Eclipse - Techniczne - Czujnik biegu jałowego
Creatinian1990 - 24-04-2009, 21:45 Temat postu: Czujnik biegu jałowego Witam:)
Dziś po wizycie w Auto Arsie dowiedziałem się że problemy z obrotami u Misia nie są spowodowane przez przepustnice czy silniczek krokowy lecz przez czujnik czy kostkę biegu jałowego....jest ona umiejscowiona na przepustnicy w lewym rogu (1pin) wtyczka ta była odczepiona od początku kiedy kupiłem Kliperka... Moglibyście powiedzieć mi gdzie można coś takiego kupić?? i ile to może kosztować??
Z góry dziękuje:)
Jeżeli za mało informacji to piszcie;) dopisze co trzeba:)
zenek_bb - 24-04-2009, 22:50
to się nazywa IPS (Idle Position Sensor), kiedy puścisz pedał gazu, on zatrzymuje przepustnicę w odpowiednim ustawionym gwintem miejscu, powoduje wtedy styk z masą co informuje ECU komputer że ma zacząć martwić się wolnymi obrotami regulując między innymi silniczek krokowy
poszukaj na allegro aukcji gdzie mają całe kliperki na części lub same części, zadzwoń i zapytaj czy mają IPS i czy chcą sprzedać go samego, bez całej przepustnicy, może się uda znależć, nie powinien dużo kosztować, używany tak do 60 zł max bym dał...
ew. spytaj na forum, daj ogłoszenie w dziale "Kupię" i napisz do użytkownika Kiepuczi, może ma ale chyba tylko nowe...
Creatinian1990 - 24-04-2009, 23:16
Wielkie dzięki za info:) Pozdro
maniek1687 - 27-04-2009, 00:01
ja bym miał takie cos tylko bym musiał zobaczyc jak to wygląda...
Creatinian1990 - 27-04-2009, 22:10
Witam:)
Dziś zakupiłem ten IPS:) na szrocie XEDOS:)
Zapłaciłem 40zł:) wkręciłem w miejsce starego, podłączyłem przepływomierz, i wszystko lata jak trzeba:):D
Dzięki za pomoc
zenek_bb - 28-04-2009, 10:34
miło mi że mogłem pomóc pozdrawiam i szerokiej
|
|
|