[EAxx] Polerowanie szybki zegarów HC |
Autor |
Wiadomość |
pablodc
Mitsumaniak
Auto: Subaru Impreza WRX '05
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-05-2009, 23:55 [EAxx] Polerowanie szybki zegarów HC
|
|
|
Witam
Czy może ktoś wie czym wypolerować z niewielkich rys szybkę wskaźników HC? W necie wyczytałem że podobno niezła jest pasta displex. Bawił się może tym ktoś?
Dzięki:) |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 18:14, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 26-05-2009, 00:44
|
|
|
Tak, ja sie bawilem... ogolnie nie polecam, szybka jest z twardego plastiku a mimo to latwiej ja przypalic przy polerowaniu niz wygladzic. Ja mam kilka glebszych rys wiec u mnie polerowanie zupelnie nic nie dalo, natomiast zostaly mi przebarwienia widoczne pod swiatlo... z tym na prawde trzeba jak z jajkiem, powoli i delikatnie. A sama pasta jest bardzo dobra, w inych zastosowaniach sprawdza sie znakomicnie, drewnopodobne plastiki wygladaja po niej jak nowe. |
|
|
|
 |
pablodc
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-05-2009, 01:01
|
|
|
Można wiedzieć czym ją polerowałeś? |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-05-2009, 01:10
|
|
|
no displexem |
|
|
|
 |
pitbu77
Mitsumaniak Made in Poland

Auto: Galant EA5W '98 Nardi Torino
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 728 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-05-2009, 14:40
|
|
|
A ja Ci proponuje coś zupełnie innego.
Trzeba zmatowić równomiernie drobnym papierem ściernym (takim o ziarnistości 1200 - 1500) szybkę, dobrze odtłuścić i pomalować bezbarwnym. Robiłem tak z kloszami kierunkowskazów kiedyś jak miałem Mazdę .
Pamiętaj żeby zawsze sprawdzić metodę na innym kawałku. |
_________________ ラリードライバーは、横にそれをします - Rally drivers do it sideways
"Nie ucz świni śpiewać bo stracisz czas i zdenerwujesz świnię"
 |
|
|
|
 |
qattro18
Forumowicz
Auto: E32A
|
Wysłany: 28-05-2009, 22:08
|
|
|
inna propozycja:pasta woskowa lekkoscierna "turbo wax" stosowac ostroznie! poleruje tym wszelkie plastiki i wyswietlacze w komorkach - minimalna ilosc i chusteczka chigieniczna,uzywaj na wiekszej powierzchni bo narobisz dolkow |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14371 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 29-05-2009, 11:53
|
|
|
pitbu77 napisał/a: | A ja Ci proponuje coś zupełnie innego.
Trzeba zmatowić równomiernie drobnym papierem ściernym (takim o ziarnistości 1200 - 1500) szybkę, dobrze odtłuścić i pomalować bezbarwnym. Robiłem tak z kloszami kierunkowskazów kiedyś jak miałem Mazdę .
Pamiętaj żeby zawsze sprawdzić metodę na innym kawałku. |
pitbu77 między kierunkowskazami, a szybką jest istotna różnica. Taki zabieg w przypadku "szybki" od zegarów na pewno się nie uda. Także przestrzegam przed tego typu rozwiązaniem.
Polerowanie tak jak poprzednicy pisali, ale należy wziąć poprawkę, że na tak dużej powierzchni trzeba być niezwykle precyzyjnym. |
|
|
|
 |
Redlucas
Forumowicz Redlucas

Auto: Galant EA5A '97
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 60 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-05-2009, 12:44
|
|
|
A nie lepiej kupić nową-używaną z innego Gala np. od jakiegoś forumowicza bez rys? Może ktoś ma na stanie z samoniechodów na części? Zapytaj... koszt będzie potencjalnie mały i nie ryzykujesz większymi uszkodzeniami niż już masz. |
_________________ Chevrolet - dokładnie nie pamiętam - rozbity przez mamę :/
Mercedes 124 2.0 [benz.] ('88) - sprzedany
Mitsu Galant V6-24 2.5l ('97) |
|
|
|
 |
morosophem
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 113 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-05-2009, 13:05
|
|
|
Tak się zastanawiam nad pewną możliwością. Może zamiast polerować ten plastik lepie byłoby nakleić na niego folię poliwęglanową. Jest on dość płaski ma ma mało skomplikowany kształt. Folie te niwelują widoczność rys wypełniając je klejem a poza tym się nie rysują. Mam taką w telefonie z dotykowym ekranem i od pół roku intensywnie śmigam po nim rysikiem a czasem długopisem. Folia jest jak nowa. Poza tym ma Jakieś filtry i antyreflexy. Jedyny problem to rozmiar. Trzeba by poszukać kogoś, kto produkuje tą folię i zrobić wykrojnik. Looknijcie na przykładowy link:
http://www.allegro.pl/ite..._htc_p3300.html
Co o tym myślicie? |
_________________ morosophem |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14371 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 29-05-2009, 13:07
|
|
|
Redlucas nie rób OT . Gdyby można było tak łatwo jak piszesz dostać szybkę do HC to nikt by się nie bawił w polerowanie. Dostać same zegary HC to jest już wielki sukces, a szybka do tych zegarów jest raczej nie do zdobycia, chyba, że komuś się popsuły...
[ Dodano: 29-05-2009, 13:11 ]
morosophem napisał/a: | Może zamiast polerować ten plastik lepie byłoby nakleić na niego folię poliwęglanową. Jest on dość płaski ma ma mało skomplikowany kształt. Folie te niwelują widoczność rys wypełniając je klejem a poza tym się nie rysują.
http://www.allegro.pl/ite..._htc_p3300.html
Co o tym myślicie? |
To jest jakiś pomysł. Rzeczywiście zniwelowałoby to rysy. Można zapytać sprzedawcę czy sprzedaje to w większych arkuszach. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 29-05-2009, 15:49
|
|
|
Zanieś szybkę do zegarmistrza to ci ją wypoleruje - mają tam takie swoje pasty co nimi szkiełka w zegarkach polerują. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
pablodc
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-05-2009, 01:21
|
|
|
Dzięki za tyle odpowiedzi:)
Chyba będę póbował ją wypolerować Displexem (tylko poczekam aż do mnie przyjdzie). Myślałem żeby nakleić folię ale nie sądzę bym znalazł na tyle duży kawałek tak by nie trzeba było doklejać, wymiana szybki odpada. Rysy (niewiadomego mi pochodzenia, poprostu się na "nastepny dzień się pojawiły") są niewielkie tak że nie czuć ich nawet pod paznokciem, więc myślę że polerowanie pomoże. Dam znać o rezultatach:) |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-09-2009, 23:06
|
|
|
ku przestrodze, jesli ktos mysli o polerowaniu szybki displexem to odradzam, ja to zrobilem i mam szybke do wymiany... |
|
|
|
 |
|