[XX-92]Galant E3xA i starsze - Sworzeń zwrotnicy E-33
Anonymous - 04-06-2006, 16:16 Temat postu: Sworzeń zwrotnicy E-33 Podczas przeglądu diagnosta znalazł luz na dolnym sworzniu zwrotnicy. Jak dokonać naprawy,czy da się wymontować to z wahacza czy trzeba wymieniać cały wahacz?[jakie koszty?]
Druga sprawa-znalazłem luz na krótkiej półosi przy wejściu do skrzyni biegów czy to łożysko skrzyni-jak się do tego zabrać??
Pozdrawiam Janek.
Krzyzak - 05-06-2006, 13:38
Sworzeń kupisz w sklepie - do wymiany zdejmujesz wahacz i wymieniasz sworzeń na prasie.
sampler - 05-06-2006, 15:40
W domowych warunkach tez mozesz. Wykrecic powinno sie udac chociaz jak sruby sa zapieczone to trzeba powalczyc. Wyciagasz wahacz - beda potrzebny sciagacz do swozni tylko porzadny bo podroby sie gna:) Jak wahacz masz na miejscu to wybijasz pierscien zabezpieczajacy nastepnie wybijasz sam sworzen (rurka odpowiedniej srednicy i duzy mlotek) Nowy sworzen dobrze wbijac na zimno tzn wrzucasz swozen do zamrazarki na noc. Jak podgrzejesz jeszcze koniec wahacza (nie ma czasu ) to wejdze jak w maselko. Ja zamrozilem tylko sworzen wahacz potraktowalem olejem i sworzen trzeba bylo lekko wbic To tyle zycze udanej zabawy
franek1994 - 16-12-2013, 11:26
sampler, Heja, sworzen na noc do zamrazarki, a miejsce gdzie sie wklada sworzen podgrzac palnikiem ?
Dlaczego tak ?
Krzyzak - 16-12-2013, 14:56
franek1994 napisał/a: | Dlaczego tak ? | fizyka szkoły podstawowej - rozszerzalność termiczna metali
franek1994 - 17-12-2013, 13:17
Krzyzak napisał/a: | franek1994 napisał/a: | Dlaczego tak ? | fizyka szkoły podstawowej - rozszerzalność termiczna metali |
Ja zem myslal ze to dot. tylko niektorych metali, a zwlaszcza Amelumium
A tak btw, zeby metal sie rozszezyl to musze go niezle podgrzac, chociazby do czerwonosci jak czeresnia a do czego to doprowadzi?: no do zniszczenia oryginalnego lakieru(farby) co pozniej przyniesie ruda rdze a przeciez w takim miejscu nie chcemy tego
Krzyzak - 17-12-2013, 15:12
na 20 letnim wahaczu lakier? - ja to miałem tam kupę rdzy
pomalowałem go później hammerite i trzyma już 2 lata, ładnie wygląda
a sworzeń w zamrażalniku się nie zepsuje - w końcu na zewnątrz też się zdarzają temp. niższe niż -15
franek1994 - 23-01-2014, 11:50
Krzyzak, No widzisz, ja mam bardzo utrzymany spód
No skoor trza zdejmować wachacze, to ja się nie czepiam tego do póki nie przyjadę do RP
Kupiłem 2 przednie, firmy 555 za 70zł szt. Podobno nie warto kupować od tańszych firm akurat sworznia wachacz.
Btw, ktoś ma do sprzedania polireutany do Galanta? Bo silentblocki mnie denerwują swoją miekkością A mi w tym kraju obecnym nie potrzeba Drogi są gładkie jak pupcia 5 letniego dziecka
|
|
|