Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Matejko
09-12-2008, 22:06
[Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów
Autor Wiadomość
zibi
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2005, 17:11   [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów

Witam .
Mam problem z moją Carismą.
1.6 16V rocznik2000 Clasic. (150tys)Zaczęło sie od problemu z biegiem 5 musiałem użyć duzej siły dociskając w prawo aby wchodził , po jakimś czasie przyzwyczaiłem sie do tego mimo że było to mało komfortowe, moja żona (słaba istotka ) włanczała ją w 3 -ech przypadkach na 10.
Ale tu niespodzianka po 10.000 takiej zabawy 5-tka nagle zaczęła wchodzić jak złoto bez wysiłku a padł bieg 1-szy i wsteczny tzn ja znowu z użycim sporej siły dociskając lewarek w lewo i do przodu wrzucam te biegi . moja żona z jedynką jeszcze sobie radzi ale z wstecznym już nie.
Może ktoś się już z tym spotkał, czy to wina skrzyni czy mechanizmu lewarka.
Proszę o radę zanim oskubią mnie w warsztacie.
Pozdrawiam
Zibi
Ostatnio zmieniony przez glina 21-01-2013, 15:39, w całości zmieniany 4 razy  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-11-2005, 17:34   

Problem stary jak Carisma - do wymiany tulejki - koszt 100-150zł z tego co pamiętam.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 12-11-2005, 18:19   

wlasnie dzisiaj wymienialem te tulejki w sedanie koszt to ok. 70zl w serwisie volvo, bo w mitsubishi to ok 200zl, po wymianie nie ma co porownywac biegi praktycznie same wchodza, wymiana to ok 45minut gdy sie robi to pierwszy raz, kanal potrzebny lub podnosnik
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 12-11-2005, 22:43   

zibi napisał/a:
O jakie tulejki mam pytać w serwisie

tulejki do skrzyni od Volvo S/V 40

zibi napisał/a:
czy sam poradzę sobie z wymianą

no baaa :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 13-11-2005, 00:53   

dokladnie to tulejki mechanizmu wodzikowego/zmiany biegow w serwisie beda wiedziec o co chodzi, a wymiana to odkrecenie dwoch srub dwoma kluczami rozmiar 11
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 13-11-2005, 21:26   

powinno pomoc, wlasnie zauwazylem ze zapomnialem nasmarowac :(
Lexus IS220D
Calish4nia

zibi
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2005, 18:50   

Witam .Oczywiście mieliście rację, padły tulejki.
Tulejki kupiłem w serwisie Mitsubishi w Zabrzu tam miałem najbliżej, w volvo też można ale trzeba było zamówić bo na miejscu nie mieli.
Miałem pecha bo był tylko przód tzn te blisko skrzyni biegów, ale gościu zapytał z jakimi biegami mam problem powiedziałem 1 i wsteczny, w odpowiedzi usłyszałem że to właśnie przody odpowiadają za te biegi , zapytałem ile u nich za wymianę kpl(przód i tył) odpowiedzieli że 40 zł.Podziękowałem kupiłem tulejki na przód za 37,99 -tyły zamówiłem sobie na jutro.
W kanale mam dosć ciemno (szkoda że nie poszłem do kompa daliście taki piekny schemat) i po małej gimnastyce wpadłem na to że na łeb śruby nałożona jest osłona z plastiku (myślałem że jest tak skorodowana że nie mogę na nią założyć klucza)po zdj :D ęciu osłony byłem już "w domu".Ciekawa sprawa tulejki nie wygladały na wytarte lub zużyte były mocno zapieczone , ciężko to było "wydłubać" .
Po zakończeniu pracy szok! to tak jekbym miał nową skrzynię- biegi same wchodzą a nie wymieniłem jeszcze tulejek tylnych.
Gratulacje i wielkie ukłony dla kolegów , a w szczególności dla kolegi "Matejko"
Dziękuję -myślę że też kiedyś okażę się pomocny.
Pozdrawiam.
zibi

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 14-11-2005, 19:28   

nasmarowales?? :D
Lexus IS220D
Calish4nia

zibi
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2005, 15:41   

Już teraz tak, ale po założeniu nie wpadłem na to.
Pozdrawiam.
zibi

endriu
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2005, 20:44   

Czy w/g rysunku te tulejki oznaczone są nr 6 , a gdzie są te drugie?

zibi
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2005, 20:58   

Witam punkcika oczywiście dałem, a co do pytania poprzednika drugie tulejki nie mają oznaczenia na tym schemacie, ale są na przeciwległym końcu lewarka "8" a wygląda to raczej podobnie do tulejek"6"opisanych w tym schemacie.
Pozdrawiam.
zibi

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 15-11-2005, 22:32   

to może tu widać te drugie tulejki:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 15-11-2005, 23:05   

Lexus IS220D
Calish4nia

endriu
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2005, 16:14   

Teraz jestem OŚWIECONY
U mnie trudno wchodzi jedynka ( na razie...)
Dziś kupiłem to cholerstwo dla pierwszego i wstecznego biegu.
W komplecie dwie tulejki plastykowe (chyba to teflon jest?), jedna tulejka metalowa,
oraz dwa oringi - całość ok. 30 złotych w autoryzowanym na Puławskiej w Warszawie.
Pozdrawiam wszystkich!
(wymiana u nich tylko ten zestaw to 65 złotych)

[ Dodano: 17-11-2005, 18:18 ]

...sorki za ten komplecik dokładnie 54,32 zeta...
fotkę złączam dla kolejnych dociekliwych jak ja...
pozdo!
Ostatnio zmieniony przez Matejko 27-03-2006, 21:24, w całości zmieniany 1 raz  

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 27-03-2006, 21:26   

endriu komplet tulejek w serwisie volvo tych pod drazkiem i przy skrzyni to ok 70zl(ogolnie dwa razy wiecej tulejek niz ty masz), za wymiane w serwisie w kaliszu kompletu(mialem swoje czesci) zaplacilem 15zl, czas pracy 10 minut(no bo ile mozna dwie sruby odkrecac :D
Lexus IS220D
Calish4nia

Ostatnio zmieniony przez Matejko 27-03-2006, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu