Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
co oznacza skrót DID?
Autor Wiadomość
Niko23 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 2003r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-04-2009, 15:20   co oznacza skrót DID?

Cześć,co to jest właściwie DID?Aha ,mam też 2 pytanko do starych wyjadaczy tego forum:
Chętnie zdobyłbym Manual Service dla Carismy,słyszałem że jest w dziale download ,ale ze względu na mój marniutki staż u Was nie mam tam dostępu.Co robić?Może ktoś mi to sprzeda?Pozdrowienia.

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 18-04-2009, 15:39   

http://www.e-elektron.pl/...Carisma9600.htm instrukcja serwisowa
DID - Direct injection diesel - tak mi sie wydaje

Niko23 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 2003r
Wysłany: 18-04-2009, 15:47   

Dzięki :wink:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 18-04-2009, 19:40   

Niko23 napisał/a:
Chętnie zdobyłbym Manual Service dla Carismy,słyszałem że jest w dziale download ,ale ze względu na mój marniutki staż u Was nie mam tam dostępu
Nie ma ograniczeń w dostepie do działu Downloads.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Wysłany: 18-04-2009, 20:30   

Wtych manualach roi sie od błedów. Poczytaj to
Cytat:
Common-rail to coraz częściej stosowany system bezpośredniego wtrysku paliwa w samochodach z silnikiem wysokoprężnym (Diesla). W niniejszym artykule postaramy się przybliżyć zasadę działania oraz przedstawić wady i zalety tego rozwiązania.
tu masz linkTUTAJ . Pozdr.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Wysłany: 18-04-2009, 23:25   

slawek st napisał/a:
Wtych manualach roi sie od błedów. Poczytaj to
Cytat:
Common-rail to coraz częściej stosowany system bezpośredniego wtrysku paliwa w samochodach z silnikiem wysokoprężnym (Diesla). W niniejszym artykule postaramy się przybliżyć zasadę działania oraz przedstawić wady i zalety tego rozwiązania.
tu masz linkTUTAJ . Pozdr.

Bardzo dobry artykuł po przeczytaniu jego na pewno już nie będzie ci potrzebna żadna serwisówka i naprawisz wszystkie silniki z systemem Common-rail a przynajmniej zdiagnozujesz.

A jak dojdziesz do wniosku że jednak chcesz porównać wiadomości o których się dowiedziałeś w tym artykule z tym co jest w manuale to proponuje zacząć od suplemmentu rozdział E tam jest twój silnik F9Q

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2009, 00:33   

Cytat:
Bardzo dobry artykuł po przeczytaniu jego na pewno już nie będzie ci potrzebna żadna serwisówka i naprawisz wszystkie silniki z systemem Common-rail a przynajmniej zdiagnozujesz.

A jak dojdziesz do wniosku że jednak chcesz porównać wiadomości o których się dowiedziałeś w tym artykule z tym co jest w manuale to proponuje zacząć od suplemmentu rozdział E tam jest twój silnik F9Q
Pytanie a zarazem temat to "co to jest właściwie DID?" Więc ten artykuł sporo wyjaśnia komuś kto pyta co to DiD. Natomiast jeśli chodzi o te manuale to są one stosunkowo mało wiarygodne, sam znalazłem kilka błednych informacji. Kilku zacnych forumowiczów udzieliło mi błędnych odpowiedzi na moje pytania właśnie na podstawie tych manuali. Nie wszystko w nich jest co jednak nie oznacza że nie trzeba z nich korzystać. Teraz staram się rozwiązać problem programowania pilota i w manualu nic konkretnego , skutecznego nie znalazłem. Dlatego liczę tylko na pomoc praktyków którzy zetkneli się z danym problemem a nie na manual. :cry:

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Wysłany: 19-04-2009, 01:05   

jeżeli pilot firmowy to jest opisane w książce obsługi carismy(takiej co dostaje się przy kupnie samochodu ) też do ściągnięcia w dziale download

Jest tam opis jak się programuję w przypadku zmiany bateri

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2009, 10:56   

Nie idzie o wymianę baterii tylko o zaprogramowanie całkiem nowego pilota. Takie coś moim zdaniem powinno być w manuale. Ja tego sie nie doszukałem czyli te manuale nie są przydatne tak jak powinny. :cry:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 19-04-2009, 11:11   

slawek st napisał/a:
Nie idzie o wymianę baterii tylko o zaprogramowanie całkiem nowego pilota. Takie coś moim zdaniem powinno być w manuale. Ja tego sie nie doszukałem czyli te manuale nie są przydatne tak jak powinny. :cry:

O ile pamiętam zaprogramowanie całkiem nowego pilota odbywa się w serwisie. Za pomocą MUT. I nie znajdziesz na ten temat nic w service manualach. Żadnej marki.
Pilot alarmu/centralnego zamka należy do wyposażenia zabezpieczającego przed kradzieżą, chciałbyś żeby każdy wiedział jak zaprogramowac nowego do twojego samochodu? ;-)
Service manuale są przydatne do napraw. Nie da się ich poczytac do poduszki, ani nakręcić filmu.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Odpowiedz do tematu