To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Lampki/czujniki od drzwi?

amokqq - 23-06-2009, 22:52
Temat postu: Lampki/czujniki od drzwi?
Troszkę wertowałem forum i widzę, że w moim aucie powinno bzyczeć jak mam zapalone światła lub otwarte drzwi?

ALE NIE BZYCZY:) jakiś czujnik? bezpiecznik? ktoś miał z tym problem...

Aaa... i nie działają mi lampki od strony kierowcy w dzwiach(te czerwone) ani z przodu ani z tyłu, od strony pasażera jest ok.

żarówki czy jakiś kolejny bezpiecznik?

Ta sigma to jak elektrownia atomowa z tą elektryką:)

Z góry dziękuje za pomoc.

VirMan - 24-06-2009, 00:04

miałem taki efekt , jak miałem uszkodzone przełacznki przy drzwiach - są taie pod tymi gumkami przełaczniki , i one zwieraja te dwie linie co idą do masy.

jeśli zapala ci się lampka górna zawsze po otwarciu , to sprawdz linie od drzwi :) , a jak są ok , to zobacz na etacs ( ten komputer od drzwi , timerów itd )

może zasilanie , moze popsuty :)

Zajc3w - 24-06-2009, 00:09
Temat postu: Re: Lampki/czujniki od drzwi?
amokqq napisał/a:
Troszkę wertowałem forum i widzę, że w moim aucie powinno bzyczeć jak mam zapalone światła lub otwarte drzwi?

ALE NIE BZYCZY:) jakiś czujnik? bezpiecznik? ktoś miał z tym problem...

Aaa... i nie działają mi lampki od strony kierowcy w dzwiach(te czerwone) ani z przodu ani z tyłu, od strony pasażera jest ok.

żarówki czy jakiś kolejny bezpiecznik?

Ta sigma to jak elektrownia atomowa z tą elektryką:)

Z góry dziękuje za pomoc.

Hej.
Powinno piszczeć przy zapalonych światłach i otwartych drzwiach kierowcy.

Lampka i pikanie uruchamiane są tym samym czujnikiem więc najprawdopodobniej padł czujnik otwarcia drzwi. Zdarza sie zwłaszcza jak się gumowa osłonka przetrze.

Przy otwieraniu drzwi po stronie kierowcy(te w których nie działa oświetlenie) zapala się kontrolka na desce?? Kontrolka, lampki w drzwiach i piszczyk uruchamiane są bez udziału ECTACS - czysta elektryka na stycznikach.

VirMan - 24-06-2009, 00:47

no dobra - moja niewiedza . - a racja trzeba zobaczyc czy samochód wogóle "widzi" otwarte drzwi.
amokqq - 24-06-2009, 06:38

Hmm... po pracy sprawdze czy wogule wykrywa, że drzwi sa otwarte.
lukasz12 - 24-06-2009, 14:25

Te wyłączniki lubią po prostu zaśniedzieć w środku - trzeba wymontowac i zobaczyć czy po zwarciu obu pinów we wtyczce do masy lampki swiecą - jesli tak to wyłącznik do roboty. Można go delikatnie rozebrać,wyczyścić styki (żyletką albo ostrym nożykiem do tapet) i lekko je rozgiąć aby sciśle przylegały - zwykle są pokryte grubą wartswą zielonej "rdzy" (utleniająca sie miedź).
Anonymous - 24-06-2009, 15:06

oj boże a może by tak na początek sprawdzić czy żarówki się nie przepaliły w drzwiach a nie od razu bebeszyć cale auto ja ostatnio jak wyciągałem tylne popielniczki odkryłem ze są one podświetlane i w obu były spalone żarówki, a tak a propo od strony pasażera przód włącznik opuszczania szyby nie jest podświetlany a u ciebie Bartek jest? I druga sprawa w wersji diamant rownierz jest blokada zamka od strony pasażera? chodzi mi o drugi przycisk przy przycisku opuszczania szyby .
VirMan - 24-06-2009, 16:30

są bokady i każdy przycisk jest podświetlany :) a nie kazemy my dłubac , tylko sprawdzic czy wogóle są sygnały
amokqq - 25-06-2009, 22:06

Hmm faktycznie auto nie widzi otwartych drzwi po stronie kierowcy...

Teraz pytanie, gdzie ten czujnik jest? Bo nie do końca wiem:(

lukasz12 - 25-06-2009, 22:20

Prawdopodobnie w takim miejscu że zwalnia go otwarcie drzwi...
amokqq - 30-06-2009, 09:41

Jako, że byłem chory nie grzebałem w aucie. Ale dziś rozbabrałem ten czujniki od drzwi, wyczyściłem i działa, bzyczy, lampy palą... i stacyjka ma takie podswietlane kołko:) o czym nie wiedziałem:)

Dzięki za pomoc.