Światła do jazdy dziennej |
Autor |
Wiadomość |
el_diablo
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 240 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 12-01-2009, 11:49 Światła do jazdy dziennej
|
|
|
Przeczytałem na forum, że można w Lancerze właczyć komputerem światła dzienne. Jak one dokładnie działają? Światła mijania świecą niezależnie od położenia włącznika świateł, a włącznik wpływa jedynie na podświetlenie radia/przyrządów, czy też włączają się razem z zapłonem przy przełączniku w pozycji włączone, a podświetlenie radia cały czas pozostaje intensywniejsze? |
_________________ Lancer Sportback 1.8 Invite CVT - od ponad 10 lat |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 12-01-2009, 11:56
|
|
|
Światła mijania i pozycyjne zaczynają działać po uruchomieniu silnika przy wyłączniku na pozycji off. Nie mam na dźwigni opcji Auto. Intensywne podświetlenie radia zostaje. Wykonało to ASO na pytanie czy są w stanie to zrobić w moim autku. Przy przejściu na światła pozycyjne świecą tylko pozycyjne plus przyciemnia się radio i odpala się podświetlenie kokpitu. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
el_diablo
Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2009, 12:13
|
|
|
A po przełączeniu włącznika świateł mijania w pozycję on podświetlenie przygasa? |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-01-2009, 12:15
|
|
|
Trik napisał/a: | Światła mijania i pozycyjne zaczynają działać po uruchomieniu silnika przy wyłączniku na pozycji off. Nie mam na dźwigni opcji Auto. Intensywne podświetlenie radia zostaje. Wykonało to ASO na pytanie czy są w stanie to zrobić w moim autku. Przy przejściu na światła pozycyjne świecą tylko pozycyjne plus przyciemnia się radio i odpala się podświetlenie kokpitu. |
Przyglądałeś się im? W trybie świateł dziennych nie świecą się pełną mocą. Najlepiej to widać w nocy jak z off przełączasz na on czyli włączone wszystkie i aktywne światła drogowe.
el_diablo napisał/a: |
A po przełączeniu włącznika świateł mijania w pozycję on podświetlenie przygasa? |
Dokładnie tak się dzieje. Światła mijania świecą pełną mocą, uaktywniają się światła drogowe a przygasa podświetlanie kokpitu. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 12-01-2009, 13:25
|
|
|
jaca71 napisał/a: | W trybie świateł dziennych nie świecą się pełną mocą. Najlepiej to widać w nocy jak z off przełączasz na on czyli włączone wszystkie i aktywne światła drogowe. |
Faktycznie jest tak jak piszesz. Dzięki za przypomnienie. |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
|
Wysłany: 12-01-2009, 15:33
|
|
|
odrazu powiedzialem zeby to wlaczyli jeszcze przed odbiorem...
nie wiem czy radio mocniej swiecilo, ale teraz swieci tak ze nie przeszkadza w nocy
swiatla wlaczaja sie w momencie wlaczenia silnika, a gasna po wilaczeniu silnika i po otwarciu drzwi kierowcy, moze pasazera tez nie sprawdzalem bo do garazu sam wjezdzam , tzn najpierw wlacza sie swiatlo we wnetrzu, potem otwieram drzwi i jest komunikat na kompie ze swiatelka off i gasna po jakis 2-3 sekundach...
w sterowaniu swiatlami troszke mnie wkurza wlaczanie drogowych, tzn chodzi mi o krotkie migniecie, bardzo ciezko jest to zrobic nie wlaczajac na stale drogowych, mogloby to sie odbywac w przeciwnym kierunku, ale nie uznaje tego jako wade poprostu trzeba sie przyzwyczaic
pozdro
P.S. el_diablo masz CTV mozesz napisac jak z tym czyms sie jezdzi?? |
|
|
|
 |
el_diablo
Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2009, 16:17
|
|
|
Radassss napisał/a: | P.S. el_diablo masz CTV mozesz napisac jak z tym czyms sie jezdzi?? |
Nie wiem... ma przypłynąć dopiero 31.01 |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 12-01-2009, 16:35
|
|
|
Nie wiem jak w 1,8 ale w 1,5 przy światłach do jazdy w dzień nie ma komunikatu swiatła off. Taki komunikat plus sygnał dziwiękowy przypominający o zgaszeniu świateł pojawia się tylko gdy gaszę silnik przy trybie klasycznym tzn gdy światła drogowe pozostają cały czas w pozycji "on".
Pozatym gdy światła są w pozycji "on", po przekręceniu stacyjki ale przed uruchomieniem silnika światła zapalają się. Tak też można użytkować ale to podobno negatywnie wpływa na żarówki. W trybie który został mi włączony tzw świateł dziennych po prostu włączam silnik światła pstryk wyłączam silnik światła pstryk, żadnej innej sygnalizacji lub wcześniejszego zapalania. |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 12-01-2009, 17:53
|
|
|
jaca71 napisał/a: | przygasa podświetlanie kokpitu | A dokładnie zwykle przygasa. Intensywność podświetlania deski ustawia się przyciskiem po prawej stronie obrotomierza i jeśli jest ustawiona na max to nic nie przygaśnie, dalej będzie świeciło na full.
Nawiasem mówiąc w jakimś teście prasowym redaktorek strasznie się czepiał tej regulacji - chyba nie jeździł nigdy Corollą. Tam regulacja podświetlania jest na jednym przycisku z przebiegami (naciskaniem wywołuje się funkcję i dłuższe przytrzymanie kasuje przebieg albo reguluje świecenie). Jeśli nocą się przyciemni to przy pełnym słońcu zanim się uda rozjaśnić jest szansa pokasować oba liczniki przebiegów dziennych... |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 12-01-2009, 19:45
|
|
|
hehe no to fakt duzo powiedziec nie mozesz...
poprostu w salonie przed odbiorem powiedz zeby Ci dzienne ustawili beda wiedzieli o co chodzi...
Trik moze jest inne oprogramowanie, albo jest kilka metod na ustawienie dziennych, co moze tlumaczyc ze u mnie sie jakis tam komunikat wyswietla, nie wiem dokladnie czy pisze light off czy co bo sie nie przygladam tym komunikata, malo istatny szczegol cos tam sobie pisze i swiatla gasna mi to wystarczy ...
co do tego, ze zarowki sie bardzie zuzywaja przy tym jak sa ciagle wlaczone jest to prawda...
bylem kiedys na szkoleniu prowadzonym przez kolesi z "osram" mowili o tym, chodzi o to ze przy odpaleniu po elektryce auta idzie mocniejszy impuls elektryczny i do swiatel dociera przez chwile mocniejszy prad niz powinien co skraca zywotnosc zarowki... mowili tez o tym jak to jest z zarowkami np tymi niby mocniejszymi, owsze swieca one jasniej ale ich czas eksploatacji jest krotszy... wlasnie jakie zarowki sa w lancerze ktos juz wymienial??
H-7 ? czy jakies inne cudo? |
|
|
|
 |
Forensic [Usunięty]
|
Wysłany: 12-01-2009, 20:02
|
|
|
Żarówki świateł mijania to Hb4. Przez niecały rok zużyłem już jeden komplet Osram CoolBlue Ładnie świecą białym światłem, ale niestety chyba się szybciej zużywają. |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 12-01-2009, 20:15
|
|
|
na ostamach jest na opakowaniu taki wskaznik pokazujacy jak sie zuzywa dany model w stosunku do zarowki wzorcowej (normalnej ) dawno ich nie mialem w reku ale chyba jest w postaci takiego zegara narysowane... |
|
|
|
 |
pfx
Forumowicz

Auto: Evo X GSR
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 228 Skąd: Kraków/Podkarpacie
|
Wysłany: 12-01-2009, 20:21
|
|
|
U mnie działają tylko światła mijania i to z mniejszą mocą i nie załącza się nic poza tym. Nawe niektórzy co jadą za mną gadają mi przez radio, że nie mam świateł - bym sobie włączył. Ostrzeżenie o zgaszeniu świateł pojawia się przy wyłaczeniu zapłonu, gdy przełacznik jest na on. Gdy silnik jest zimny - po odpaleniu dopiero po ok 10-15 sek zapalają się światła do jazdy dziennej nie od razu. |
_________________ ...biała strona mocy....
 |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 12-01-2009, 21:03
|
|
|
Słowem wszystko gra. Kwestia podejścia do sprawy przez soft lub przez elektryka w ASO. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-01-2009, 09:11
|
|
|
pfx napisał/a: | U mnie działają tylko światła mijania i to z mniejszą mocą i nie załącza się nic poza tym. Nawe niektórzy co jadą za mną gadają mi przez radio, że nie mam świateł - bym sobie włączył. |
A tak z ciekawości wiesz że jeżdżąc w ten sposób łamiesz polskie przepisy?
[quote="Trik"]
Słowem wszystko gra. Kwestia podejścia do sprawy przez soft lub przez elektryka w ASO.
[\quote]
Sprawdź jeszcze raz. Napis "lights off" nie znaczy że samochód wyłącza światła tylko że ty masz o tym nie zapomnieć. I pojawia się tylko przy włączonych światłach - przynajmniej tek powinien. |
|
|
|
 |
|