To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Żarówka w bagażniku - nie gaśnie

seir - 15-05-2009, 23:02
Temat postu: [EA5A 2.5] Żarówka w bagażniku - nie gaśnie
Domyślam się, że tak nie powinno być. Co może być powodem nie gasnącej żarówki w bagażniku?
metzger - 16-05-2009, 10:40

Zgadza się.
Rozładowałem aku, a przyczyną tego była właśnie lampka w bagażniku. Sprawdziłem to najpierw składając tylną kanapę, a potem symulowałem zamknięcie bagażnika wkładając kluczyk w mechanizm zamykający. W obu przypadkach lampka się paliła. Dopiero po przestawieniu zapadki z Unlock na Lock, światełko zgasło.

Owczar - 16-05-2009, 14:49

Czyli jest coś nie tak z zamkiem w tylnej klapie. Myślę, że jakbys wyjął zamek to da radę to naprawić. W pozycji lock nie możesz otwierać z kabiny...
seir - 18-05-2009, 07:38

Owczar napisał/a:
Czyli jest coś nie tak z zamkiem w tylnej klapie. Myślę, że jakbys wyjął zamek to da radę to naprawić. W pozycji lock nie możesz otwierać z kabiny...

Dokładnie i to jest bez sensu, muszę rozgrzebać zamek, bo aktualnie nie mogę w nim przekręcić klucza...

Owczar - 18-05-2009, 12:49

Po kupnie też nie mogłem przekręcać klucza.
Powody przeważnie są dwa, a przyczyna jedna- poprzedni właściciel lub Ty sam rzadko używaliście tej wkładki.
Możliwe że kluczyk wyrobił się ze stacyjką i wkładką drzwi kierowcy, że teraz jest problem z otwarciem wkładki w bagażniku lub drugi powód, wkładka się przycięła. U siebie wpuściłem olej i po jakimś czasie zaczęła się otwierać. Na początku nie za każdym razem, ale teraz już ok.

seir - 18-05-2009, 12:56

Zalałem Penetrusem itp. i nic. podejrzewam większe uszkodzenie i nie wybiore się do

Co do światełka - dzisiaj sprawdzałem bagażnik i nie wiem czy padła żarówka, ale nie świeciło (sprawdzałem przez szczelinkę między fotelami).

Czy światło zapala się gdy fotele są opuszczone? Czy można to odłączyć z kabelka? Gdzie dokładniej znajduje się czujnik otwartego bagażnika? Może tylko nie jest podpięty?

Owczar - 18-05-2009, 13:02

Żarówka nie zapala się gdy opuścisz tylne oparcie. Jeśli po opuszczeni żarówka się świeci, tzn że coś jest nie tak z czujnikiem.
A pali Ci się żarówka jak otworzysz bagażnik? Jeśli tak to jest podpięty. Nie jestem pewien, ale czujnik od światła w bagażniku zapala też kontrolkę otwarcia drzwi na desce rozdzielczej.
Sam czujnik znajduje się w zamku w klapie.

seir - 18-05-2009, 13:05

Owczar napisał/a:
Nie jestem pewien, ale czujnik od światła w bagażniku zapala też kontrolkę otwarcia drzwi na desce rozdzielczej.

U mnie raczej tak nie ma...

Owczar - 18-05-2009, 13:08

Tzn, że masz coś nie tak. Nie jestem pewien czy jest to jeden czujnik, ale jestem pewien, że otwarcie klapy zapala kontrolkę otwarcia drzwi i zapala podświetlenie kabiny kierowcy.
Matik608 - 11-06-2010, 20:28

Owczar napisał/a:
ale jestem pewien, że otwarcie klapy zapala kontrolkę otwarcia drzwi i zapala podświetlenie kabiny kierowcy.

w każdym galu tak jest? u mnie po otwarciu bagażnika nie swieci podswietlanie w kabinie ani kontrolka na desce, dodam ze swiatelko w baganiku dziala.
A jak jest u Was po zamknieciu drzwi? kontrolka gaśnie od razu czy stopniowo?
a wiecie może jak naprawić zamek w tylniej klapie? nigdy mi nie dzialal i nie moge otworzyć bagażnika kluczykiem :(

Owczar - 14-06-2010, 14:27

Gasnie odrazu po zamknieciu. Moj tez nie dzialal na poczatku. Dlatego ze nie byl uzywany. Ja bym sprobowal wpuscic WD40 na poczatek i probowac delikatnie przekrecic. U mnie pomoglo, choc na poczatku czasem sie zacinal. Sprobuj tez otworzyc kluczykiem zapasowym, bo oryginal moze byc juz zbyt mocno wytarty.

PS Sorki za brak polskich znakow.

Matik608 - 14-06-2010, 18:57

Owczar, a wiesz moze jak zrobic zeby gasło tak czasowo po chwili?
i napisz mi prosze jak jest u Ciebie z tym poświetlaniem bagażnika a mianowicie
Owczar napisał/a:
otwarcie klapy zapala kontrolkę otwarcia drzwi i zapala podświetlenie kabiny kierowcy.
tak jest u Ciebie?
lałem tam wd-40 oliwe i plyn hamulcowy i bez zadnego efektu :( juz kiedyś zabrałem sie za wyciąganie zamka, rozebrałem podbitke klapy ale niestety stanąłem na blendzie "Galant" i na tym sie skończyła historia z wyciąganiem zamka :?
był bym bardzo wdzieczny za wskazówki bo marzy mi sie otwieranie z kluczyka :P

Hugo - 14-06-2010, 20:51

Matik608 napisał/a:
Owczar, a wiesz moze jak zrobic zeby gasło tak czasowo po chwili?
Da się. Trzeba kupić to:
http://www.allegro.pl/ite...na_auta_fv.html
Mam u siebie i jest to genialne.

Matik608 - 14-06-2010, 22:09

Hugo, cieżko jest z montażem takiego urządzenia?
powie mi ktoś jak to jest w waszych galantach z tym światełkiem w bagażniku :?: :twisted:
czyli czy po otwarciu bagażnika zapala sie podświetlanie kabiny i kontrolka na desce?
bardzo mnie to zaciekawiło :roll:

Crosby - 14-06-2010, 22:31

Mam Galanta z 92r mi sie zapal swiatło w bagażniku i w kabinie a na desce pali sie kontrolka otwartych drzwi nie wiem jak jest w innych Galach ale jak tak mam i jest dobrze