To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów

Anonymous - 12-11-2005, 17:11
Temat postu: [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów
Witam .
Mam problem z moją Carismą.
1.6 16V rocznik2000 Clasic. (150tys)Zaczęło sie od problemu z biegiem 5 musiałem użyć duzej siły dociskając w prawo aby wchodził , po jakimś czasie przyzwyczaiłem sie do tego mimo że było to mało komfortowe, moja żona (słaba istotka ) włanczała ją w 3 -ech przypadkach na 10.
Ale tu niespodzianka po 10.000 takiej zabawy 5-tka nagle zaczęła wchodzić jak złoto bez wysiłku a padł bieg 1-szy i wsteczny tzn ja znowu z użycim sporej siły dociskając lewarek w lewo i do przodu wrzucam te biegi . moja żona z jedynką jeszcze sobie radzi ale z wstecznym już nie.
Może ktoś się już z tym spotkał, czy to wina skrzyni czy mechanizmu lewarka.
Proszę o radę zanim oskubią mnie w warsztacie.
Pozdrawiam
Zibi

Hubeeert - 12-11-2005, 17:34

Problem stary jak Carisma - do wymiany tulejki - koszt 100-150zł z tego co pamiętam.
Matejko - 12-11-2005, 18:19

wlasnie dzisiaj wymienialem te tulejki w sedanie koszt to ok. 70zl w serwisie volvo, bo w mitsubishi to ok 200zl, po wymianie nie ma co porownywac biegi praktycznie same wchodza, wymiana to ok 45minut gdy sie robi to pierwszy raz, kanal potrzebny lub podnosnik
Chooper - 12-11-2005, 22:43

zibi napisał/a:
O jakie tulejki mam pytać w serwisie

tulejki do skrzyni od Volvo S/V 40

zibi napisał/a:
czy sam poradzę sobie z wymianą

no baaa :)

Matejko - 13-11-2005, 00:53

dokladnie to tulejki mechanizmu wodzikowego/zmiany biegow w serwisie beda wiedziec o co chodzi, a wymiana to odkrecenie dwoch srub dwoma kluczami rozmiar 11
Matejko - 13-11-2005, 21:26

powinno pomoc, wlasnie zauwazylem ze zapomnialem nasmarowac :(

Anonymous - 14-11-2005, 18:50

Witam .Oczywiście mieliście rację, padły tulejki.
Tulejki kupiłem w serwisie Mitsubishi w Zabrzu tam miałem najbliżej, w volvo też można ale trzeba było zamówić bo na miejscu nie mieli.
Miałem pecha bo był tylko przód tzn te blisko skrzyni biegów, ale gościu zapytał z jakimi biegami mam problem powiedziałem 1 i wsteczny, w odpowiedzi usłyszałem że to właśnie przody odpowiadają za te biegi , zapytałem ile u nich za wymianę kpl(przód i tył) odpowiedzieli że 40 zł.Podziękowałem kupiłem tulejki na przód za 37,99 -tyły zamówiłem sobie na jutro.
W kanale mam dosć ciemno (szkoda że nie poszłem do kompa daliście taki piekny schemat) i po małej gimnastyce wpadłem na to że na łeb śruby nałożona jest osłona z plastiku (myślałem że jest tak skorodowana że nie mogę na nią założyć klucza)po zdj :D ęciu osłony byłem już "w domu".Ciekawa sprawa tulejki nie wygladały na wytarte lub zużyte były mocno zapieczone , ciężko to było "wydłubać" .
Po zakończeniu pracy szok! to tak jekbym miał nową skrzynię- biegi same wchodzą a nie wymieniłem jeszcze tulejek tylnych.
Gratulacje i wielkie ukłony dla kolegów , a w szczególności dla kolegi "Matejko"
Dziękuję -myślę że też kiedyś okażę się pomocny.
Pozdrawiam.
zibi

Matejko - 14-11-2005, 19:28

nasmarowales?? :D
Anonymous - 15-11-2005, 15:41

Już teraz tak, ale po założeniu nie wpadłem na to.
Pozdrawiam.
zibi

Anonymous - 15-11-2005, 20:44

Czy w/g rysunku te tulejki oznaczone są nr 6 , a gdzie są te drugie?
Anonymous - 15-11-2005, 20:58

Witam punkcika oczywiście dałem, a co do pytania poprzednika drugie tulejki nie mają oznaczenia na tym schemacie, ale są na przeciwległym końcu lewarka "8" a wygląda to raczej podobnie do tulejek"6"opisanych w tym schemacie.
Pozdrawiam.
zibi

Chooper - 15-11-2005, 22:32

to może tu widać te drugie tulejki:

Matejko - 15-11-2005, 23:05

Anonymous - 16-11-2005, 16:14

Teraz jestem OŚWIECONY
U mnie trudno wchodzi jedynka ( na razie...)
Dziś kupiłem to cholerstwo dla pierwszego i wstecznego biegu.
W komplecie dwie tulejki plastykowe (chyba to teflon jest?), jedna tulejka metalowa,
oraz dwa oringi - całość ok. 30 złotych w autoryzowanym na Puławskiej w Warszawie.
Pozdrawiam wszystkich!
(wymiana u nich tylko ten zestaw to 65 złotych)

[ Dodano: 17-11-2005, 18:18 ]

...sorki za ten komplecik dokładnie 54,32 zeta...
fotkę złączam dla kolejnych dociekliwych jak ja...
pozdo!

Matejko - 27-03-2006, 21:26

endriu komplet tulejek w serwisie volvo tych pod drazkiem i przy skrzyni to ok 70zl(ogolnie dwa razy wiecej tulejek niz ty masz), za wymiane w serwisie w kaliszu kompletu(mialem swoje czesci) zaplacilem 15zl, czas pracy 10 minut(no bo ile mozna dwie sruby odkrecac :D