[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Radio, zegar, zapalniczka i światło kabiny nie dz
morion - 07-04-2009, 22:50 Temat postu: [CA1A 1.3] Radio, zegar, zapalniczka i światło kabiny nie dz Mam taki problem. Kupiłem Colta 1.3 cao rok 1996 miesiąc temu, z drobnymi naprawami poradziłem jakoś sobie, ale proszę o poradę w następującej kwestii. W innych wątkach znalazłem tylko "śladowe rozwiązania", więc pytam z osobna. Otóż nie działa mi radio, zegarek, zapalniczka, i oświetlenie kabiny pasażerskiej. Bezpieczniki sprawdziłem - są ok, przekaźniki też. Akumulator w porządku, może styki przy tych urządzeniach zaśniedziałe ?? Ma ktoś pomysł co może być powodem tej awarii oraz jak w razie potrzeby oczyszczenia styków rozebrać "kokpit centralny"- ten gdzie umiejscowione są:radio, zapalniczka i zegarek. Proszę o wszelkie rady i pomysły, bo nie jestem jeszcze "obcykany" w coltach. Z góry dzięki.
Anonymous - 08-04-2009, 09:07
z tego co pamietam to w tym temacie powinienes znalezc jak rozebrac kokpit.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=8355
morion - 08-04-2009, 10:24
dzięki , jakoś nie mogłem znaleść tego tematu. Pozdrawiam
konrad1704 - 10-04-2009, 00:25
Proponował bym jakieś dokładniejsze sprawdzenie bezpieczników i miejsca wychodzenia od nich kabli, bo z tego co się orientuje to większość z wymienionych przez Ciebie rzeczy podpięta jest pod jeden bezpiecznik, a chyba bardziej prawdopodobnym jest, że jest coś nie tak z jednym bezpiecznikiem niż, że zaśniedziały styki w tych wszystkich urządzeniach. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
zając - 11-04-2009, 13:23
mailem tak u siebie i wystarczuło wymienic bezpieczniki znajdujace sie kolo filtra powietrza chyba trzy tam ida czy cos takiego proponuje tam szukac przyczyny
morion - 15-04-2009, 18:37
bezpieczniki w komorze silnika (kolo filtra) sprawdzilem, sa ok, bezpieczniki w kabinie (pod kierownica) tez sa ok, prad do skrzynki bezpiecznikow dochodzi, sprawdzalem probnikiem, pomalu zaczyna mi brakowac koncepcji, choc rozebralem panel srodkowy i przy okablowaniu do radia pradu juz nie bylo - jak temu zaradzic ??
qpal - 16-04-2009, 14:01
Ja bym sprawdził główny bezpiecznik, ten 80 amper ( w komorze silnika ) Nie tyle chodzi o bezpiecznik ile o kable do niego dochodzące. Do każdej z nóżek bezpiecznika powinien dochodzić jeden kabel, jeżeli są skrecone razem na jednej nodze, to efekt taki jak u ciebie. Bezpiecznik taki kiedyś kupowałem w salonie toyoty za ok. 32 zł. Może kiedyś ktoś zrobił zwarcie i ominął ten bezpiecznik, łącząc bezpośrednio kabel z alternatora z kablem z akumulatora?
arutio - 21-06-2009, 23:31
A może ktoś wie gdzie jest sterownik oświetlenia wewnątrz auta ?? (kostka – przekaźnik – element załączający światło pod sufitem przy otwarciu drzwi). Rozkręciłem przyciski (czujki) w drzwiach i wychodzą z nich pojedyncze przewody a więc albo łączą tylko masę albo dochodzą do jakiegoś elementu załączającego całą instalację, tak mi się przynajmniej wydaje czyli musi być jakieś miejsce gdzie te przewody się schodzą. U mnie na razie bez zmian – przy dobrych bezpiecznikach i żarówce pod sufitem, każde otwarcie drzwi resetuje mi komputer i zegarek (który przeważnie nie świeci – nie pokazuje godziny a jeśli już pokazuje jest to godz. 01:00), przez co za każdym razem auto ustawia sobie obroty. Bezpieczniki wszystkie są OK. KAŻDA wskazówka odnośnie instalacji oświetlenia wewnątrz auta, będzie bardzo potrzebna (tu szukałbym powodu moich zmartwień). Pozdrawiam.
affectpct - 22-06-2009, 09:57
Witam, chciałbym się podłączyć pod dyskuje mi po wyciagnięciu kluczyka reseuje sie zegarek i nie mam oświetlenia w kabinie co moge zrobić? kóry bezpiecznik sprawdzić??
arutio - 22-06-2009, 21:06
Bezpiecznik od oświetlenia wewnątrz samochodu i zegarka znajduje się w "skrzynce bezpiecznikowej" przy nogach kierowcy (sam bezpiecznik jest drugi od drzwi kierowcy w najniższym rzędzie). Przynajmniej u mnie tak jest. Mam pytanie (affectpct) czy Twój silnik ma prawidłowe obroty (czy nie gaśnie po osiągnięciu normalnej temperatury np. po przejechaniu paru kilometrów)?
affectpct - 23-06-2009, 01:31
arutio napisał/a: | Bezpiecznik od oświetlenia wewnątrz samochodu i zegarka znajduje się w "skrzynce bezpiecznikowej" przy nogach kierowcy (sam bezpiecznik jest drugi od drzwi kierowcy w najniższym rzędzie). Przynajmniej u mnie tak jest. Mam pytanie (affectpct) czy Twój silnik ma prawidłowe obroty (czy nie gaśnie po osiągnięciu normalnej temperatury np. po przejechaniu paru kilometrów)? |
co do obrotów to właśnie coś z nimi nie tak są za niskie i czasem samochód gaśnie
arutio - 24-06-2009, 23:05
Czyli najprawdopodobniej jest ta sama usterka… dziś po rozkręceniu połowy deski rozdzielczej (panelu środkowego i okolic komputera) skapitulowałem (nie zauważyłem nic niepokojącego) i umówiłem się na środę (za tydzień) z poleconym „autoryzowanym zakadem” elektrykiem – zobaczymy co powie i za ile . Gdy będę coś wiedział na pewno napisze. Pozdr.
edyta - 09-12-2009, 18:05
witam ja mam taki problem ze nie mam oswietlenia wewnetrznego i zegar nie swieci sprawdziłem bezpieczniki i okazało sie ze ten od radia i zegara jest przepalony kiedy próbowałem wymienic przy wkładaniu robi sie zwarcie i bezpiecznik do wyzucenia mimo to radio działa ----Pomocy
halbog - 09-12-2009, 19:06
edyta, Sprawdź, czy czasem nie przepaliła Ci się żarówka od oświetlenia kabiny. Miałem taki przypadek, nie ropadł się żarnik (włókno ) i robił spięcie
Pozdrawiam
Bogdan
edyta - 10-12-2009, 18:47
dzieki wielkie bogdan za rade zarówka akórat cała ale wilgoc sie zrobiła w lapce i dlatego wywalało bezpiecznik juz zrobione i działa tylko mam ytanie gdzie znajduje sie brzeczek od swiateł bo bezpieczniki sa ok ale nie brzeczy wiec podejrzewam ze sie spalił bo i tak słabo brzeczał.
|
|
|