[XX-92]Colt C50 i starsze - drżenie kierownicy przy hamowaniu
Anonymous - 09-08-2006, 10:39 Temat postu: drżenie kierownicy przy hamowaniu Witajcie niby stary i prosty temat a jednak.
Po wymianie klocków i tarcz objawy nie ustąpiły!
I co teraz?
Anonymous - 09-08-2006, 10:43
kilkukrotnie pisałem że trzęsienie przy chamowaniu to nie wina tarcz, wyważ koła i sprawdż czy stabilizator wachacza nie ma wybitych jest sztywny ( czy gumy które go trzymają sie nie wybiły) możesz odrazu sprawdzic jego końcówki.
Anonymous - 09-08-2006, 11:10
sprawdz tez plyn hamulcowy czy przypadkiem nie stracil swoich wlasciwosci.
Anonymous - 10-08-2006, 09:04
Jeszcze jedno to drżenie kierownicy występuje podczas hamowania ale tylko powyżej prędkości 80 km/h.
Anonymous - 10-08-2006, 16:45
mozliwe że blokuje ci jeden z tłoczków hamulcowych lub tarcze są krzywe
Hubeeert - 10-08-2006, 16:51
Draganie kierownicy przy hamowaniu jest mozliwe gdy:
1. Masz krzywe tarcze hamulcowe - większość przypadków
2. masz zapieczone prowadnice w zacisku
3. masz problemy z zawieszeniem czyli jak napisał rami1000 napisał/a: | stabilizator wachacza nie ma wybitych jest sztywny ( czy gumy które go trzymają sie nie wybiły) możesz odrazu sprawdzic jego końcówki. |
Ale rami1000 pamiętaj o tym że przy hamowaniu jeżeli drży kierownica to pierwsze co sprawdzamy to własnie tarcze.
JACA_1978 - 13-08-2006, 13:57 Temat postu: jesli nie tarcze to najpierw sprawdz
cale zaciski bo jesli kupiles dobre tarcze to moze wlasnie cos z zaciskami moze byc najpredzej
Anonymous - 14-08-2006, 15:18
Może dynamiczne wyważanie..?
leon79 - 14-08-2006, 18:25
Sprawdz też stan opon. Źle zużyte również mogą powodować podobne efekty + trzęsienie kierownicy powyżej pewnej prędkości. Jakiej? Zależy. Musisz sprawdzić sam.
Wook@sH - 15-08-2006, 21:02
Jak juz piszecie o oponach to dodam ze po jakichś pęknięciach czy szybkim wjechaniu na krawężnik moga sie uszkodzić i pózniej efektem jest drżenie kierownicy, wiec jezeli to by było to tylko wymiana opon pomoże.Niestety.
szpala85 - 17-08-2006, 14:48
witam ja mialem to samo w colcie , najpierw jeden z tloczkow sie przypiekl i nie odskakiwal (efektem bylo to ze po 1 miesiacu jezdzenia znosilo mnie na prawa strone przy hamowaniu i klocek oczywiscie do wywalenia ) ,,, a drgania przy hamowaniu , to nic innego jak wybite zawieszenie przednie (albo tarcze krzywe ale nie mozliwe bo jak maja sie skrzywic ) jezeli jedziesz i ci stuka zawiecha na malutkich dziurkach , to pewnie to
Anonymous - 01-09-2006, 10:54
Delikatnie odświerzę temat, bo mam podobny problem.
Przy hamowaniu drga mi kierwownica.
Wymieniłem tarcze hamulcowe i klocki na nowe, łączniki stabilizatora, a wczoraj końcówki drążków kierowniczych. Oczywiści nie pomogło (tylko już się mniej tłucze zawieszenie)
Co mam teraz zrobić? Mechanik rozkałada ręce, sprawdzał mi zawieszenie, mówi że nie ma już luzów...
Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość, że drgania nasilaja się po rozgrzaniu hamulców, ale czy to możliwe że tarcze za 800zł zniszczyłem po pierwszym delikatnym hamowaniu
|
|
|