Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Głuche puknięcie przy puszczeniu sprzęgła
ig_or - 18-05-2009, 09:22 Temat postu: [Cari 1.6] Głuche puknięcie przy puszczeniu sprzęgła Witam,
Mój problem pojawił się niedawno....dokładnie kilka dni po wymianie sprzęgła na nowe. Otóż w momencie szybszego puszczena pedału przędła słychać pojedyńcze głuche puknięcie. Jak zwalniam sprzęgło bardzo delikatnie to nie ma tego efektu...na wyższych biegach również. Co może być przyczyną?
saphire - 19-05-2009, 08:47
Może docisk uszkodzony lub łożysko oporowe.
Anonymous - 19-05-2009, 10:07
jak masz spory przebieg to jest to mozliwe. Jest to suma luzów na wieloklinie wałka sprzęgłowego, luzów międzyzębnych w skrzynie biegów oraz wieloklinach na przegubach.
Możesz to wspaniale wyczuć, np jadąc na niskim biegu, dodawaj gazu i umuj i poczujesz właśnie ten efekt. Zobacz też jak zachowuje się lewarek zmiany biegów.
Może też być poduszka silnika lub skrzynie biegów, ale to łatwo sprawdzić na kanale lub podnośniku.
POzdr.
wichura1 - 19-05-2009, 12:16
Miałem coś takiego w Lancerze, tylko przy ruszaniu i hamowaniu. Okazało się, że trzeba było odkręcić i nasmarować styk śrub, podkładek i tulejek trzymających szynę pod silnikiem. Po przesmarowaniu problem znikł.
Anonymous - 19-05-2009, 14:52
O ja mam identycznie to co ig_or, a już miałem temat zakładać z pytaniem. Identyczne objawy.
Tyle że ja nie wymieniałem sprzęgła, a przebiegu mam 190tyś. Jak usuniesz usterkę to podziel się spostrzeżeniami.
Krzyzak - 19-05-2009, 22:08
ig_or, pamietaj ze miales naprawiany krzyzak w polosi - moze tam cos puszcza
moze podjedz, to sprawdze, by moze to byc tylko hydraulika - choc u mnie w Colcie tez czasem zdarza sie, ze sprzeglo wezmie z takim stuknieciem - najczesciej rano, po dlugim postoju
podejrzewam problem z hydraulika, lub to, co opisal JackD
Student - 19-05-2009, 22:14
A ja stawiam na poduszki pod silnikiem.
|
|
|