To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Trzeszczące zawieszenie tył

Owczar - 08-05-2009, 06:35
Temat postu: [EAxA] Trzeszczące zawieszenie tył
Witam,

Znalazłem wątki o trzeszczącym przednim zawieszeniu, ale o tylnym niestety nic nie ma, a pojawił się u mnie taki problem. Na większych nierównościach coś trzeszczy w lewym tylnym kole. Zauważyłem przy ostrym hamowaniu, gdy tył po zatrzymaniu opada lub po wjechaniu na dziurę. Hamulce wykluczam odrazu, bo sprawdzałem. Amortyzatory też bo gdy naciskam tył auta to nie ma żadnych dźwięków. Pojawiają się podczas pracy tylnego zawieszenia. Wczoraj kucnąłem i złapałem za stabilizator szarpiąc nim. Luzu nie czuję, ale dało się słyszeć podobne dźwięki. Tył zachowuje się stabilnie, nic nie stuka ani nie rzuca na nierównościach, ale to trzeszczenie wkurzające.
mogą to być gumy stabilizatora? Na to mi wygląda... Można to jakoś przesmarować? Czy tylko wymiana? Tak jak pisałem wszystko jest sztywne.

Bartek - 08-05-2009, 07:11

Porządnie umyj podwozie - w poprzednim galu pomagało - wypłukiwało sól pozimową z zakamarków gum zawieszenia i na rok był spokój....
tosztotomasz - 08-05-2009, 09:55

Przyłączam się do zdania Bartka. W zimie namiętnie trzeszczał mi tył po obu stronach, szczególnie gdy wysiadałem z auta. Co ciekawe trzeszczał tylko po jeździe, gdzy zawieszenie "ostygło" była cisza. Po zimie ostro potraktowałem całe nadkola myjką ciśnieniową i teraz jest cisza.
Marti - 08-05-2009, 12:35

Na ogół trzeszczą (piszczą) gumy wahacza tylnego (tego z przodu) od strony mocowania do karoseri, przerabiałem temat - nic się tam nie dzieje tylko denerwuje - na trasie potraktowałem to wd40 i pomogło (choć płukanie podwozia to lepszy chyba sposób).
spidernet - 11-05-2009, 12:28

Dokładnie... przepłukać zawieszenie i nasmarować. Trzeszczenie powinno zniknąć. Przynajmniej u mnie tak się stało.
Owczar - 11-05-2009, 14:21

Nie miałem czasu podjechać na myjnię, ale byłem w sobotę na kanale, psiknąłem na tuleje wahaczy i gumy stabilizatora smarem w sprayu i trzeszczenie minęło. Przed tym jak zaczęło trzeszczeć, auto stało 4 dni... Wcześniej nie było nic słychać.
Anonymous - 12-05-2009, 13:08

U mnie czasami skrzypi tuleja metalowo gumowa , ta na miniaturce . Jak jest mokro to jest cisza, jak sucho to odzywa sie ta tuleja.
Owczar - 12-05-2009, 13:39

A próbowałeś ją potraktować jakimś olejem itp?
Anonymous - 12-05-2009, 14:52

Tak, psikalem wazelina techniczna, teflonem ale po jakims czasie dalej skrzypi. Olej nie wiem czy jest dobry na gume, czy jej nie rozpusci. Musze to kiedys rozebrac, przeczyscic i wtedy nasmarowac smarem do sworzni, powinno pomoc.
lukpaw - 22-10-2011, 20:08

wątek może i stary ale podejmę go na nowo, od jakiegoś czasu trzeszy mi zawieszenie z tyłu poczytałem już o myciu zawieszenia i spryskaniu tulei WD40 ..... ale czy ktoś kiedyś próbował wymienić tuleje na zwrotnicy u góry i u dołu???

Gdy pytałem w sklepach to w każdym otrzymałem ta samą odpowiedz "NIE MA I NIE BEDZIE" widziałem je na allegro jedna osoba sprzedaje aktualnie i pewnie są dobrane z innego auta, więc może ktoś z was wie jakie są wymiary tych tulei (długość i średnica wew i zew) do Gala EA2A sadzę ze do pozostałych są takie same. Czy skrzypiące tuleje nie spowodują w przyszłości jakichś nieprzyjemnych zdarzeń dla auta lub zawieszenia (pęknięty sworzeń to wiem co może narobić a tuleja??? jak z nimi)

Hugo - 22-10-2011, 20:13

lukpaw, http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=50111 w tym temacie znajdziesz kontakt do firmy, która produkuje tuleje do zawieszenia naszych Galantów z poliuretanu. Koszt ok. 40 zł/szt. A w sklepach nie mają, bo producent tego auta nie przewidział wymiany tych tulei osobno tylko w katalogach występuje tylko cały element, tj. zwrotnica w komplecie z tulejami. Dostępna tylko w ASO, koszt pewnie kilka tysiecy pln :mrgreen:
lukpaw - 22-10-2011, 20:37

szukałem w między czasie info na temat tych tulei i znalazłem ten post http://forum.mitsumaniaki...rotnica&start=0 wg niego okazuje się ze można zastosować tuleje z Volvo s40 i wszystkie trzy tuleje są takie same a ich wymiar to 36mm nie wiem tylko jaka jest średnica na śrubę no i długość tulei chociaż to drugie można łatwo sprawdzić
Hugo - 24-10-2011, 09:10

Pasują tak prawie. Prawie, bo montowałem taką u siebie w zwrotnicy u góry i trzeba było ztoczyć 1 mm po obwodzie zewnętrznym. Poza tym są to zamienniki polskiej produkcji TED-GUM, więc z jakościa może być różnie, chociaż z drugiej strony u mnie na obniżonym zawieszeniu i kołach 17 calowych trzymają się dzielnie. Zamów poliuretany. Co do średnicy śruby, która w nia wchodzi to jest oczywiscie 12 mm. Dlugości nie pamiętam, ale pasuje idealnie na długość.