To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Colt CJA '98 1.6 - silnik gaśnie bez powodu

Zafirah - 19-04-2009, 21:03
Temat postu: Colt CJA '98 1.6 - silnik gaśnie bez powodu
Czwarty dzień jeżdżę Coltem i dzisiaj mi się zbuntował. Dwa razy silnik zgasł podczas jazdy (normalna droga, zjazd z autostrady, ok. 70 km/h), odpaliłam po prostu jadąc dalej samym rozpędem. A potem zaczął gasnąć kiedy zmniejszałam prędkość do zatrzymania na światłach. Czyli jadę, zaczynam hamować, dociskam sprzęgło, już prawię się zatrzymuję i silnik gaśnie. I tak kilka razy pod rząd. Jechałam na benzynie więc eksperymentalnie przeszłam na gaz i było ok.
Przedwczoraj auto miało wymieniany olej i filtr oleju oraz przednie klocki. Mechanik twierdził, że reszta jest ok. Czy ktoś wie co to może być? Dzisiaj tankowałam też na stacji "Bliska" - czy to może zależeć od benzyny? Czy raczej coś poważnego? Żadna czerwona kontrolka się nie świeci ;P

Piwor - 19-04-2009, 22:05

Check Engine jest żółta. :P Dziwne objawy tylko na benzynie? Może filtr paliwa jest zapchany?
Zafirah - 19-04-2009, 22:13

Check engine też się nie świeci ;P Soldi napisał mi, że to może być filtr paliwa, źle wyregulowane obroty silnika, zapchana przepustnica lub źle ustawiony gaz...
ewentualnie to w dystrybutor kopana benzyna na Bliskiej :|

Anonymous - 19-04-2009, 22:30

Skoro na gazie jest o.k., raczej będzie to coś z układem paliwowym. Zacząłbym od przepalenia paliwa. Zdarzyło mi się już kilka razy zatankować syf na nawet markowych stacjach i miałem podobne problemy. O dziwo znikały po kolejnym tankowaniu na innej stacji. Dużo zatankowałaś tego paliwa?
Zafirah - 20-04-2009, 09:18

15 litrów... przepalić czyli wyjeździć ten syf co mam w baku, tak? po tankowaniu zrobiłam na razie jakieś 100 - 110 km.