To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zaparowany reflektor, woda w lampie

seq - 28-01-2009, 11:37
Temat postu: [EAxx] Zaparowany reflektor, woda w lampie
Po wyciagnieciu zarowek i wysuszeniu suszarka bylo ok.
Po jakims czasie woda zaczela sie skraplac w lampie.
Ma ktos doswiadczenie i pomysl jak to zrobic zeby sie problem nie powtarzal?
Prosze o info.

PiotrBe - 28-01-2009, 11:50

obejrzyj dobrze czy szyba nie jest odbita. W moim jest dziurka wielkości łebka od szpilki, której z początku nie zauważyłem. Przymierzam sie do wymiany szyby reflektora, bo występuje jako osobny element. Być może masz w innym miejscu rozszczelniony reflektor, ale ja stawiam na szybe, bo one sa najbardziej narażone na uderzenia kamieniami np, przy dużej prędkości.

Pozdrawiam

czekoladka_1981 - 28-01-2009, 16:50

W reflektorach jest cycek odpowietrzający. Taki gumowy węzyk , może masz nie drożny?
Marcino - 28-01-2009, 19:36

Tak jak PiotrBe napisał poszukaj niesczelności, możel plastik gdzies puszcza, ja miałem klejony uchwyt i parowała, ale jak znalazłem i zakleiłem to jest ok. Wczesniej suszenie szuszarka pomagało na chwile.
POzdr

PiotrBe - 28-01-2009, 19:44

Marcino napisał/a:
Wczesniej suszenie szuszarka pomagało na chwile

A jak wysuszysz suszarka i zamkniesz lampe, gdy jest w niej ciepło, a potem wystawisz na zimno, to migiem zaparuje. Pojemnośc parowa powietrza sie gwaltownie zmienia;) Jeśli chcesz suszyć to poczekja aż lampa ostygnie, a potem zamykaj.(wiem, wiem, jak zwykle z meteorolgią wyskakuję) :twisted:

ROOB - 28-01-2009, 19:45

sprawdź jeszcze miejsca gdzie leflektor jest mocowany (przykręcany) miałem lekko pęknięty plastik i efekt też był taki sam...
pozdrawiam.
ups.. Marcino już na ten temat napisał.. przeoczyłem.. przepraszam. to grypa...

PiotrBe - 28-01-2009, 22:07

a przy okazji macie jakis sposób na zaklejenie szyby?? Tak pytam, bo nie chce mi sie wyciągać lampy, zeby zmieniać to szkło.
Anonymous - 29-01-2009, 00:51

PiotrBe, przezroczysty silikon sobie napewno poradzi :P
mayer - 02-02-2009, 21:42

a ze zapytam czym kleicie obudowe reflektora? Nie chciałbym stosowac partactwa w stylu lutownica czy rozgrzany śrubokret. Tworzywo obudowy to chyba ABS?
frykas - 15-05-2009, 13:47
Temat postu: Nieszczelna przednia lampa , reflektor
czy ktoś z nas orientuje się jak można wyeliminować parowanie przedniego reflektora? dzieje sie tak kiedy pada deszcz albo jest dość wilgotno. Uszkodziłem go najprawdopodobniej w zimie kiedy zbyt mocno wjechałem w zaspę śniegu przy parkowaniu , musiał sie rozszczelnić... nie widać żadnych widocznych uszkodzeń, widocznie klosz lampy delikatnie się odkleił od obudowy... słyszałem o metodzie piekarnika (lampę podgrzać i ponownie skleić), ale nie wiem jak dokładnie można to zrobić. Może ktoś zna inny skuteczny sposób żeby uszczelnić taką lampę w warunkach domowych, może jakiś silikon?
swinks_UK - 15-05-2009, 14:11

Nie musisz szukać żadnego kleju. Tego co jest wystarczy.
Podgrzej lampę w piekarniku (110 C) przez 2 - 4 minuty (pilnuj byś obudowy nie stopił :D ), wyciągnij i dociśnij szkło do obudowy. Możesz też podgrzewać opalarką, albo silną suszarką do włosów.

No i najpierw sprawdź czy nie masz pękniętej gdzieś obudowy :wink:

Owczar - 15-05-2009, 14:11

Będziesz musiał ją wyjąć i obejrzeć czy nie jest nigdzie pęknięta. Rozszczelnienie raczej bym wykluczył. Może być tak, że zimą dostało się trochę wilgoci i teraz Ci paruje. Możesz spróbować wysuszyć dobrze wnętrze i starannie złożyć. Może gumy z tyłu są nieszczelne. Przyczyn może być kilka. Musisz obejrzeć reflektor. Ale prędzej peknie obudowa niż puści ten klej od klosza...
Anonymous - 15-05-2009, 14:13

TUTAJ masz temat o rozbieraniu i sklejaniu lamp.
frykas - 15-05-2009, 16:31

już ją suszyłem i dalej jest to samo... będę musiał ja wymontować i się zobaczy...
prisoner - 19-05-2009, 13:32

U mnie pomógł bezbarwny silikon sanitarny. Rozebrałem lampę, rozprowadziłem równomiernie klej(ten co był) a przed założeniem zacisków na kloszu wstrzyknąłem w pozostałą przestrzeń silikon, powstała z tego dodatkowa uszczelka pomiędzy kloszem a obudową (mała strzykawka ze zgniecioną końcówką). Pół roku i nic nie paruje.