Pajero IV - schemat i działanie blokady tylnego mostu R/D lock pajero91
pati82 - 24-01-2009, 11:53 Temat postu: schemat i działanie blokady tylnego mostu R/D lock pajero91 Witam,mam pytanie jak w temacie.Interesuje mnie schemat i działanie blokady tylnego mostu R/D lock uruchamianej za pomocą powietrza.Jeśli ktoś z Was jest w stanie udzielić mi informacji, będę bardzo wdzięczna
Hiszpan - 24-01-2009, 12:40
Z tej stronki
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3449
pobierz sobie plik z pojarki 93
Jak go rozpakujesz, otwórz z kolei plik "drive axle rear non integral"
Już samo to powinno Ci coś naświetlić sytuację.
Tłumaczył co i jak nie będę, bo mam blade pojęcie (wiem, że dzwonią, ale nie wiem w którym kościele ) i nie ma sensu bym Cię wprowadzał w błąd. Niech się mądrzejsi wypowiedzą to i ja skorzystam
pati82 - 24-01-2009, 13:15
Faktycznie,wszystko tam jest.Nie wiem jakim cudem to przeoczyłam .Dziękuję za naprowadzenie na właściwy trop
Anonymous - 24-01-2009, 19:52
Blokada tylnego dyfra służy do tego aby oba koła np. w błocie, śniegu miały taką samą moc oraz prędkość - ograniczanie uślizgu. Używa się jej bodajże do 20km/h, a załącza najlepiej gdy się stoi lub powolutku toczy
pati82 - 24-01-2009, 20:05
tak to wiem, nie chodziło mi o działanie w praktyce tylko technicznie,tzn. powietrze tam wpada i co dalej, do tego potrzebny był schemacik,który udało się odnaleźć
jawaldek - 24-01-2009, 21:45
schemaciku nie mam ale postaram się wytłumaczyć-tak jak tłumaczyli mi ostatnio w warsztacie:sprężone powietrze o ciśnieniu 12(?) atm.uruchamia siłownik który włącza dodatkowe tryby tak aby moment obrotowy był przekazywany na obie półosie taki sam czyli aby oba koła kręciły się z taką samą siłą i prędkością w tym samym kierunku. Tak na marginesie to w moim Miśku nie mam blokady a zainstalowanie właśnie pneumatycznej blokady to koszt w granicach 2500zł Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej to w Japan Car(oglądałem tam taką blokadę) powinni mieć schemat lub lepiej wytłumaczą. Pozdrówka
Aby Ci ułatwić zobacz
http://www.infosamochody...._roznicowy.html
|
|
|