żeby zatrzymać tylne koła w czasie kedy kręcą się przednie.

Albo zawiesić się na krawężniku przez obniżone zawieszenie... ;)

Nic się nie tym nie stresuj, potocz się moment i zgaśnie.

brodzky - 05-12-2008, 01:09

Wlasnie. Jak z tym ABSem i sniegiem? Zaciagnalem pare razy reczny podczas opadow niedawnych zeby zobaczyc jak tu taka lajba sie z poslizgu wychodzi i cos mi pod deska rodzielcza pierdzi jak transformator w sieci 50Hz. Kontrolka ABS sie nie zapalila ale na razie dalem sobie spokoj z recznym a i sniegu nie ma :)
deejay - 05-12-2008, 13:37

Jak co pierdzi :?: :!: normalny objaw pracy ABS-u :) :wink:
Matik608 - 05-12-2008, 19:11

no i elegancko, kontrolka zgasla :D dziekuje za pomoc :)
Anonymous - 05-12-2008, 19:28

super :P xD