To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - co oznacza skrót DID?

Niko23 - 18-04-2009, 15:20
Temat postu: co oznacza skrót DID?
Cześć,co to jest właściwie DID?Aha ,mam też 2 pytanko do starych wyjadaczy tego forum:
Chętnie zdobyłbym Manual Service dla Carismy,słyszałem że jest w dziale download ,ale ze względu na mój marniutki staż u Was nie mam tam dostępu.Co robić?Może ktoś mi to sprzeda?Pozdrowienia.

loki7777 - 18-04-2009, 15:39

http://www.e-elektron.pl/...Carisma9600.htm instrukcja serwisowa
DID - Direct injection diesel - tak mi sie wydaje

Niko23 - 18-04-2009, 15:47

Dzięki :wink:
Hubeeert - 18-04-2009, 19:40

Niko23 napisał/a:
Chętnie zdobyłbym Manual Service dla Carismy,słyszałem że jest w dziale download ,ale ze względu na mój marniutki staż u Was nie mam tam dostępu
Nie ma ograniczeń w dostepie do działu Downloads.
slawek st - 18-04-2009, 20:30

Wtych manualach roi sie od błedów. Poczytaj to
Cytat:
Common-rail to coraz częściej stosowany system bezpośredniego wtrysku paliwa w samochodach z silnikiem wysokoprężnym (Diesla). W niniejszym artykule postaramy się przybliżyć zasadę działania oraz przedstawić wady i zalety tego rozwiązania.
tu masz linkTUTAJ . Pozdr.
pawelsonx - 18-04-2009, 23:25

slawek st napisał/a:
Wtych manualach roi sie od błedów. Poczytaj to
Cytat:
Common-rail to coraz częściej stosowany system bezpośredniego wtrysku paliwa w samochodach z silnikiem wysokoprężnym (Diesla). W niniejszym artykule postaramy się przybliżyć zasadę działania oraz przedstawić wady i zalety tego rozwiązania.
tu masz linkTUTAJ . Pozdr.

Bardzo dobry artykuł po przeczytaniu jego na pewno już nie będzie ci potrzebna żadna serwisówka i naprawisz wszystkie silniki z systemem Common-rail a przynajmniej zdiagnozujesz.

A jak dojdziesz do wniosku że jednak chcesz porównać wiadomości o których się dowiedziałeś w tym artykule z tym co jest w manuale to proponuje zacząć od suplemmentu rozdział E tam jest twój silnik F9Q

slawek st - 19-04-2009, 00:33

Cytat:
Bardzo dobry artykuł po przeczytaniu jego na pewno już nie będzie ci potrzebna żadna serwisówka i naprawisz wszystkie silniki z systemem Common-rail a przynajmniej zdiagnozujesz.

A jak dojdziesz do wniosku że jednak chcesz porównać wiadomości o których się dowiedziałeś w tym artykule z tym co jest w manuale to proponuje zacząć od suplemmentu rozdział E tam jest twój silnik F9Q
Pytanie a zarazem temat to "co to jest właściwie DID?" Więc ten artykuł sporo wyjaśnia komuś kto pyta co to DiD. Natomiast jeśli chodzi o te manuale to są one stosunkowo mało wiarygodne, sam znalazłem kilka błednych informacji. Kilku zacnych forumowiczów udzieliło mi błędnych odpowiedzi na moje pytania właśnie na podstawie tych manuali. Nie wszystko w nich jest co jednak nie oznacza że nie trzeba z nich korzystać. Teraz staram się rozwiązać problem programowania pilota i w manualu nic konkretnego , skutecznego nie znalazłem. Dlatego liczę tylko na pomoc praktyków którzy zetkneli się z danym problemem a nie na manual. :cry:
pawelsonx - 19-04-2009, 01:05

jeżeli pilot firmowy to jest opisane w książce obsługi carismy(takiej co dostaje się przy kupnie samochodu ) też do ściągnięcia w dziale download

Jest tam opis jak się programuję w przypadku zmiany bateri

slawek st - 19-04-2009, 10:56

Nie idzie o wymianę baterii tylko o zaprogramowanie całkiem nowego pilota. Takie coś moim zdaniem powinno być w manuale. Ja tego sie nie doszukałem czyli te manuale nie są przydatne tak jak powinny. :cry:
Hubeeert - 19-04-2009, 11:11

slawek st napisał/a:
Nie idzie o wymianę baterii tylko o zaprogramowanie całkiem nowego pilota. Takie coś moim zdaniem powinno być w manuale. Ja tego sie nie doszukałem czyli te manuale nie są przydatne tak jak powinny. :cry:

O ile pamiętam zaprogramowanie całkiem nowego pilota odbywa się w serwisie. Za pomocą MUT. I nie znajdziesz na ten temat nic w service manualach. Żadnej marki.
Pilot alarmu/centralnego zamka należy do wyposażenia zabezpieczającego przed kradzieżą, chciałbyś żeby każdy wiedział jak zaprogramowac nowego do twojego samochodu? ;-)
Service manuale są przydatne do napraw. Nie da się ich poczytac do poduszki, ani nakręcić filmu.