To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Centralny

necker - 04-03-2009, 14:59
Temat postu: Centralny
Potrzebuje pomocy mam centralny ale zgubiłem od niego pilota kiedy kupilem auto byl tylko jeden wiec zapasu nie mam czy mozna dokupic i dostroic jakis inny jak to zrobic pomózcie
MARCIN - 05-03-2009, 16:49

Hej.
Ja miałem centralny ale musiałem otwierac kluczykiem bo nie miałem radiowego sterowania.
Kupiłem sobie sterownik radiowy w necie i go założyłem i teraz mam lekki wypasik.
Kup sobie sterownik na allegro i po kłopocie.
Montaż banalnie prosty, wystarczy podpiąć się pod włącznik na tunelu środkowym i po kłopocie.Zamek sterowany jest dwoma minusami.
Wraz ze sterownikiem dostaniesz dwa piloty a koszt tego bajeru to około 50 zł plus przesyłka.

Arnold - 05-03-2009, 17:23

Witaj.
Można jeszcze spróbować zadziałać w serwisach specjalizujących się w centralnych zamkach.
Tam powinni poradzić sobie z Twoim problemem bez większych kłopotów.
Pozdrawiam.

wichura1 - 05-03-2009, 22:01
Temat postu: Re: Centralny
necker napisał/a:
Potrzebuje pomocy mam centralny ale zgubiłem od niego pilota kiedy kupilem auto byl tylko jeden wiec zapasu nie mam czy mozna dokupic i dostroic jakis inny jak to zrobic pomózcie

Kupujesz na Allegro, używkę uczysz go i śmiga.

Anonymous - 05-03-2009, 22:23

wichura1 napisał/a:

A zdradzisz sposób na "naukę" obcego pilota??

POzdrawiam.

wichura1 - 05-03-2009, 22:49

Sposób z service manuala, który niestety nie działa u wszystkich:

Wsiadasz do samochodu, wszystkie drzwi muszą być zamknięte. Wkładasz kluczyk do stacyjki przekręcasz w pozycję ACC i z powrotem na OFF ( kluczyk musi zostać w stacyjce). Po tej operacji szybko wciskasz przycisk na pilocie (obojętnie, który) i czekasz 10 sekund, po tym czasie wciskasz dwa razy przycisk na pilocie, wyciągasz kluczyk ze stacyjki. Pilot powinien działać.

Jak nie zadziała, drugiego sposobu szukaj na forum, albo w service manualu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448

Anonymous - 06-03-2009, 18:59

u mnie niestety nie zadziałał tan sposób... :(
wichura1 - 06-03-2009, 21:54

Poszukaj na forum jest temat o tym, w dziale Carisma.
slawek st - 18-04-2009, 19:58

Nigdzie nie znalazłem skutecznego w moim przypadku sposobu aby zaprogramować dokupionego oryginalnego pilota. Może ktoś zna, proszę o pomoc.
maxwell61 - 21-04-2009, 19:00

koledzy and koleżanki,
dziasiaj podczas małego grzebania :twisted: przy aucie było zwarcie dość konkretne...poszedł bezpiecnzik 80A ale już zlutowany i jest ok...ale nie ma radia i centralnego zamka...reszta hula jak trzeba...

najwazniejszy jest dla mnie centralny...co to mogło się przepalić?? bezpieczniki wszystkie ok... czy siadł siłownik centralnego w drzwiach kierowcy?????jak to mozna najszybciej sprawdzic??

BTW czy po takim zwarciu moze dojść do wyłądowania aku albo do przepalenia diód albo regulatora napiecia na altku?

dzieki za pomoc

SHARK1979 - 21-04-2009, 19:08

maxwell61 napisał/a:
było zwarcie dość konkretne...poszedł bezpiecnzik 80A

Jak się robi takie zwarcie :?: będe wiedział czego nie tykać :wink:

Anonymous - 24-04-2009, 23:50

maxwell61 napisał/a:
koledzy and koleżanki,
dziasiaj podczas małego grzebania :twisted: przy aucie było zwarcie dość konkretne...poszedł bezpiecnzik 80A ale już zlutowany i jest ok...ale nie ma radia i centralnego zamka...reszta hula jak trzeba...

najwazniejszy jest dla mnie centralny...co to mogło się przepalić?? bezpieczniki wszystkie ok... czy siadł siłownik centralnego w drzwiach kierowcy?????jak to mozna najszybciej sprawdzic??

BTW czy po takim zwarciu moze dojść do wyłądowania aku albo do przepalenia diód albo regulatora napiecia na altku?

dzieki za pomoc

Pamiętajcie, że prąd zwarcia niszczy tylko elementy przez które przepływa, na ogół są to tylko przewody, bezpieczniki lub regulator. Zwarcie nie jest w stanie zniszczyć żadnej żarówki czy siłownika w samochodzie w momencie gdy do "zwarcia" dochodzi poprzez takie elementy, to de facto nie jest zwarcie, tylko zwykłe uruchomienie danego elementu.
Co do twojego przypadku, jeśli auto odpala to aku jeszcze żyje i najprawdopodobniej długo jeszcze się będziesz z nim męczyć :wink: . Co do regulatora to owszem mógł się uszkodzić aczkolwiek nie powinien, najłatwiej sprawdzić go podłączając woltomierz do akumulatora na odpalonym silniku i zwiększać obroty, jeśli napięcie nie przekracza ok 14,5V to regulator też jeszcze żyje:). Zacznij od sprawdzenia czy na centralce od centralnego jest w ogóle zasilanie.

maxwell61 - 25-04-2009, 14:17

dałem do elektryka...zrobil wszystko...nie chcial powiedziec co i jak...w każdym razie centralny siedzial bo cos bylo na instalacji...i tyle
kkriss - 26-04-2009, 08:13
Temat postu: Re: Centralny
wichura1 napisał/a:

Tylko czy kupuje jakiegokolwiek pilota, czy taki od carismy?
Jeżeli tak to póki co takich pilotów od cari brak na alledrogo.

Raffil - 26-04-2009, 09:23

Fakt samych pilotow nie widze (a były), jest tylko to:

centralki + piloty