UK & IRLANDIA - Chyba kupilem nienaprawialny samochód, przynajmniej w UK
Anonymous - 23-06-2009, 15:48 Temat postu: Chyba kupilem nienaprawialny samochód, przynajmniej w UK Pisze tego posta na zasadzie debaty, nie skarze sie, nie zale, poprostu nie ma juz siły
Kilka tygodni temu padł mi silnik krokowy w Carismie GDI, no cuz , zdarza sie. Temat przyjełem raczej na miekko ( na początku ) ale szybko doszło do mnie ze to dramatyczna sytuacja.
Pojechałem do serwisu Mistubishi w Yorku (z którym juz wczesniej miałem przeboje) ,pełen nadziei, i ..
Pytam pana przy biurku.
- szkukam silniczek krokowy ( stepper motor ) do Carismy GDI
Pan przy biurku
- chwileczke pan od działu sprzedaży czesci rozmawia przez tel. Bedzie za chwilke
ja.
- ok
Poczekałem 15 min podchodzi pan do pana przy biurku.
- w czym moge pomoc
ja
- szkukam silniczek krokowy ( stepper motor ) do Carismy GDI
Pan od czesci
- co?
- aha Starter motor ( rozrusznik )
ja
- NIE Stepper motor
Pan od czesci
- co to jest ?? co to robi ?
Odzywa sie Pan przy biurku, do pana od czesci
- no Stepper motor, nie starter motor
.. Po Facjacie odebrałem ze wie o co chodzi jednak ....
Obydwaj pytaja
- Co to robi i gdzie to jest w silniku ?
juz sie spiełem tak ze myslałem ze zabije.
Tłumacze im, co to jest, co to robi, gdzie sie to znajduje
Pan od czesci
- dobra skoro to jest przy przepustnicy zaraz znajde w komputerze.
mija około 15 min
Woła mnie Pan od czesci
- hmmm, nie wiem ,ja tego nie widze, moze ty to tu gdzies znajdziesz
Ja
- no nie ma tego ,rysunek techniczny jest ze złej strony ,mozesz to obrócić dookoła ?
Pan od czesci
- moment .......................... klika klika klika .......... nie, nie moge.
- słuchaj a widac to jak podniesiesz maske ?
Ja
- tak
Pan od czesci
- to chodz pokazesz mi bedzie łatwiej
Idziemy do samochodu, otwieram maske pokazuje mu to jeszcze raz, obiasniajac co to robi itp Po czym Pan od czesci, wraca do komputera, i nie moze znalezc, ale walczy
kolejne 10 min
Woła mnie Pan od czesci
- słuchaj to, to
ja
- nie wyglada mi ze to to bo tam nie ma uszczelki, poza tym to wyglada jak potencjometr
Pan od czesci
- ok poczekaj pojde po mechanika, niech on zobaczy
ja
- ok
Mija okolo 15 min
Przychodzi mechanik ( pod krawatem ?! ) ,idziemy we trzech do auta, podnosze maske , ( nic nie mówie ) mechanik szuka przepusnicy od strony rozrzadu (Q&%^$%) wkoncu ...
Ja
- No TU to jest - ( pokazuje palcem, i nic nie mówe )
Mechanik
- a tak własnie,hmmmmm, tak to bedzie to, co na rysunku techniczym
Ja
- jestes pewien ? moge ci to wykrecic teraz, tam nie ma zadniej uszczelki
Mechanik
- nie, nie trzeba to napewno to
------------------------------------------------
------------------------------------------------
Wracamy do biura facet mi to pokazuje, ja mówie ze to tak nie wyglada, oni mowia ze to komplet, dlatego ta uszelka
Ja
-wiec ile to kosztuje i na kiedy bedzie ( tak tylko spytałem )
Pan od czesci
-168 funtów( chyba ) , ale nie ma w zadnym magazynie wiec pewnie ( jak bede miał szczescie ) przyjdzie za 3 tygodnie
WYSZEDŁEM SZYBKIM KROKIEM skoro oni dokładnie nie sa pewni, to po co czekac 3 tyg
--------------------------------------------------------------------------
Podjechałem jeszcze do sklepu z czesciami, ale ta sama gadka, odpowiedz: Tylko serwis
Dobra postanowiłem ze pojade do mojego mechanika ( pomyslałem ok niech mnie skasuje z 300F ale zrobi )
Mój mechnik, powiedział ze: no rzeczywiście wyglada to na krokowy ( HURRRA WIE CO TO JEST ) , ale najpierw musi zrobic diagnostyke, aby sie upewnic ( dobra rozmumiem ) no i ze on mi tego z nieba nie sprowadzi, i po krokowy bedzie musiał jechac do serwisu
Dałem sobie spokój
obleciałem szroty, nie ma !! ( nie ma nawet carismy GDI ) Dwóch kolegów było w polsce na urlopach, polatało po szrotach, nie ma. W jedym sklepie z czeciami, pan powiedział ze byc moze za kilka tygodni bedzie
Tak sie złozyło ze kolega z pod londynu do mnie dzwonił, naswietliłem mu sytuacje, on nie uwierzył, powiedział ze ma tam,super sklep,do jego opla wszystko tam kupował i ze zaraz pojedzie zapytac, oczywiscie wiec pojechał do Mitsubishi Dzwoni do mnie i mówi. " Słuchaj oni wogóle nie wiedza co to jest."Znalezli mu 2 czesci jedna 200F druga 500F na za 3-4 tygodnie i jeszcze pan go oswiecił ze jak zamówi ! to juz musi kupic
No to tak miej wiecej wyglada sprawa tak małej usterki pojazdu
Pytanie. Jak wy sobie radzicie z Miskami,bo ja wogóle nie mam pomysłu jak to załatwic, narazie czekam na przpustnice od silnika 1.6 i bede próbował przekładac krokowy poza tym nie mam planu
ps to chyba najdłuzszy post w moim zyciu
Chooper - 23-06-2009, 16:30
kombinujesz kombinujesz, a czy na allegro.pl szukałeś ? bo wiedzę, że używany też wchodzi w grę. przeciesz masa częsci na allegro pochodzi własnie z angielskich carism.
Przesyłka do uk wcale nie wyjdzie tak duzo.
Faraonix - 23-06-2009, 16:30
Mozesz sprobowac na tym szrocie, ja tam pracowalem i mielismy sporo autek i sporo czesci lezy na magazynie. Jak nie bedziesz mogl sie dogadac z anglikami o co chodzi to popros Waldka - to polak moj szwagier i mu wytlumaczysz.
Sprzedaja tez z wysylka chyba nawet na ebay-u, na czesci udzielalismy zawsze 3 miesiace gwarancji.
http://www.car-transplants.co.uk/
tutaj adres i telefon
Chester Road (A51)
Hurleston, Nantwich, Cheshire, CW5 6BU
Tel: 01270 627919 or 626266
Fax: 01270 625464
W tych serwisach to idioci pracuja, ja w mitsubishi w Dublinie musialem sie klucic ze mam pompe elektroniczna a nie mechaniczna. Gosc twierdzil za skoro sa linki to jest mechaniczna, a co tam ze dochodzi nie do pompy tylko do potencjometru zamontowanego nad pompa...., za zbierznosc zaplacilem 90 euro, ustwiali ja 3 razy bo raz sciagalo w jedna a raz w druga. W koncu ustawili ze nie sciaga ale po roku mam nowe opony do wymiany bo obie sa zdarte od srodka
Anonymous - 23-06-2009, 17:23
Chooper napisał/a: | kombinujesz kombinujesz, a czy na allegro.pl szukałeś ? bo wiedzę, że używany też wchodzi w grę. przeciesz masa częsci na allegro pochodzi własnie z angielskich carism.
Przesyłka do uk wcale nie wyjdzie tak duzo. |
no kombinuje jak kon pod góre co do alegro, to mam mało pomysłów na sfinalizowanie zakupu
Faraonix napisał/a: | Mozesz sprobowac na tym szrocie, ja tam pracowalem i mielismy sporo autek i sporo czesci lezy na magazynie. Jak nie bedziesz mogl sie dogadac z anglikami o co chodzi to popros Waldka - to polak moj szwagier i mu wytlumaczysz.
Sprzedaja tez z wysylka chyba nawet na ebay-u, na czesci udzielalismy zawsze 3 miesiace gwarancji.
http://www.car-transplants.co.uk/
tutaj adres i telefon
Chester Road (A51)
Hurleston, Nantwich, Cheshire, CW5 6BU
Tel: 01270 627919 or 626266
Fax: 01270 625464
W tych serwisach to idioci pracuja, ja w mitsubishi w Dublinie musialem sie klucic ze mam pompe elektroniczna a nie mechaniczna. Gosc twierdzil za skoro sa linki to jest mechaniczna, a co tam ze dochodzi nie do pompy tylko do potencjometru zamontowanego nad pompa...., za zbierznosc zaplacilem 90 euro, ustwiali ja 3 razy bo raz sciagalo w jedna a raz w druga. W koncu ustawili ze nie sciaga ale po roku mam nowe opony do wymiany bo obie sa zdarte od srodka |
patrzyłem na stronie, ale GDI nie maja ofkors, ale jeszcze zadzwonie ,dzieki
Faraonix - 23-06-2009, 18:19
jak ja pracowalem to zawsze na skladzie mielismy z 1000 samochodow i codziennie ze 10-20 nowych przyjezdzalo, postaly iles czasu na placu, klienci sobie wyciagali co chceli a potem robiono z nich kosteczki. Jak wartosciowsze rzeczy to byly wymontowywane i szly na regal. Carisme kiedys napewno mielismy i pewnie nie jedna. Nawet ferrari bylo i RR. Najlepiej zadzwonic to sprawdza czy maja takie auto lub czesc do niego
Chooper - 23-06-2009, 19:07
Manysh napisał/a: | no kombinuje jak kon pod góre co do alegro, to mam mało pomysłów na sfinalizowanie zakupu |
jak to... po prostu przelew międzynarodowy, western union, paczka pobraniowa pocztą z Polski, kurier za pobraniem . Sposobów jest cała masa i nie mów, że sie nie da, bo ja 3 tyg temu do czech posłałem cały komplet kół, gdzie Pan przysłał mi kase na moje konto (potrzebował tylko dokładny adres mojej placówki bankowej i jej międzynarodowy kod), a ja od całego przelewu za przyjęcie kasy z zagranicy zapłaciłem 10 PLN prowizji, więc się da. Ja posyłałem pocztą z racji wagi przesyłki, bo było najtaniej. Firmy kurierskie wołały od 700-4000PLN a pocztą poszło za 260.
Wystarczy znaleźć krokowca i dogadać sie jeszcze przed zatwierdzeniem transakcji czy da rade do UK i już
Faraonix - 23-06-2009, 19:25
jeszcze jest ebay i platnosc przy pomocy paypal badz moneybookers. Banalnie proste i bez prowizji co wiecej przelew idze sekundy obojetnie do jakiego kraju. Kupowalem ostatnio zawor mbc w anglii a wczesniej pompe w austrii. Mozna konto zalozyc na polskiej stronie z polskim jezykiem a konto i tak jest miedzynarodowe.
Dobrze jest zalozyc sobie konto w jakims polskim banku internetowym, przesylasz wczesniej kase na nie a pozniej placisz przelewem. Zwykle ludzie nie chca wysylac za granice za pobraniem, jedynie przelew.
Z polskich bankow polecam MultiBank, mozna dostac karte Visa Clasic ale jako karte do konta a nie kredytowa. Taka karta mozesz kupic wszystko, bilety przez neta czy cokolwiek
shinai - 23-06-2009, 19:44
spróbuj tu http://www.partsgateway.co.uk/ mnie sie zawsze udaje znaleśc części
Anonymous - 23-06-2009, 20:33
Chooper, patrzyłem na alegro, ale nie ma nic
Faraonix, ebay pusty choc znalazłem przepustnice nowa 1045 F styrana zyciem 220 F
shinai, własnie kupowałes cos przez ta strone mozesz polecic ? bo znalazło mi kilka krokowych, ale mam zadzwonic i podac im dane karty kredytowej, jakiemus panu ze szrotu ? troche ryzykowne, i czytałem w necie ze potrafia wysyłac głupoty.
Jak kupowałes napisz PLIS
Hubeeert - 23-06-2009, 22:01
Manysh, Bartek naprawia przepustnice w GDI
Anonymous - 23-06-2009, 22:41
Hubeeert, wiem pisałem do niego na PW odnosnie podmiany krokusa plus dolotów, ( pisałem na technicnym równiez ) ale nie ma odzewu, a krokowiec jest trup padła cewka bo trzpien krokowego sie zatarł i sie zawiesza czesto . sytuacja masakryczna
ale dzieki za porade
Hubeeert - 23-06-2009, 23:52
Manysh Bartek ma gorący okres w pracy
shinai - 24-06-2009, 19:10
Kupowałem od nich kilka rzeczy górny tylny wahacz , lampe tylna do galant a lampe przednią do Carismy, lampe tylnia do Vw Lt , znalezli mi pompke spryskiwaczy ale nie kupilem bo udalo mi sie naprawidz moja. Czesci przysylaja w iagu 3 dni masz 6 miesiecy gwarancji. Ja osobiscie polecma tylko nie wiem jak ze znajomoscia na czesciach typu silnik krokowy.
Byc moze w sobote sie wybiore na Szrot ostatnio jak byle to bylo 5 carism, jesli nie kupisz to moge zerknac i wtedy ci przesle ale nie obiecuje ze bede jechal.
Anonymous - 24-06-2009, 20:40
shinai, jak bys jechał to było by super .
Zrobimy tak, na PW dostaniesz wszystkie dane moje ,jakie beda ci potrzebne, a tu opisze co i jak :
krokus jest pod przepustnica,przykrecany na 3 sruby tak jak na zdjeciu
teraz tak: Przed wykrecaniem potrzebny jest miernik, ustaw go na 20 Omm, jak odłaczysz krokowy, sa tam 2 rzedy styków po 3 piny ( na zdjeciu u góry widac 2 rzedy po 2 piny zdjecie pod złym kątem zrobione )
zdjecie ponizej jest dobre, choc krokus połamany ,ale widac te piny dobrze.
Robisz pomiar, miedzy prawym pinem a srodkowym ,oraz lewym i srodkowym wynik pomiaru powinien byc miedzy 28 do 33 omm ,nie wiecej nie mniej.
tak samo sprawdzasz na dolnych pinach i powinno byc tak samo
wynnik ponizej lub powyzej 28-33 omm znaczy ze elektrocewka jest spalona
Dalej...
Jak odkrecisz te 3 srubki to cała ta elektrocewka zejdzie ci dosc łatwo,ale trzpien krokusa bedzie siedział sztywno w przepustnicy( aha jak zdemontujesz elekrocewke to wyskoczy ci sprezynka, pewnie ja zgubisz, olej ja mam az 3 ) musisz ten trzpien wyciagnac dosc delikatnie ,choc bedziesz sie miał z tym problem, wiesz, tak z czuciem
Krokus musi miec numer na deklu, tam gdzie sa te 3 sruby , u góry 1D na dole 89U, zazwyczaj jest to zamazane, podrapane, brudne ( tak jak na tym połamanym ) itp jak zlokalizujesz np numer 1D a reszta bedzie wytarta to i tak oznacza ten sam model wiec nie przejmuj sie tym tylko wyciagaj
dam ci na PW mój nr tel jak by co
shinai - 26-06-2009, 22:05
Sorki Manysh ale jutro bede w pracy caly dzien.
|
|
|