To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej

el_diablo - 12-01-2009, 11:49
Temat postu: Światła do jazdy dziennej
Przeczytałem na forum, że można w Lancerze właczyć komputerem światła dzienne. Jak one dokładnie działają? Światła mijania świecą niezależnie od położenia włącznika świateł, a włącznik wpływa jedynie na podświetlenie radia/przyrządów, czy też włączają się razem z zapłonem przy przełączniku w pozycji włączone, a podświetlenie radia cały czas pozostaje intensywniejsze?
Trik - 12-01-2009, 11:56

Światła mijania i pozycyjne zaczynają działać po uruchomieniu silnika przy wyłączniku na pozycji off. Nie mam na dźwigni opcji Auto. Intensywne podświetlenie radia zostaje. Wykonało to ASO na pytanie czy są w stanie to zrobić w moim autku. Przy przejściu na światła pozycyjne świecą tylko pozycyjne plus przyciemnia się radio i odpala się podświetlenie kokpitu.
el_diablo - 12-01-2009, 12:13

A po przełączeniu włącznika świateł mijania w pozycję on podświetlenie przygasa?
jaca71 - 12-01-2009, 12:15

Trik napisał/a:
Światła mijania i pozycyjne zaczynają działać po uruchomieniu silnika przy wyłączniku na pozycji off. Nie mam na dźwigni opcji Auto. Intensywne podświetlenie radia zostaje. Wykonało to ASO na pytanie czy są w stanie to zrobić w moim autku. Przy przejściu na światła pozycyjne świecą tylko pozycyjne plus przyciemnia się radio i odpala się podświetlenie kokpitu.

Przyglądałeś się im? W trybie świateł dziennych nie świecą się pełną mocą. Najlepiej to widać w nocy jak z off przełączasz na on czyli włączone wszystkie i aktywne światła drogowe.
el_diablo napisał/a:

A po przełączeniu włącznika świateł mijania w pozycję on podświetlenie przygasa?

Dokładnie tak się dzieje. Światła mijania świecą pełną mocą, uaktywniają się światła drogowe a przygasa podświetlanie kokpitu.

Trik - 12-01-2009, 13:25

jaca71 napisał/a:
W trybie świateł dziennych nie świecą się pełną mocą. Najlepiej to widać w nocy jak z off przełączasz na on czyli włączone wszystkie i aktywne światła drogowe.

Faktycznie jest tak jak piszesz. Dzięki za przypomnienie.

Radassss - 12-01-2009, 15:33

odrazu powiedzialem zeby to wlaczyli jeszcze przed odbiorem...
nie wiem czy radio mocniej swiecilo, ale teraz swieci tak ze nie przeszkadza w nocy
swiatla wlaczaja sie w momencie wlaczenia silnika, a gasna po wilaczeniu silnika i po otwarciu drzwi kierowcy, moze pasazera tez nie sprawdzalem bo do garazu sam wjezdzam ;) , tzn najpierw wlacza sie swiatlo we wnetrzu, potem otwieram drzwi i jest komunikat na kompie ze swiatelka off i gasna po jakis 2-3 sekundach...
w sterowaniu swiatlami troszke mnie wkurza wlaczanie drogowych, tzn chodzi mi o krotkie migniecie, bardzo ciezko jest to zrobic nie wlaczajac na stale drogowych, mogloby to sie odbywac w przeciwnym kierunku, ale nie uznaje tego jako wade poprostu trzeba sie przyzwyczaic ;)
pozdro

P.S. el_diablo masz CTV mozesz napisac jak z tym czyms sie jezdzi??

el_diablo - 12-01-2009, 16:17

Radassss napisał/a:
P.S. el_diablo masz CTV mozesz napisac jak z tym czyms sie jezdzi??

Nie wiem... ma przypłynąć dopiero 31.01 ;)

Trik - 12-01-2009, 16:35

Nie wiem jak w 1,8 ale w 1,5 przy światłach do jazdy w dzień nie ma komunikatu swiatła off. Taki komunikat plus sygnał dziwiękowy przypominający o zgaszeniu świateł pojawia się tylko gdy gaszę silnik przy trybie klasycznym tzn gdy światła drogowe pozostają cały czas w pozycji "on".
Pozatym gdy światła są w pozycji "on", po przekręceniu stacyjki ale przed uruchomieniem silnika światła zapalają się. Tak też można użytkować ale to podobno negatywnie wpływa na żarówki. W trybie który został mi włączony tzw świateł dziennych po prostu włączam silnik światła pstryk wyłączam silnik światła pstryk, żadnej innej sygnalizacji lub wcześniejszego zapalania.

piomic - 12-01-2009, 17:53

jaca71 napisał/a:
przygasa podświetlanie kokpitu
A dokładnie zwykle przygasa. Intensywność podświetlania deski ustawia się przyciskiem po prawej stronie obrotomierza i jeśli jest ustawiona na max to nic nie przygaśnie, dalej będzie świeciło na full.
Nawiasem mówiąc w jakimś teście prasowym redaktorek strasznie się czepiał tej regulacji - chyba nie jeździł nigdy Corollą. Tam regulacja podświetlania jest na jednym przycisku z przebiegami (naciskaniem wywołuje się funkcję i dłuższe przytrzymanie kasuje przebieg albo reguluje świecenie). Jeśli nocą się przyciemni to przy pełnym słońcu zanim się uda rozjaśnić jest szansa pokasować oba liczniki przebiegów dziennych...

Radassss - 12-01-2009, 19:45

hehe no to fakt duzo powiedziec nie mozesz... :P
poprostu w salonie przed odbiorem powiedz zeby Ci dzienne ustawili beda wiedzieli o co chodzi...
Trik moze jest inne oprogramowanie, albo jest kilka metod na ustawienie dziennych, co moze tlumaczyc ze u mnie sie jakis tam komunikat wyswietla, nie wiem dokladnie czy pisze light off czy co bo sie nie przygladam tym komunikata, malo istatny szczegol ;) cos tam sobie pisze i swiatla gasna mi to wystarczy ;) ...
co do tego, ze zarowki sie bardzie zuzywaja przy tym jak sa ciagle wlaczone jest to prawda...
bylem kiedys na szkoleniu prowadzonym przez kolesi z "osram" mowili o tym, chodzi o to ze przy odpaleniu po elektryce auta idzie mocniejszy impuls elektryczny i do swiatel dociera przez chwile mocniejszy prad niz powinien co skraca zywotnosc zarowki... mowili tez o tym jak to jest z zarowkami np tymi niby mocniejszymi, owsze swieca one jasniej ale ich czas eksploatacji jest krotszy... wlasnie jakie zarowki sa w lancerze ktos juz wymienial??
H-7 ? czy jakies inne cudo?

Anonymous - 12-01-2009, 20:02

Żarówki świateł mijania to Hb4. Przez niecały rok zużyłem już jeden komplet Osram CoolBlue :wink: Ładnie świecą białym światłem, ale niestety chyba się szybciej zużywają.
Radassss - 12-01-2009, 20:15

na ostamach jest na opakowaniu taki wskaznik pokazujacy jak sie zuzywa dany model w stosunku do zarowki wzorcowej (normalnej ;) ) dawno ich nie mialem w reku ale chyba jest w postaci takiego zegara narysowane...
pfx - 12-01-2009, 20:21

U mnie działają tylko światła mijania i to z mniejszą mocą i nie załącza się nic poza tym. Nawe niektórzy co jadą za mną gadają mi przez radio, że nie mam świateł - bym sobie włączył. Ostrzeżenie o zgaszeniu świateł pojawia się przy wyłaczeniu zapłonu, gdy przełacznik jest na on. Gdy silnik jest zimny - po odpaleniu dopiero po ok 10-15 sek zapalają się światła do jazdy dziennej nie od razu.
Trik - 12-01-2009, 21:03

Słowem wszystko gra. Kwestia podejścia do sprawy przez soft lub przez elektryka w ASO.
jaca71 - 13-01-2009, 09:11

pfx napisał/a:
U mnie działają tylko światła mijania i to z mniejszą mocą i nie załącza się nic poza tym. Nawe niektórzy co jadą za mną gadają mi przez radio, że nie mam świateł - bym sobie włączył.

A tak z ciekawości wiesz że jeżdżąc w ten sposób łamiesz polskie przepisy?
[quote="Trik"]
Słowem wszystko gra. Kwestia podejścia do sprawy przez soft lub przez elektryka w ASO.
[\quote]
Sprawdź jeszcze raz. Napis "lights off" nie znaczy że samochód wyłącza światła tylko że ty masz o tym nie zapomnieć. I pojawia się tylko przy włączonych światłach - przynajmniej tek powinien.