[92-96]Lancer CB0 - Czujnik otwarcia drzwi
Grabarz85 - 15-01-2009, 11:35 Temat postu: Czujnik otwarcia drzwi Witam !!!
Od kupna Misia, mam taką niegroźną usterkę, a mianowicie jak otwieram drzwi kierowcy to nie świeci mi wewnętrzna lampka... rozbierałem czujnik i próbowałem "na krótko" połączyć przewody, ale nie ma żadnej reakcji... Pozostałe drzwi działają prawidłowo...
Wie ktoś co może być przyczyną tej usterki ???
u157 - 15-01-2009, 20:59
Witam.
Łączenie przewodów na krótko nic nie pomoże,trzeba sprawdzić te przewody łącząc je z masą. Poprawienie kontaktów czujnika z masą powinno załatwić sprawę.
Powodzenia.
idas - 15-01-2009, 22:21
Też tak miałem:) Rozebrałem czujnik, przeczyściłem wszystkie styki i dodatkowo trochę papierem ściernym przejechałem śrubkę (nie wiem czy to miało sens ale w końcu masujemy czujnik z blachą poprzez przykręcenie go tą śrubką właśnie ) pomogło, działa i nie przerywa. Pozdrawiam
Anonymous - 15-01-2009, 22:43
ja potraktowałem dodatkowo wd 40
rosomak1983 - 15-01-2009, 22:47
ja tylko wd 40 i działał bez zarzutu az kiedys do rozwaliłem ale niedługo bede miał nowy
Grabarz85 - 16-01-2009, 10:59
Dzięki za odpowiedzi... Po pracy sprawdzę czy jeszcze raz ten czujnik...
Myślałem ze wystarczy zewrzeć te 2 kabelki...
Hornet - 16-01-2009, 18:40
Jak już jesteśmy przy czujniku... A jaką macie radę na sytuację odwrotną ?? Tzn lampka świeci się cały czas. Oczywiście wiem że można wyłączyć lampkę. Grzebałem przy czujniku i efekt jest taki, że lampka dalej świeci, ale zgasła kontrolka koło licznika...
DanielBogusz - 02-03-2011, 00:40
A propos czujnika.... Gdy mocniej hamuję włącza się dioda otwarcia drzwi. Nie wiem których i nie wiem czemu. Pozatym wszystko ok, ktoś coś podpowie?
mkm - 04-03-2011, 02:46
DanielBogusz, coś Ci się poluzowało/przesunęło i szaleje.
Obstawiam któryś „włącznik” przy drzwiach lub klapie (jak masz alarm to może być i maska).
Posadź kogoś za kierownicą i „pobaw” się nimi.
SnowDevil - 14-03-2011, 15:51
Miałem to samo, naprawiłem bardzo łatwo jest za duży luz między drzwiami i czujnikiem.
fix:
najlepiej nada się do tego PowerTape. Bierzesz kawałek tej taśmy i składasz na 4 części żeby mieć taki kwadracik o długości boku ok 1 cm. chodzi o to żeby był grubszy niż jedna warstwa taśmy. przyklejasz go kolejną częścią taśmy do wewnętrznej części drzwi tam gdzie drzwi stykaja się z czujnikiem. Dzwi maja tam wyprofilowane takie małe kółko. Po tej operacji od 3 lat nie mam juz żadnych problemów z tym światełkiem. Taśma jest elastyczna a moc power tape trzyma to od 3 lat bez problemu
pisz w razie problemów.
[ Dodano: 16-03-2011, 17:50 ]
tutaj należy przykleić dość grubo taśmy kawałem (powertape najlepszy)
powoduje to, że ten czujnik nie ma juz luzów:
przed tą operacją potrafiła mi sie lampka zapalać nawet podczas skręcania. Po naklejeniu kawałka taśmy wszystko ustało. Powodzenia
DanielBogusz - 19-04-2011, 21:37
SnowDevil, pomogło, wszystko jest już ok. Najlepiej odpisz coś to Ci wstawię pomógł, bo do poprzedniego postu już nie mogę wstawić. Dzięki jeszcze raz A i zapytam od razu Was czy jeśli od strony kierowcy (tak jak w temacie) nie działa czujnik od światełka, to jest to ten sam czujnik co odpowiada za brzęczyk od świateł?
Hugo - 19-04-2011, 22:56
DanielBogusz napisał/a: | A i zapytam od razu Was czy jeśli od strony kierowcy (tak jak w temacie) nie działa czujnik od światełka, to jest to ten sam czujnik co odpowiada za brzęczyk od świateł? | Tak.
SnowDevil - 26-04-2011, 23:38
Dobrze, że pomogło ja to tak dawno naprawiłem, że już całkowicie zapomniałem o tym mryganiu.
A dodatkowo to ostatnio zregenerowałem sobie "kontaktem" w sprayu ten czujnik po stronie kierowcy i działa świetnie do dzisiaj tylko przez jakiś czas nie działał mi brzęczyk (ale już jest ok)
|
|
|