Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Polerowanie szybki zegarów HC
Autor Wiadomość
pablodc 
Mitsumaniak

Auto: Subaru Impreza WRX '05
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-05-2009, 23:55   [EAxx] Polerowanie szybki zegarów HC

Witam
Czy może ktoś wie czym wypolerować z niewielkich rys szybkę wskaźników HC? W necie wyczytałem że podobno niezła jest pasta displex. Bawił się może tym ktoś?
Dzięki:)
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 18:14, w całości zmieniany 2 razy  

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 26-05-2009, 00:44   

Tak, ja sie bawilem... ogolnie nie polecam, szybka jest z twardego plastiku a mimo to latwiej ja przypalic przy polerowaniu niz wygladzic. Ja mam kilka glebszych rys wiec u mnie polerowanie zupelnie nic nie dalo, natomiast zostaly mi przebarwienia widoczne pod swiatlo... z tym na prawde trzeba jak z jajkiem, powoli i delikatnie. A sama pasta jest bardzo dobra, w inych zastosowaniach sprawdza sie znakomicnie, drewnopodobne plastiki wygladaja po niej jak nowe.

pablodc 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-05-2009, 01:01   

Można wiedzieć czym ją polerowałeś?

Zhan 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-05-2009, 01:10   

no displexem :)

pitbu77 
Mitsumaniak
Made in Poland

Auto: Galant EA5W '98 Nardi Torino
Wysłany: 28-05-2009, 14:40   

A ja Ci proponuje coś zupełnie innego.

Trzeba zmatowić równomiernie drobnym papierem ściernym (takim o ziarnistości 1200 - 1500) szybkę, dobrze odtłuścić i pomalować bezbarwnym. Robiłem tak z kloszami kierunkowskazów kiedyś jak miałem Mazdę :) .

Pamiętaj żeby zawsze sprawdzić metodę na innym kawałku. :biggrin:

qattro18 
Forumowicz

Auto: E32A
Wysłany: 28-05-2009, 22:08   

inna propozycja:pasta woskowa lekkoscierna "turbo wax" stosowac ostroznie! poleruje tym wszelkie plastiki i wyswietlacze w komorkach - minimalna ilosc i chusteczka chigieniczna,uzywaj na wiekszej powierzchni bo narobisz dolkow

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 29-05-2009, 11:53   

pitbu77 napisał/a:
A ja Ci proponuje coś zupełnie innego.

Trzeba zmatowić równomiernie drobnym papierem ściernym (takim o ziarnistości 1200 - 1500) szybkę, dobrze odtłuścić i pomalować bezbarwnym. Robiłem tak z kloszami kierunkowskazów kiedyś jak miałem Mazdę :) .

Pamiętaj żeby zawsze sprawdzić metodę na innym kawałku. :biggrin:

pitbu77 między kierunkowskazami, a szybką jest istotna różnica. Taki zabieg w przypadku "szybki" od zegarów na pewno się nie uda. Także przestrzegam przed tego typu rozwiązaniem.
Polerowanie tak jak poprzednicy pisali, ale należy wziąć poprawkę, że na tak dużej powierzchni trzeba być niezwykle precyzyjnym.

Redlucas 
Forumowicz
Redlucas

Auto: Galant EA5A '97
Wysłany: 29-05-2009, 12:44   

A nie lepiej kupić nową-używaną z innego Gala np. od jakiegoś forumowicza bez rys? Może ktoś ma na stanie z samoniechodów na części? Zapytaj... koszt będzie potencjalnie mały i nie ryzykujesz większymi uszkodzeniami niż już masz.

morosophem 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Wysłany: 29-05-2009, 13:05   

Tak się zastanawiam nad pewną możliwością. Może zamiast polerować ten plastik lepie byłoby nakleić na niego folię poliwęglanową. Jest on dość płaski ma ma mało skomplikowany kształt. Folie te niwelują widoczność rys wypełniając je klejem a poza tym się nie rysują. Mam taką w telefonie z dotykowym ekranem i od pół roku intensywnie śmigam po nim rysikiem a czasem długopisem. Folia jest jak nowa. Poza tym ma Jakieś filtry i antyreflexy. Jedyny problem to rozmiar. Trzeba by poszukać kogoś, kto produkuje tą folię i zrobić wykrojnik. Looknijcie na przykładowy link:
http://www.allegro.pl/ite..._htc_p3300.html
Co o tym myślicie?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 29-05-2009, 13:07   

Redlucas nie rób OT :axe: . Gdyby można było tak łatwo jak piszesz dostać szybkę do HC to nikt by się nie bawił w polerowanie. Dostać same zegary HC to jest już wielki sukces, a szybka do tych zegarów jest raczej nie do zdobycia, chyba, że komuś się popsuły...

[ Dodano: 29-05-2009, 13:11 ]
morosophem napisał/a:
Może zamiast polerować ten plastik lepie byłoby nakleić na niego folię poliwęglanową. Jest on dość płaski ma ma mało skomplikowany kształt. Folie te niwelują widoczność rys wypełniając je klejem a poza tym się nie rysują.
http://www.allegro.pl/ite..._htc_p3300.html
Co o tym myślicie?

To jest jakiś pomysł. Rzeczywiście zniwelowałoby to rysy. Można zapytać sprzedawcę czy sprzedaje to w większych arkuszach.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-05-2009, 15:49   

Zanieś szybkę do zegarmistrza to ci ją wypoleruje - mają tam takie swoje pasty co nimi szkiełka w zegarkach polerują.

pablodc 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2009, 01:21   

Dzięki za tyle odpowiedzi:)
Chyba będę póbował ją wypolerować Displexem (tylko poczekam aż do mnie przyjdzie). Myślałem żeby nakleić folię ale nie sądzę bym znalazł na tyle duży kawałek tak by nie trzeba było doklejać, wymiana szybki odpada. Rysy (niewiadomego mi pochodzenia, poprostu się na "nastepny dzień się pojawiły") są niewielkie tak że nie czuć ich nawet pod paznokciem, więc myślę że polerowanie pomoże. Dam znać o rezultatach:)

Zhan 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-09-2009, 23:06   

ku przestrodze, jesli ktos mysli o polerowaniu szybki displexem to odradzam, ja to zrobilem i mam szybke do wymiany...

Odpowiedz do tematu