To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - BOV atmosferyczny

Anonymous - 30-04-2008, 00:26

Dzięki, ale za wiele - poza danymi z ogłoszenia - tam o nim nie ma... nadal nie wiem, co to jest ten BOV i to "psssst" :D

;) J.

mkm - 30-04-2008, 00:31

Jacho, http://pl.wikipedia.org/wiki/Zawór_upustowy
kochajj - 01-05-2008, 22:53

czasem jak czytam forum to ręce mi opadają... pytania typu dlaczego on jest drozszy 2x od zwykłego gala...
Cytat:
Poza tym, że ma niezłego powera i robi "pssst" to tylko cena mnie zastanawia, bo za taką kasę to z tego rocznika można 2 Gale kupić (no tak, ale nie będą robić "pssst" :D ), no ale rozumiem, że koszty sprowadzenia z Japonii są dzikie i oprócz tego auto jest super, więc musi tyle kosztować (?)

???? chyba nie wiesz o czym piszesz... a jak sie nie wiem co sie pisze to lepiej wcale nie pisac... to tak jakbyś pisał dlaczego evo jest 5 x drozsze od seryjnego lancera... wg mnie różnica 2x to bardzo mała róznica... ja mojego za 120 tys bym nie oddał...
a co do tego, ze trzeba sie z tym nauczyc jezdzic to:
- autko z BOV'em i MAF sensorem potrafi przygasać i przy zmianie biegów zalewa... Ci co znają zasade działania wiedzą co jest powodem takiego zachowania... ogolnie BOV zastępuje seryjny DV... z tą różnicą ze jest to zaworek atmosferyczny...

macia - 02-05-2008, 11:38

kochajj napisał/a:
ogolnie BOV zastępuje seryjny DV... z tą różnicą ze jest to zaworek atmosferyczny...

Sory kochajj, ale teraz to wytłumaczyłeś nie tylko temu koledze, ale i wszystkim, którzy o tych sprawach mają blade pojęcie :? Również mnie... :badgrin: Wiemy wszyscy, że dużo wiesz, ale prośba o łopatologiczne tłumaczenie pewnych kwestii, w przeciwnym razie nie będziesz zrozumiany na forum, a ostatecznie chyba piszemy po to, by kogoś poinformować lub samemu się czegoś dowiedzieć...
PS. Autko masz fajowe i rozmawianie na temat jego ceny trochę mija się z celem, podobnie jak porównywanie go do zwykłego rekina, czy innych aut. Jest warte tyle ile uważasz za stosowne, przecież Twojego wkładu intelektualnego i emocjonalnego w jego budowę nie da się wycenić :lol:

kochajj - 02-05-2008, 16:16

BOV - BLOW OFF VALVE
DV - DUMP VALVE

ogólnie rolą tych zaworów jest upuszczenie nadmiaru doładowanego powietrza przy zamknięciu przepustnicy. Ma to na celu ochrone turbiny przed odbijającym się powietrzem od przepustnicy. po prostu jeśli jedziemy i turbinki sobie ładują i zdejmujemy noge z gazu to cisnienie mogło by niebezpiecznie wzrosnąc w dolocie hamując tym samym turbiny. zawory te mają na celu upuszczenie nadmiaru ciśnienia tak aby turbiny nie straciły swej prędkości i się nie rozsypały... jeden zawór od drugiego różni niewiele. BOV upuszcza cisnienie w atmosfere (atmosferyczny) , DV upuszcza spowrotem w dolot tuz przed turbinami bez dodatkowych efektów dzwiekowych.
Zawory te sterowane są podciśnieniowo bezpośrednio z kolektora. Istnieje kilka rodzai zaworów : tłoczkowe, membranowe, hybrydy...

Co do BOV,a w samochodach z MAF sensorem ( przepływomierzem)... to po prostu przepływka zlicza sobie ilość powietrza które przez nią przepływa i w ten sposób dawkuje paliwo. jeśli za przepływką nadmiar doładowanego powietrza wywalimy w atmosfere to silniczek o tym nie wie i zalewa nam autko przy zdejmowaniu nogi z gazu i stąd efekt zamulania przy zmianie biegów. dlatego lepszym rozwiazaniem jest DV który upuszcza powietrza spowrotem w dolot!!!!. Do prawidłowego działania BOV'a niezbędne jest przeprogramowanie ECU!!!. Idealnym rozwiazaniem jest zawór hybrydowy który posiada cechy tego i tego , czyli czesc powietrza wywala do dolotu a małą ilośc w atmosfere robiąć ushhhhhhh.

swinks_UK - 02-05-2008, 16:28

Tomek, trzeba bylo podac linka do dyskusji w temacie VR4, ktora sobie ucielismy na temat MAFa, BOV i DV.
Ostatnio widzialem na eBayu ta sama hybryde HKS co zalozyl PLPynton za 190 GBP z przesylka :biggrin:

kochajj - 02-05-2008, 16:29

a tego co widziałem to to nie jeste hybryda!!!! to jest 100% atmosferyczny...
swinks_UK - 02-05-2008, 19:43

Tzn. który?? Ten co ma PLPynton, czy ten z eBaya? Bo ja widzialem w poniedzialek aukcje z HongKongu HKS'a hybrydy (na pewno w opisie mial taki opis) a wygladal jak ten PLPyntona w Legnum na Allegro.
Anonymous - 02-05-2008, 20:24

Jest tak jak napisal Tomek, to atmosferyczny BOV, tylko, najlepszy jaki jest.
jest kit do EC5x do HKS SSQ na bardzo mile rozwiazanie, switch pomiedzy modami: pelny powrot lub atmosfera. niestety dostepny tylko w japonii, sam opracowalem i wstawilem w jednym taki system i dziala fajnie ale to tylko jak wiadomo bajer dla bajeru bo nikt nie ma samochodu z SSQ w promieniu wiadomo duzym no i sciagamy uwage gapiow. do tego trzeba miec pelny turbo kontroler inaczej zabawa nie ma sensu, czyli pieniadze i pieniadze.

kochajj - 02-05-2008, 21:15

fajny tez zestawik w twoim legnum. z miłą chęcią odkupie :) ... zwłaszcza ze już niedlugo maf wypada i bedzie map :) ...
Anonymous - 02-05-2008, 22:33

musze sprawdzic ile za to dalem i czy kupujacy nie beda sapac, choc i tak juz wiem ze poleci outside mitsumaniakow, szkoda troche. z tego co pamietam powyzej 1kPLN na bank bylo bo to nie sam valve ale kit caly predefiniowany do 6a13.
swinks_UK - 02-05-2008, 23:15

Czyli coś takiego :D :
http://cgi.ebay.co.uk/HKS...1QQcmdZViewItem
Choć ten wydaje mi się z opisu hybrydą :doubt:

Anonymous - 02-05-2008, 23:28

Ten opis tak napisany nijak ale mi wychodzi ze sekwencyjna atmo, poza tym sama valve jest tam w ofercie nie hybrid kit.
btw droogo jak oj, ja kupilem, juz wiem, za 1368PLN po wysylce cle i innych duperszmitach no i to co ja kupilem to jest KIT 6A13 EC5A/W plug&play i ten jest w japonii drozszy o okolo 45% od samej valve takiej golej jak ten koles za 250 funciakow oferuje. samej valve nie da sie ot tak po prostu zamontowac, trzeba by sporo kombinowac no a kit mozna zdjac w 5 minut do orginalu wrocic.

swinks_UK - 02-05-2008, 23:39

Ale to jest cena za cały kit strojony pod 6a13tt (EC5A/W) jak pisze koleś... Zdjęcie jest poglądowe.
Zresztą nieważne, tutaj na forum zabawka tylko dla kilku osób, więc nie ma o co robić zamieszania.

Anonymous - 02-05-2008, 23:48

jak zwykle oczy mam w d... sorry mate