Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] niebezpiecznie wysoka temperatura silnika
Anonymous - 23-05-2009, 19:58 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] niebezpiecznie wysoka temperatura silnika najprawdopodobniej i tak pojadę do serwisu z tym problemem, ale chciałbym wiedzieć co o tym myślicie? co to może być? chce mniej więcej przygotować się na określone koszty ewentualnej naprawy. Mankament jest następujący, otóż od wczoraj zauważyłem, że temperatura silnika podczas jazdy niebezpiecznie wzrasta, a momentami wskaźnik sięga nawet czerwonej kreski. Dziś po 40min jazdy, nie dość, że czerwona kreska często była osiągana, a jechałem bardzo spokojnie, to jeszcze pod koniec było słychać spod maski nieprzyjemny dźwięk silnika, jakieś trzeszczenie/trzaskanie - ciężko opisać. Po 1h postoju silnik troszkę się ostudził i mogłem normalnie wrócić do mieszkania. Co o tym sądzicie? Jakieś rady? z góry dzięki za odp
Morfi - 23-05-2009, 20:32
A włącza Ci sie wiatrak?? I może to cos z termostatem który też możesz sprawdzić w własnym zakresie i nie jest potrzebny do tego serwis
maniak30 - 23-05-2009, 20:36
witam sprawdź termostat, a później szukaj dalej
Anonymous - 23-05-2009, 22:51
zauważyłem też, że mimo wysokiej temp nie mogłem włączyć ogrzewania w samochodzie, tzn cały czas leciało zimne powietrze. Jak mogę sprawdzić termostat ?
Anonymous - 23-05-2009, 23:02
jak nie masz ogrzewania to nie masz odpowiedniego poziomu płynu chłodniczego.
Na zimnym silniku dolej do i odpowietrz silnik.
Po uzupełnieniu uruchom silnik i sprawdż po osi.afnieciu temp. tzn. gdy wskazówka wskaźnika temp silnika osiągnie pion powinien włączyć się wentylator.
Jeżeli temp. przekracza na wskaźniku pion a wentlatow się nie włącza, to sprawdź czy chłodnica jest ciepła a szczególnie dolny wąż chłodnicy /ten gruby/. Jeżeli jest zimny to sprawdzasz termostat.
Jezeli jes gorący to sprawdzas wentylator.
POzdr.
Ginger1021 - 23-05-2009, 23:05
Jeśli termostat, wiatrak cały i płynu okey to sprawdź czy pompa wody dobra.
Morfi - 23-05-2009, 23:08
Termostat się odkręca i wkłada do goracej wody
Anonymous - 24-05-2009, 12:33
znalazłem bardzo fajnie rozpisane wraz ze zdjęciem 'co gdzie jest pod maską' http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=11570
tutaj mam pytania. Gdzie jest termostat ? nr 3 to zbiorniczek wyrównawczy chłodzenia, od którego wychodzą 2 przewody. Jeden w lewo, drugi w prawo. Ten co idzie w prawo to gdzie ma być podłączony ? Dolałem płyn chłodniczy, ponieważ jak się okazało jego poziom był rzeczywiście skrajnie niski no i jakoś ten prawy przewód odłączyłem i nie wiem gdzie go z powrotem włożyć. Natomiast co do wentylatora to on jest mniej więcej pod 7 wraz z chłodnicą, prawda? Tylko, że tam są 2 wiatraki...obydwa są naszym wentylatorem czy jeden i drugi włączają się w innych sytuacjach i chłodzą inne części ? Jak pewnie zauważyliście mój poziom wiedzy nie jest zbyt zaawansowany w tych sprawach, ale szybko się uczę
loki7777 - 24-05-2009, 13:03
Wezyk idacy w prawo(patrzac od przodu auta - jasny) wylewa nadmiar plynu poza zbiorniczek, on nigdzie nie jest podlaczony (poza zbiorniczkiem z jednej strony;). Zapewne masz 2 wentylatory bo masz klimatyzacje.
Anonymous - 24-05-2009, 13:16
ok, dzięki
pozostaje jeszcze kwestia termostatu...jak go znaleźć ?
Morfi - 24-05-2009, 13:50
tupak, tu poczytasz o podobnym problemie
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27046
Anonymous - 24-05-2009, 14:13
poczytałem, dowiedziałem się paru rzeczy, ale dalej nie wiem jak znaleźć termostat ?
loki7777 - 24-05-2009, 14:19
Widzisz czarny idacy od chlodnicy do silnika? Przy silniku pod czarnym wezem jest takie zeliwne cos z wezem - jak to odkrecisz od strony silnika to dobierzesz sie do termostatu.
Wyglada tak jak tu (mniej-wiecej;)
http://www.czesci.v10.pl/...sma,p47516.html
Anonymous - 24-05-2009, 18:26
no chyba już znalazłem przyczynę...ten gruby, dolny, czarny wąż od chłodnicy jest oderwany właśnie od strony chłodnicy. Tutaj bez serwisu już sobie nie poradzę.
|
|
|