To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - (C12A) Silnik G15B zwariowały wolne obroty!

Anonymous - 07-03-2009, 16:30
Temat postu: (C12A) Silnik G15B zwariowały wolne obroty!
Witam.

Wczraj jechałem sobie spokojnie moim samochodem.... stanąłem na światłach, wrzuciłem luz i w tym momencie wolne obroty skoczyły na 2,5 tysiąca, i teraz na luzie obroty wachają się od 1000 do 2500 obrotów. Samochód dostaje baaardzo bogatą mieszankę - słowem niesamowicie czuć benzynę z rury. :)

Skręciłem trochę obroty pokrętłem z tyłu gaźnika, ale przecież nie o to chodzi.

Pytanie moje brzmi co się zapsuło - gaźnik wyzionął ducha, czy to coś innego?

Anonymous - 08-03-2009, 15:51

cześc. miałem taki sam problem tylko że ja mam silnik na wtrysku. u mnie jak silnik był zimny to o.k. ale jak się rozgżał to obroty w górę tak jak u ciebie. dałem auto do diagnosty ktory stwierdził że do wymiany jest czujnik temperatury. wymieniłem. pomogło. (koszt czujnika 20 pln)
Anonymous - 09-03-2009, 00:00

No nie wiem, bo chodzi tak samo na zimnym jak i ciepłym silniku.

Ten czujnik to gdzie się znajduje tak mniej więcej??? Mam jakąś czujkę w kolektorze (znaczy się w tych rurach, które potem łączą się w wydech) To to?

W każdym razie spróbuję, taniej niż 450 zeta za naprawę gaźnika. :/

.... a przy awarii czujki temperatury, jak będzie się zachowywać wskaźnik na tablicy rozdzielczej??? Na zimnym silniku też będzie pokazywać normalną temperaturę, czy tym mam się zupełnie nie sugerować?

Hugo - 09-03-2009, 01:20

bambus napisał/a:
a przy awarii czujki temperatury, jak będzie się zachowywać wskaźnik na tablicy rozdzielczej??? Na zimnym silniku też będzie pokazywać normalną temperaturę, czy tym mam się zupełnie nie sugerować?
Nie o ten czujnik chodzi. Chodzi o ten co steruje ssaniem.
Anonymous - 09-03-2009, 01:26

A gdzie mam tego czujnika szukać? Tak pi razy okno? Gdzieś przy gaźniku?

Wie może ktoś, czy można przy pomocy miernika sprawdzić działanie sondy lambda???

Na czujniku temperatury można pomierzyć opór i dojść do wniosku czy działa, czy nie.

Chciałbym, się dowiedzieć czy istnieje taki sposób przy sondzie i jeśli tak to jakie wartości napięcie, czy oporu powinny być.

pozdrawiam

[ Dodano: 09-03-2009, 13:48 ]
Więc tak.

Włączyłem dzisiaj rano samochód. Silnik zaskoczył za pierwszym razem jak zwykle - wskoczył na 1,5 tysiąca obrotów, po chwili na 2,5. Nie reagował na regulację przy gaźniku. Wyłączyłem silnik. Odłączyłem czujnik temperatury. Silnik zaskoczył i odziwo zaczął pracować normalnie (wolne obroty w okolicach 900, reagował na regulację) Przejechałem kawałek, zagrzałem silnik, nie czuć benzyny z rury wydechowej.

Najciekawsze jest to, że teraz silnik pracuje normalnie, bez względy na to, czy czujnik temperatury jest podłączony czy nie. Tak jak by się zaciął, a teraz odblokował?!!!!

Wymienić czujnik i sondę?? Sam czujnik, czy zostawić jak jest??

Hugo - 09-03-2009, 17:19

bambus napisał/a:
czy zostawić jak jest??
Jak jest dobrze to nic nie rób.
bambus napisał/a:
A gdzie mam tego czujnika szukać? Tak pi razy okno? Gdzieś przy gaźniku?
Wklej dokładne zdjęcia komory silnika to Ci napiszę.
Anonymous - 09-03-2009, 17:56

Już znalazłem dzięki.

Co ciekawe tam są dwa czujniki obok siebie. (przynajmniej tak mi się wydaje) Jeden z jedną blaszką - z którego idzie kabel do deski rozdzielczej. A drugi z z dwiema blaszkami - z kablami do gaźnika.

W zasadzie nie jest wszystko w porządku. Bo trochę mnie dziwi, że silnik działa tak samo z czujnikiem podłączonym czujnikiem i bez tego czujnika.

Hugo - 10-03-2009, 00:27

bambus napisał/a:
drugi z z dwiema blaszkami - z kablami do gaźnika
I o ten się rozchodzi.
Anonymous - 10-03-2009, 08:56

W każdym sklepie w jakim byłem\dzwoniłem mieli tylko ten z jedną blaszką. Trochę dziwne.
Hugo - 10-03-2009, 17:12

bambus napisał/a:
W każdym sklepie w jakim byłem\dzwoniłem mieli tylko ten z jedną blaszką
Szukaj używanych.
Krzyzak - 10-03-2009, 20:53

kupilem ten z 2 stykami u Japaneze
calkiem niedawno
kosztowal ok. 30 zl, jakis wloski zamiennik o ile pamietam

adammitsu - 10-03-2009, 21:42

Hugo napisał/a:
bambus napisał/a:
W każdym sklepie w jakim byłem\dzwoniłem mieli tylko ten z jedną blaszką
Szukaj używanych.

nie szukaj uzywanych, tylko na allegro. wpisz w czujnikach mitsubishi i szukaj w opisie aukcji. ja tak zrobilem. zaraz ci poszukam

EDIT:
http://moto.allegro.pl/it...shi_7_3228.html