To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Polerowanie szybki zegarów HC

pablodc - 25-05-2009, 23:55
Temat postu: [EAxx] Polerowanie szybki zegarów HC
Witam
Czy może ktoś wie czym wypolerować z niewielkich rys szybkę wskaźników HC? W necie wyczytałem że podobno niezła jest pasta displex. Bawił się może tym ktoś?
Dzięki:)

Zhan - 26-05-2009, 00:44

Tak, ja sie bawilem... ogolnie nie polecam, szybka jest z twardego plastiku a mimo to latwiej ja przypalic przy polerowaniu niz wygladzic. Ja mam kilka glebszych rys wiec u mnie polerowanie zupelnie nic nie dalo, natomiast zostaly mi przebarwienia widoczne pod swiatlo... z tym na prawde trzeba jak z jajkiem, powoli i delikatnie. A sama pasta jest bardzo dobra, w inych zastosowaniach sprawdza sie znakomicnie, drewnopodobne plastiki wygladaja po niej jak nowe.
pablodc - 26-05-2009, 01:01

Można wiedzieć czym ją polerowałeś?
Zhan - 26-05-2009, 01:10

no displexem :)
pitbu77 - 28-05-2009, 14:40

A ja Ci proponuje coś zupełnie innego.

Trzeba zmatowić równomiernie drobnym papierem ściernym (takim o ziarnistości 1200 - 1500) szybkę, dobrze odtłuścić i pomalować bezbarwnym. Robiłem tak z kloszami kierunkowskazów kiedyś jak miałem Mazdę :) .

Pamiętaj żeby zawsze sprawdzić metodę na innym kawałku. :biggrin:

qattro18 - 28-05-2009, 22:08

inna propozycja:pasta woskowa lekkoscierna "turbo wax" stosowac ostroznie! poleruje tym wszelkie plastiki i wyswietlacze w komorkach - minimalna ilosc i chusteczka chigieniczna,uzywaj na wiekszej powierzchni bo narobisz dolkow
Owczar - 29-05-2009, 11:53

pitbu77 napisał/a:
A ja Ci proponuje coś zupełnie innego.

Trzeba zmatowić równomiernie drobnym papierem ściernym (takim o ziarnistości 1200 - 1500) szybkę, dobrze odtłuścić i pomalować bezbarwnym. Robiłem tak z kloszami kierunkowskazów kiedyś jak miałem Mazdę :) .

Pamiętaj żeby zawsze sprawdzić metodę na innym kawałku. :biggrin:

pitbu77 między kierunkowskazami, a szybką jest istotna różnica. Taki zabieg w przypadku "szybki" od zegarów na pewno się nie uda. Także przestrzegam przed tego typu rozwiązaniem.
Polerowanie tak jak poprzednicy pisali, ale należy wziąć poprawkę, że na tak dużej powierzchni trzeba być niezwykle precyzyjnym.

Redlucas - 29-05-2009, 12:44

A nie lepiej kupić nową-używaną z innego Gala np. od jakiegoś forumowicza bez rys? Może ktoś ma na stanie z samoniechodów na części? Zapytaj... koszt będzie potencjalnie mały i nie ryzykujesz większymi uszkodzeniami niż już masz.
morosophem - 29-05-2009, 13:05

Tak się zastanawiam nad pewną możliwością. Może zamiast polerować ten plastik lepie byłoby nakleić na niego folię poliwęglanową. Jest on dość płaski ma ma mało skomplikowany kształt. Folie te niwelują widoczność rys wypełniając je klejem a poza tym się nie rysują. Mam taką w telefonie z dotykowym ekranem i od pół roku intensywnie śmigam po nim rysikiem a czasem długopisem. Folia jest jak nowa. Poza tym ma Jakieś filtry i antyreflexy. Jedyny problem to rozmiar. Trzeba by poszukać kogoś, kto produkuje tą folię i zrobić wykrojnik. Looknijcie na przykładowy link:
http://www.allegro.pl/ite..._htc_p3300.html
Co o tym myślicie?

Owczar - 29-05-2009, 13:07

Redlucas nie rób OT :axe: . Gdyby można było tak łatwo jak piszesz dostać szybkę do HC to nikt by się nie bawił w polerowanie. Dostać same zegary HC to jest już wielki sukces, a szybka do tych zegarów jest raczej nie do zdobycia, chyba, że komuś się popsuły...

[ Dodano: 29-05-2009, 13:11 ]
morosophem napisał/a:
Może zamiast polerować ten plastik lepie byłoby nakleić na niego folię poliwęglanową. Jest on dość płaski ma ma mało skomplikowany kształt. Folie te niwelują widoczność rys wypełniając je klejem a poza tym się nie rysują.
http://www.allegro.pl/ite..._htc_p3300.html
Co o tym myślicie?

To jest jakiś pomysł. Rzeczywiście zniwelowałoby to rysy. Można zapytać sprzedawcę czy sprzedaje to w większych arkuszach.

saphire - 29-05-2009, 15:49

Zanieś szybkę do zegarmistrza to ci ją wypoleruje - mają tam takie swoje pasty co nimi szkiełka w zegarkach polerują.
pablodc - 31-05-2009, 01:21

Dzięki za tyle odpowiedzi:)
Chyba będę póbował ją wypolerować Displexem (tylko poczekam aż do mnie przyjdzie). Myślałem żeby nakleić folię ale nie sądzę bym znalazł na tyle duży kawałek tak by nie trzeba było doklejać, wymiana szybki odpada. Rysy (niewiadomego mi pochodzenia, poprostu się na "nastepny dzień się pojawiły") są niewielkie tak że nie czuć ich nawet pod paznokciem, więc myślę że polerowanie pomoże. Dam znać o rezultatach:)

Zhan - 07-09-2009, 23:06

ku przestrodze, jesli ktos mysli o polerowaniu szybki displexem to odradzam, ja to zrobilem i mam szybke do wymiany...