To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Subwoofer + wzmacniacz

mazin - 14-03-2009, 19:06
Temat postu: Subwoofer + wzmacniacz
Mam pyanie dotyczące nowego lancera. Audio fabryczne określiłbym jako średniej jakości, ale na moje potrzeby wystarcza, jedyne czego mi brakuje to troche więcej tonów niskich. Planuję założyć tweetery, instalacja jest w drzwiach, więc bez specjalnych kombinacji coś wybiorę (po lekturze). Fabryczne głośniki w drzwiach wymienię w przyszłości, najpewniej dopiero po upływie gwarancji, wtedy pewnie też pokuszę się o wytłumienie drzwi. Ale co można zrobić aby poprawić najniższe częstotliwości? Nie chodzi mi masaż pleców, ale by dodać dynamiki basom przy słuchaniu rocka.

Na teraz: zachowuję fabryczne radio i ewentualnie dokupuję średniej klasy tweetery (100-200 zeta) Czy mały subwoofer pod siedzenie to totalna "kupa" - biorąc pod uwagę moje niewielkie wymagania i ewentualną przyszłą rozbudowę? W grę wchodzi ewentualnie boczek bagażnika, bo tuba mnie nie interesuje. Jaki wzmacniacz? Jaki głośnik? - powiedzmy do 1000-1200 zeta, bo montaż muszę zlecić ASO, żeby nie stracić gwarancji. Czy do fabrycznego radia da się podpiąć wzmacniacz z wejściem low-input (bez wzmocnienia w radiu)? Jeśli nie, to czy jakość basu podpiętego do hi-input będzie przyzwoita? W którym miejscu to podpięcie (jeśli hi-input) - tylko od radia, czy np. od którejś kostki pośredniej? Czy nie pogorszy to jakości dźwięku głosników w drzwiach?
Jeśli kupię wzmacniacz z głośnikiem w jednej obudowie pod siedzenie, to czy można go podpiąć pod zapalniczkę (we wnęrzu konsoli) czy też muszę ciągnąć kabel bezpośrednio od akumulatora? Czy może zapomnieć o takiej opcji i wogóle jej nie brać pod uwagę?

Co myślicie o czymś takim:
http://www.allegro.pl/ite...e_przewody.html

http://www.allegro.pl/ite...lot_nb4000.html

Tak jak mówię, chodzi o dodanie basów, do tego co już gra w aucie, nie o full wypas z hi-endowej półki. Z uwzględnieniem tego, że kiedyś wymienię głośniki, radio fabryczne raczej zostaje.
Ale jeśli to totalna kupa, to podpowiedzcie jaki wzmacniacz i jaki głośnik (boja wiem, ze 20 cm bo większy w boczku sie nie zmieści raczej. Mogę też zabudować oba boczki, jeśli ma to sens.

Anonymous - 15-03-2009, 17:37

Podpinanie wzmacniacza pod wtyk zapalniczki to bardzo zly pomysl.
Trzeba bedzie pociagnac osobny kabel.
Z takim budzetem (1000-2000zl) znajdz w twojej okolicy dobry zaklad CA ktory zrobi skrzynie zabudowana w bok bagaznika + do tego wzmacniacz z wejsciami wysokiego poziomu i bedzie ok.
Co do zamontowania tego na gwarancji to niestety zwykle ASO robi problemy a jak ich sie przycisnie to zamontuja to tak ze urąga to zasadom zdrowego rozsadku - lepiej od razu auto podpalic przynajmniej bedziesz wiedzial kiedy sie spalilo (zart) :)
Niestety nie jestes pierwszy ktory toczy batalie z ASO o montaz CA i u nas w kraju nadal jest to dosc sliski temat.

Pozdrawiam
EDIT : aha i zapomnij o takich wynalazkach jak podales w swoim poscie - to naprawdę nie dziala i bardziej tlucze niz gra.

mazin - 15-03-2009, 19:51

KamykGdynia napisał/a:
Podpinanie wzmacniacza pod wtyk zapalniczki to bardzo zly pomysl.
Trzeba bedzie pociagnac osobny kabel.
Z takim budzetem (1000-2000zl) znajdz w twojej okolicy dobry zaklad CA ktory zrobi skrzynie zabudowana w bok bagaznika + do tego wzmacniacz z wejsciami wysokiego poziomu i bedzie ok.
Co do zamontowania tego na gwarancji to niestety zwykle ASO robi problemy a jak ich sie przycisnie to zamontuja to tak ze urąga to zasadom zdrowego rozsadku - lepiej od razu auto podpalic przynajmniej bedziesz wiedzial kiedy sie spalilo (zart) :)
Niestety nie jestes pierwszy ktory toczy batalie z ASO o montaz CA i u nas w kraju nadal jest to dosc sliski temat.

Pozdrawiam
EDIT : aha i zapomnij o takich wynalazkach jak podales w swoim poscie - to naprawdę nie dziala i bardziej tlucze niz gra.

OK, piękne dzięki, już mam jasność (mniej więcej) w tym temacie :-)

tosztotomasz - 16-03-2009, 08:38

Pomijając sprawy gwarancji (bo nie wiem jak to obejść) wg. wszelkich zasad pierwszym krokiem powinno być wytłumienie drzwi. Po takim zabiegu nawet fabryczna instalka potrafi zadziwić.
mazin - 16-03-2009, 08:48

DaleCooper napisał/a:
Pomijając sprawy gwarancji (bo nie wiem jak to obejść) wg. wszelkich zasad pierwszym krokiem powinno być wytłumienie drzwi. Po takim zabiegu nawet fabryczna instalka potrafi zadziwić.

Już wiem o tym z lektury Waszego forum :-)
Zadzwoniłem do znajomego, który "od zawsze" montuje dobre zestawy CA w swoich samochodach (przypomniałem sobie o nim wczoraj, po odpowiedzi Kamyka, bo skojarzyłem jak opowiadał o "przebojach" z ASO) i powiedział mi, że do tego, czego ja słucham, wystarczy zmienić głośniki w drzwiach i dobrze je wygłuszyć - więc może obejdzie się (przynajmniej w okresie gwarancji) bez większych modyfikacji. Wspomniał tez o jakiejść kieszeni z gąbki dźwękochłonnej na głośnik, montowanej pod głośnikiem - wsadzal ktoś coś takiego do auta? On sam nie znał szcegóów, tylko, że coś takiego istnieje. Sprawdza się coś takiego? Czy robi się to zamiast wygłuszenia, a może jako jego uzupełnienie? A może to pomysł "klasy" subwoofera pod siedzeniem, czyli "kupa"?

Anonymous - 16-03-2009, 13:30

Widzialem takie "doniczki" ale maja one zastosowanie glownie w przypadku glosnikow sreniotonowych montowanych np na podszybiu.
Midwoofery sa zwykle projektowane do pracy w pojemnosci drzwi i zamykanie ich w takich komorach nie ma wiekszego sensu a jezeli juz to musi byc poparte pomiarami itp - nie warto.
Wygluszenie dobry pomysl, podpytaj sie u siebie na poludniu o koszty i zakres wygluszenia - po znajomosci wychodzi najdrozej a jak cos bedzie nie tak to nie bedzie do kogo pojsc - kasa w bloto i jeden przyjaciel w plecy.

Pozdrawiam

mazin - 16-03-2009, 13:42

KamykGdynia napisał/a:
Widzialem takie "doniczki" ale maja one zastosowanie glownie w przypadku glosnikow sreniotonowych montowanych np na podszybiu.
Midwoofery sa zwykle projektowane do pracy w pojemnosci drzwi i zamykanie ich w takich komorach nie ma wiekszego sensu a jezeli juz to musi byc poparte pomiarami itp - nie warto.
Wygluszenie dobry pomysl, podpytaj sie u siebie na poludniu o koszty i zakres wygluszenia - po znajomosci wychodzi najdrozej a jak cos bedzie nie tak to nie bedzie do kogo pojsc - kasa w bloto i jeden przyjaciel w plecy.

Pozdrawiam

To znaczy, znajomy sie tym nie zajmuje, on tylk korzysta i ma (jakąś tam) wiedzę. Powiedział mi o tych "doniczkach", kiedy ja zacząłem marudzić o matach, taśmach czy "barankach' na drzwiach (że gwarancja itd.) Dlatego się upewniam.
A co do wykonania instalacji/subwoofera itd, to oczywiście w zakładzie i po upływie gwarancji, bo ASO nie będe "hodował", ponieważ jakosć ich usług jet odwrotnie proporcjonalna do cen.

poziomka - 19-03-2009, 11:59

wyciszyłem dzwi + wymiana głośników w bariera dzwieku w Warszawie - to nie jest deale mają autoryzację i ceny wg mnie bardzo przstępne ( porównywałem z innymi warsztatami w Warszazwie).
Za wyciszenmie drzwi ( 2 sztuki) przód 500 pln - a roboty jest duzo - jak patrzyłem jak onio to robia to sam bym sie nie podjął - chciaż lubię pomajsterkować - za dużo rzeczy mozna niechcący uszkodzić

http://www.barieradzwieku.pl/

igor

mazin - 19-03-2009, 14:07

poziomka napisał/a:
wyciszyłem dzwi + wymiana głośników w bariera dzwieku w Warszawie - to nie jest deale mają autoryzację i ceny wg mnie bardzo przstępne ( porównywałem z innymi warsztatami w Warszazwie).
Za wyciszenmie drzwi ( 2 sztuki) przód 500 pln - a roboty jest duzo - jak patrzyłem jak onio to robia to sam bym sie nie podjął - chciaż lubię pomajsterkować - za dużo rzeczy mozna niechcący uszkodzić

http://www.barieradzwieku.pl/

igor

A co jeszce robiłeś, jeśli można wiedzieć? Samo wyciszenie, bez wymiany kabli? Na jakie zmieniłeś głośniki? Montowałeś tweetery/zwrotnice/wzamcniacze/łotewer? Napisz proszę coś więcej. Ja nie wiem nawet jakiego rozmiaru sa fabryczne głośniki we drzwiach.

tosztotomasz - 19-03-2009, 14:50

poziomka napisał/a:
Za wyciszenmie drzwi ( 2 sztuki) przód 500 pln

Na jakich materiałach?