To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - Kluczyki do Lancera z USA

Arniec - 17-05-2009, 22:18
Temat postu: Kluczyki do Lancera z USA
Mam niestety jeden komplet kluczyków do Lancera GTS ( z USA) oczywiście z immobilaiserem, boję się, że przy zgubieniu tego kompletu nie ruszę z bryczką...pytanie czy wiecie ile kosztuje dorobienie nowego kompletu kluczyków z immobilaiserem i czy jest to możliwe???? :?:

Drugą sprawę mam taką,że mogę otwierać dzwi tylko autopilotem, nie działa zwykły kluczyk, czym może to być spowodowane?

tomekrvf - 17-05-2009, 23:20

Klucz zamówisz i zaprogramujesz w każdym ASO Mitsubishi.
Arniec napisał/a:
Drugą sprawę mam taką,że mogę otwierać dzwi tylko autopilotem, nie działa zwykły kluczyk, czym może to być spowodowane?

Tzn. jak otwiersz drzwi kluczykiem to otwierają się tylko drzwi kierowcy? Jeśli tak, to wszystko jest OK.

Arniec - 18-05-2009, 09:25

Z tym otwieraniem dzwi to jest tak,że nawet dzwi kierowcy się nie otwierają na zwykły kluczyk, tylko autopilot!
Luk - 20-05-2009, 12:07

Arniec, To coś masz nie tak, jak ja przekręcam kluczyk, to odblokowują się drzwi (przekręca się ten dynks przy klamce w środku). Może masz w centralnym (zamykanym z pilota) tzw. dodatkowe ryglowanie - właśnie po to, żeby nie można było otworzyć z kluczyka albo ze środka po wybiciu szyby. Gdzieś wyczytałem, że w niektórych wersjach działa to po 2-krotnym naciśnięciu lock na pilocie. Spróbuj zamknąć drzwi z kluczyka (bez pilota). Jak się nie da, tzn. że masz po prostu uszkodzony zamek.

PS. Połączenie zamka z tym dynksem pod klamką jest czysto mechaniczne, możliwe że Ci po prostu jakieś cięgło się odłączyło...

sla - 22-05-2009, 00:11
Temat postu: Re: Kluczyki do Lancera z USA
Arniec napisał/a:
czy wiecie ile kosztuje dorobienie nowego kompletu kluczyków z immobilaiserem i czy jest to możliwe???? :?:

Niestety bardzo dużo, u mojego kolegi w SS przekroczyło i to znacznie 2tys.zł ale on zgubił właśnie drugi już komplet kluczyków i bez lawety się nie obyło.

Anonymous - 01-06-2009, 21:43

zaprogramowanie kluczyka koszt około 500zł + surówka tzn.kluczyk
zaprogramujesz u dobrego fachowca który zajmuje sie kluczykami

Karwoś - 02-06-2009, 19:08

Trzeba dobrego złodzieja zawołać z laptopem i samochód da się uruchomić :) A tak poważnie to u każdego (prawie) klucznika można dorobić.
sla - 03-06-2009, 00:14

Niektórzy się boją bo surówka trochę kosztuje.
Student - 03-06-2009, 08:56

Procedura dorabiania wygląda tak:
1. jedziesz do ASO i kupujesz surówkę, koszt ok. 220zł
2. potem jedziesz do ślusarza i on dorabia zęby na podstawie twojego kluczyka koszt ok. 85zł.
3. wracasz do ASO i oni programują kluczyk który dorobiłeś, oraz programują stary kluczyk, skutkiem tego programowania jest to że kluczyk którego nie masz a ktoś może mieć w kieszeni już nie zadział z twoim IMO bo jest zmieniony KOD i płacisz za to ok. 100-150zł.

Jest jeszcze opcja :
Ad. 1 tak samo
Ad. 2 tak samo
3. rozmawiasz ze ślusarzem aby Ci zaprogramował (jest to zależne od rodzaju kodu nieraz mogą to zrobić) wtedy cały koszt dorobienia u ślusarza zamyk asie w granicach 170zł.
4. nie jedziesz już do ASO
To rozwiązanie ma jedną wadę , kluczyk który jest na rynku u gościa w kieszeni nadal działa do twojego AUTA.

Nie każdy kluczyk ślusarz zaprogramuje, np. KOD 75 do przedliftowej Carismy tak natomiast 76 do poliftowej (chyba nie pomyliłem ) już nie.

Powodzenia.

krzychu - 03-06-2009, 11:52

Ktoś jeszcze przerabiał (przydatne jak się kluczyk złamie).

1. tak samo
2. tak samo
3. ślusarz wydłubuje moduł ze złamanego kluczyka i wstawia do nowego.
4. nie jedziesz już do ASO

Anonymous - 03-06-2009, 22:02

procedura wyglada troche inaczej jak tu piszecie
1)chodzi o auto z usa a nie z europy wiec sa troche inne ceny na te usługi
2)samochód wstawiasz do salonu
3)najpierw trzeba kupic w salonie kod pin do komputera głownego,trwa to około 2-3 dni i koszt około 200zł
4)kupujesz surówke cena do gts od 300-500zł
5)wycinasz u slusarza 250 zl ze stacyjki lub ok.100 z kluczyka
6)zakodowanie kluczyka w salonie po dostaniu kodu-pin około 300-500zł

jak chcesz taniej i szybciej z gwarancją legalnosci
idziesz do dobrego speca ( w białymstoku znam tylko 1 osobe od tego) placisz od 350-500 zł i masz zaprogramowane w ciagu paru godnin(eclipsa w 2h miałem odpalonego)

Student - 03-06-2009, 23:21

Nie wiem jaki kod pin, może do amerykańców tak jest, u mnie podłączył się pod gniazdo diagnostyczne wywołał kody i do przodu zgodnie z opisem.

Czyli w waszym przypadku jest to niezły wydatek.