To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Drugi bieg

osiem - 15-02-2009, 12:50
Temat postu: [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Drugi bieg
Witam. Zaobserwowałem, że przy małej prędkości na 2 biegu skrzynia charaterystycznie jakby wyje. Nie głosno ale słyszalnie. Wystraczy troche przyspieszyć i odgłos znika. Silnik 1.6.
Tak ma byc?

jewiurz - 15-02-2009, 13:35

Nie wiem czy tak ma być ale u mnie jest to samo, wyje i to wcale nie tak cicho... :evil:
osiem - 15-02-2009, 16:21

jewiurz napisał/a:
Nie wiem czy tak ma być ale u mnie jest to samo, wyje i to wcale nie tak cicho... :evil:

A ile przebiegu masz?
Podejrzewam, że w takim razie TTTM. :o

jewiurz - 16-02-2009, 11:10

46 000 km wiec nadmierne zuzycie wykluczam :D
zaraz ktos napisze, że to dlatego że skrzynia od renault... jeździłem i jeżdze też clio II i nawet przy przebiegu 200 000 km takiego wycia nie słyszałem :wink:

osiem - 16-02-2009, 11:35

jewiurz napisał/a:
46 000 km wiec nadmierne zuzycie wykluczam :D
zaraz ktos napisze, że to dlatego że skrzynia od renault... jeździłem i jeżdze też clio II i nawet przy przebiegu 200 000 km takiego wycia nie słyszałem :wink:

No to pewnie norma. powyzej 2k/min ustaje.

Student - 16-02-2009, 12:36

Ja mam to samo jak jadę tak naprawdę wolno a nie mam skrzyni RENO, jak troszeczkę przyśpieszę to zanika ale nie dlatego ze silnik zagłusza tylko po prostu przestaje dochodzić ten dziwny odgłos. Tylko u mnie wydaje mi sie że to sie pojawiło po wymianie oleju w skrzyni.
osiem - 16-02-2009, 13:45

Student napisał/a:
Ja mam to samo jak jadę tak naprawdę wolno a nie mam skrzyni RENO, jak troszeczkę przyśpieszę to zanika ale nie dlatego ze silnik zagłusza tylko po prostu przestaje dochodzić ten dziwny odgłos. Tylko u mnie wydaje mi sie że to sie pojawiło po wymianie oleju w skrzyni.

U mnie jest oryginalny olej. Poziom prawidłowy. A pozostałe objawy takie same. Tylko przy wolnej jeździe. Potem już nie. Pozdro

[ Dodano: 17-02-2009, 08:41 ]
Student napisał/a:

Natomist cos mi piszczy jak jade na biegu. Na luzie nie. Wystarczy, że podczas jazdy wcisnę sprzegło i przestaje. Mechaniory rozkładają rece. Mówią, że to nie skrzynia bo lożyska w skrzyni nie piszczą. raczej sprzęgło. ale pewnosci nie dają.

cns80 - 20-02-2009, 10:04

osiem napisał/a:
Natomist cos mi piszczy jak jade na biegu. Na luzie nie. Wystarczy, że podczas jazdy wcisnę sprzegło i przestaje.
Obstawiam łożysko sprzęgła lub wałek podporowy sprzęgła. Oba są w koszu sprzęgłowym. Mam tak już od 3 lat w Colcie ale nic z tym nie robiłem. Jak padnie sprzęgło to zrobię przy okazji. Objawy identyczne.
osiem - 20-02-2009, 10:47

cns80 napisał/a:
osiem napisał/a:
Natomist cos mi piszczy jak jade na biegu. Na luzie nie. Wystarczy, że podczas jazdy wcisnę sprzegło i przestaje.
Obstawiam łożysko sprzęgła lub wałek podporowy sprzęgła. Oba są w koszu sprzęgłowym. Mam tak już od 3 lat w Colcie ale nic z tym nie robiłem. Jak padnie sprzęgło to zrobię przy okazji. Objawy identyczne.

A masz tak, że jak przygazujesz na luzie to też piszczy?
Aha i jeszcze zauważyłem, ze jak sie rozgrzeje to piszczy mniej.
To jest taki świerszcz, który narasta z obrotami ale potem zanika tak ok 3k/min
Tez tak masz?

cns80 - 20-02-2009, 10:57

Podobnie. Jak zmieniam bieg to cichnie, a jak przyśpieszam to świerszczy :) Wkurzające. I faktycznie piszczy mniej na ciepłym, a w lecie dużo ciszej niż w zimie :)
osiem - 20-02-2009, 12:40

cns80 napisał/a:
Podobnie. Jak zmieniam bieg to cichnie, a jak przyśpieszam to świerszczy :) Wkurzające. I faktycznie piszczy mniej na ciepłym, a w lecie dużo ciszej niż w zimie :)

Dokladnie. Wkurza na maxa.No to mamy to samo. I mówisz, że z tym można normalnie jeździć?
Mechanior powiedział, że mam sie nie stresować. Tylko ten pisk.... wyprowadza mnie z równowagi.

[ Dodano: 20-02-2009, 14:46 ]
cns80 napisał/a:

A nie boisz się,ż e kiedys przy większej prędkości łożysko sie zatrzyma i wałek wyjdzie Ci bokiem ze skrzyni?