Carisma - Techniczne - [Cari 1.9 DID] Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu żaróweczek
Anonymous - 10-05-2009, 19:23 Temat postu: [Cari 1.9 DID] Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu żaróweczek Witam
Szukałem ale nie znalazłem . Zabrałem się za wymianę popalonych żaróweczek w konsoli centralnej i mam kłopot. Chciałem takie kupić na allegro bo jest ich tam pełno (i takie ładne kolorowe ), ale mam problem z nazewnictwem typów żaróweczek. Help. Proszę o informacje jakie to są typy oraz jakie mają napięcia zasilania Dla jasności:
1.
2.
3.
Takie typy żaróweczek właśnie tam są. Dzisiaj na giełdzie w Gliwicach znalazłem tylko tą największą i na dodatek bezbarwną
Dzięki za pomoc, pewnie innym też się przyda. Jak już wymienię to postaram się wstawić tutorial z demontowania całej konsoli środkowej.
Arthus
maniak30 - 10-05-2009, 20:56
Witam.Te większe żarówki mają 1.2 W i nie kupisz ich kolorowych(przynajmniej ja nie znalazłem)mają one nakładany kapturek z gumy a te małe kupisz w sklepie elektronicznym(one też mają gumowy kapturek) wszystkie mają 12V
barthez2183 - 11-05-2009, 13:43
arthus, demontaż konsoli już jest w faq, 2 i 3 masz tutaj http://moto.allegro.pl/se...rec=0&country=1
Student - 11-05-2009, 14:00
Takie żaróweczki to są po 0.5-1zł w sklepie, wyjmujesz z plastikowej osłony i wstawiasz nową, robota dla dziecka.
Problem natomiast jest z kondonami bo nieraz tak dobrze się trzymają że podczas próby zdejmowania sie rwą.
Potek - 11-05-2009, 18:16
Wszystkie te żarówki można dostać w dobrze zaopatrzonych sklepach elektronicznych. Powiem więcej, można je kupić w kolorze czerwonym, żółtym, niebieskim, zielonym i białym tak więc odpada problem zakładania gumki (żarówki są malowane jakąś farbą nawet dosyć trwałą).
Nie mam natomiast najlepszego zdania o jakości tych kupowanych żaróweczek. Mniej więcej 1 na 10 nie świeci a 2 na 10 przepalaja sie po tygodniu. Tak więc trzeba od razu zrobić mały zapas. Cena jednej żarówki to coś koło 50 gr.
slawek st - 11-05-2009, 19:02
Ja zamieniłem te żaróweczki diodami, też dostępnymi w dobrych sklepach elektronicznych. Efekt fajny. Diody są z oprawkami.
djdomin - 11-05-2009, 19:26
[quote="slawek st"]Ja zamieniłem te żaróweczki diodami,
owszem efekt jest nieporównywalny do zwykłych żaróweczek ale i cena jest bez porównania
Tomashi - 11-05-2009, 22:59
Podpinam się: jak będzie wyglądało podświetlenie BEZ tych niebieskich "kondomów" ??
Jeden mi się urwał :/
Student - 11-05-2009, 23:34
Kolor świecenia będzie taki jak w starym Oplu Astra czyli wpadający w żółty-ciepły, w Carismie jest selektywnie biały (z odcieniem-zimna) właśnie to dają te niebieskie kondony, zimny biały kolor , taki fajny i niespotykany.
Anonymous - 12-05-2009, 22:06
Zakupiłem w elektronicznym wszystkie potrzebne żaróweczki i to w kolorze więc gumki już nie są potrzebne
barthez2183 - jest w FAQ chyba do Carismy przed liftem. W zasadzie sposób rozbierania jest zbliżony - różni się szczegółami. Jeśli jest taka potrzeba to wrzucę tutorial do cari po lifcie, a jak nie to nie
Pozdrawiam
|
|
|