To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Pompa wody objawy

Anonymous - 09-06-2009, 16:24
Temat postu: [CAxA] Pompa wody objawy
Witajcie

Moje autko ma już ponad 200tys przebiegu i jeszcze nie wymieniałem pompy wody.
Bede wdzieczny za opisanie objawow syganlizujących problem z pompą. Obecnie podczas jazdy wskazówka temp jest na jednej trzeciej skali, podczas stop & go momentalnie przesuwa się do połowy i tam pozostaje aż do powrócenie do stałej jazdy.

Pozdrawiam

Robert

Krzyzak - 09-06-2009, 20:24

Robert - piszczy, brzeczy, terkocze, cieknie. Najczesciej jest to dowolna permutacja tych skladnikow.
Czesto w najmniej odpowiednim momencie.

josie - 10-06-2009, 19:55

mirage1 napisał/a:
Obecnie podczas jazdy wskazówka temp jest na jednej trzeciej skali, podczas stop & go momentalnie przesuwa się do połowy i tam pozostaje aż do powrócenie do stałej jazdy.

Termostat cały czas otwarty - zepsuty

emzet - 11-06-2009, 14:41

Jak powoli ubywa płynu chłodzącego (mimo, że wszystkie węże suche) i miska olejowa oraz okolice pokrywy rozrządu są mokre (od płynu) to pompa wody do wymiany. Objawy sprawdzone na moim colcie :mrgreen:
bender999 - 12-06-2009, 20:08

ja miałem ostatnio pompę do wymiany ubywało płynu i mokry na zimnym silniku blok pod pompą na ciepłym szybko paruje i nie widać

Jakby co to ja zapłaciłem z robotą 200zł

Hugo - 13-06-2009, 09:31

bender999 napisał/a:
ja miałem ostatnio pompę do wymiany ubywało płynu i mokry na zimnym silniku blok pod pompą na ciepłym szybko paruje i nie widać
Płyn chłodniczy pod wpływem temperatury zmieniaswoje właściwości w ten sposób, że gdy jest gorący nie cieknie przez pompę, a dlatego na rozgrzanym silniku nie widać wycieków. Odwrotnie byłoby gdybyś miał zalaną zwykłą wodę w układzie chłodzenia. Wtedy wyciek pojawiałby się na rozgrzanym silniku.
Anonymous - 13-06-2009, 12:22

Hugo, zalezy jaki duzy jest wyciek. Mi kiedys padla pompa i w ostatnich dniach przed wymiana podczas pracy cieklo z niej jak z kranu :P
Krzyzak - 13-06-2009, 19:08

napisalem wszystkie objawy, bo generalnie kazdy ma inaczej - moja rzezila i charczala, na koniec stawiala taki opor, ze silnik przygasal...
u Fishopa za to bylo cichutenko - tylko w garazu kapalo do kanalu - na szczescie na jego dnie byla folia, wiec latwo odkryl :)

ponadto pompa ma specjalny zaworek, ktorym w ostatecznosci pusci plyn i moze z niej cieknac jak z rynny

Anonymous - 09-11-2009, 10:43

A może ktoś posiada szczegółowe wskazówki co do wymiany pompy wody no i paska rozrządu będę bardzo wdzięczny.
Anonymous - 09-11-2009, 11:07

Działy Download, FAQ&How to, strona Krzyzaka. Mało?