To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - Problemy.... Wiele

Postremus - 24-03-2009, 21:34
Temat postu: Problemy.... Wiele
Witam kupiłem ostatnio Galanta http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34650
Podczas postoju np. góra jeden dzień bez odpalania rozładowuje mi akumulator. Prawdopodobnie jest to wynikiem źle podłączonego radia lecz po wpatrywaniu się w kabelki i ruszaniu ich stwierdziłem, iż raczej jest ok. Mogę się mylić .... Jak dokładnie to sprawdzić ? Kolejna sprawa po odpaleniu go np. rano i gdy pochodzi z 10 minut ruszam.... mam do przejechania sporą ilość metrów na 2 biegu (dziury) po wjechaniu na asfalt samochód zaczyna się dusić... Czy za mało został nagrzany?

Kolejne pytanie ehh sporo ich jest :( (wybaczcie) zatankowałem gazu za 60 zł (litr 1.90) i przejechałem 200 kilometrów. Zapaliła mi się czerwona kontrolka ile może palić?

Znów pytanie... nieraz samochód mi szarpie na podczas jazdy po mieście (na gazie). Cóż można zrobić?

pachwin - 24-03-2009, 21:59

Spalanie i szarpanie może być objawem padniętej sondy lambda bądź emulatora (podczas jazdy na gazie), wiem bo sam przechodziłem coś takiego (tylko że ja mam tylko benzynę). Spróbuj pojeździć na benzynie (wystarczy 10 km).
guzer - 24-03-2009, 22:22

jesli chodzi o padajacy aku to powiedz mi czy jak wyjmiesz kluczyk to nie swieci ci sie czasem zegarek, ewentualnie slaby aku. Wez zwykly miernik natężenia i sprawdz na wylonczonym silniku czy nie masz poboru mocy jak masz to napisz ile moze cos wymysle

pozdro

Postremus - 24-03-2009, 22:42

Kluczyki wyjmuję to odcinam zapłon i nawet zegarek mi się nie świeci. Lecz radio mogę włączyć. Miernika nie posiadam jak uda mi się pożyczyć to wykonam polecenie.
deejay - 24-03-2009, 22:48
Temat postu: Re: Problemy.... Wiele
Postremus napisał/a:
Witam kupiłem ostatnio Galanta http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34650
Podczas postoju np. góra jeden dzień bez odpalania rozładowuje mi akumulator. Prawdopodobnie jest to wynikiem źle podłączonego radia lecz po wpatrywaniu się w kabelki i ruszaniu ich stwierdziłem, iż raczej jest ok. Mogę się mylić .... Jak dokładnie to sprawdzić ? Kolejna sprawa po odpaleniu go np. rano i gdy pochodzi z 10 minut ruszam.... mam do przejechania sporą ilość metrów na 2 biegu (dziury) po wjechaniu na asfalt samochód zaczyna się dusić... Czy za mało został nagrzany?

Kolejne pytanie ehh sporo ich jest :( (wybaczcie) zatankowałem gazu za 60 zł (litr 1.90) i przejechałem 200 kilometrów. Zapaliła mi się czerwona kontrolka ile może palić?

Znów pytanie... nieraz samochód mi szarpie na podczas jazdy po mieście (na gazie). Cóż można zrobić?

wychodzi ze ok 15 litrów na 100km :wink:

Serek - 25-03-2009, 11:19

1. zajrzyj pod maskę w poszukiwaniu "obcych" kabli poprowadzonych od dodatniej klemy akumulatora
2. wyjmij radio z samochodu lub odepnij kostki z tyłu radia na dzień, dwa.
3. wymień świece i przewody zapłonowe (najczęstsza usterka kaszlu na gazie)

Postremus - 25-03-2009, 15:38

ok zrobię to wszystko. Powiedzcie mi koledzy jak długo po odpaleniu powinien nagrzewać się samochód na gaz. U mnie jest tak, że po pracy jak chcę jechać przez miasto i stając przed skrzyżowaniem samochód mi gaśnie. Jak się nagrzeje obroty trzyma. Dwa razy tak mi się stało i dwa razy musiałem na drodze wymieniać akumulator....
Serek - 25-03-2009, 20:25

Brak jednoznacznej odpowiedzi. Temperatura płynu chłodzącego, warunki zewnętrzne, termostat, ubytki płynu... Wszystko masz do sprawdzenia.
Np. w tej chwili przy temp. powietrza ok.5 * samochód na benzynie (motor 2.0 16V) po upływie 5 minut osiąga temp. roboczą.

Postremus - 26-03-2009, 16:27

samochód stoi więcej niż 5 minut. Jego temperatura powinna być odpowiednia lecz i tak gaśnie....
Owczar - 26-03-2009, 16:44

Twoje auto jest na wtrysku? Czy gaźnik? To na początek... 5 min na wolnych obrotach to za mało żeby się rozgrzać. Podczas jazdy owszem, może się nagrzać.
Maretzky85 - 26-03-2009, 17:03

Chyba nie produkowali gaźnikowych 2.0
Owczar - 26-03-2009, 18:38

A silniczek krokowy działa? Jakie są obroty na gazie?
Postremus - 26-03-2009, 19:05

Owczar napisał/a:
A silniczek krokowy działa? Jakie są obroty na gazie?

jak już się rozgrzeje to 1000, a jeszcze jak zimny to 1500. Nieraz spada poniżej 1000

Radio odłączyłem i akumulator się nie rozładowuje :)