To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Wymiana uszczelniacza skrzyni w miejscu gdzie wchodzi półoś.

q67 - 30-06-2009, 12:10
Temat postu: Wymiana uszczelniacza skrzyni w miejscu gdzie wchodzi półoś.
Wymiana uszczelniacza skrzyni w miejscu gdzie wchodzi półoś. Cieknie mi z tego miejsca . Ktos wie jak to wymienic?Najlepiej krok po kroku . Czy trzeba wyciągac skrzynke ? I moze jeszcze zna numer uszczelniacza? Skrzynia chyba F5M42 .Auto Galant EA2W SE.
adaxo - 30-06-2009, 12:34

Nie trzeba wyciagac skrzynki.
-odkrec kolo
-odkrec nakretke na polosi (32mm)
-odkrec zacisk hamulca (2x17), i przewod hamulcowy od zwrotnicy (10m), odciagnij na bok
-odkrec sworzen gornego wahacza (17mm)
-odkrec mocowanie amora z wahaczem dolnym prostym (17lub19mm)
-odkrec wahacz dolny prosty od zwrotnicy(19lub 22mm)
-rozczep wahacze
-wyciagnij polos z przegobem ze zwrotnicy
-wyciagnij polos za skrzynki podwazajac delikatnie przegob wewnetrzny
-wydlub uszczelniacz
nabij nowy i skrec wszystko do kupy w odwrotnej kolejnosci
Mam nadzieje ze troche pomoglem, jak masz jakies watpliwosci to pytaj.

q67 - 30-06-2009, 12:43

Chodzi mi głównie w jaki sposób go wydlubać i później nabic nowy ? Jakies specjalne narzędzia bedą potrzebne ?
adaxo - 30-06-2009, 12:50

Ja go wydlubalem przy pomocy tej dzwigni co jest w kpl z oryginalnym lewarkiem :lol: (taki pret z hakiem z jednej strony i cos jak plaski srubokret z drugiej), trzeba to robic rownomiernie z kilku stron po milimetrze i wyjdzie.
Nabijalem delikatnie z kazdej strony malym mlotkiem a potem przylozylem ten zuzyty i po nim dobijalem do oporu (slychac inny dzwiek gdy dojdzie do konca.

ucznios - 19-10-2010, 13:40

Witam, mam właśnie problem z uszczelniaczem od strony półosi. W ostatni piątek wymieniałem uszczelniacz , ale młody mechanik chyba spaprał robotę bo w weekend mój Galuś strasznie krwawił, wszędzie zostawiałem plamy oleju ze skrzyni. W poniedziałek pojechałem na poprawkę, okazało się że uszczelniacz wypadł z docelowego miejsca.. poprawkę robił już inny mechanik z tego warsztatu, dobijał delikatnie, widać, że się przykładał do roboty. wczoraj nigdzie plam nie było dzisiaj znowu zaczął się "pocić" :( nie wiem co mam robić - oczywiście jadę jeszcze raz na poprawkę, ale ile można!? może Wy mieliście podobne problemy, albo znacie przyczynę tego "krwawienia", Proszę o pomoc.
robertdg - 19-10-2010, 14:09

ucznios, wadliwy uszczelniacz, albo wadliwy montaż.
Owczar - 19-10-2010, 15:57

Ja kiedyś wbiłem zbyt daleko i się pocił. Trzeba zerknąć na półoś, czy nie jest przypadkiem lekko wytarta w miejscu uszczelniacza. W takim wypadku jedyny sposób to skrócenie sprężynki na uszczelniaczu, ale rozwiązanie to ma też swoje wady.
ucznios - 19-10-2010, 23:50

Dzięki za pomoc, jutro zamawiamy nowy uszczelniacz i próbujemy jeszcze raz. pozdrówki.
savagger995 - 19-12-2019, 13:57

Cieknie mi z tego miejsca jak na zdjęciu z uszczelniacza simeringu półosi skrzyni w miejscu gdzie wchodzi półoś długa. Jaki powinien być numer katalogowy tego uszczelniacza? Czy to będzie to MD755904? Brać firmę Corteco najlepiej ? Skrzynia F5m42 silnik v6

[img][/img]

Hugo - 19-12-2019, 14:10

savagger995, tak, MD755904, zamiennie MD755526. Corteco będzie OK, jednak ja niedawno na alle... kupiłem oryginał Mitsubishi za 30 zł...
marecki - 26-05-2020, 20:16

Dzisiaj kupiłem właśnie ten uszczelniacz z Corteco a w środku NOK bh5276e,oryginał by to był?
jacek11 - 26-05-2020, 21:04

Często w pudełkach Corteco siedzą sobie Noki :)
marecki - 26-05-2020, 21:41

Ciekawy jestem,zapłaciłem za niego niecałe 13 zeta,może się nie rozcieknie od razu :D
Krzyzak - 26-05-2020, 21:48

jak wiele razy pisałem - nok robi na pierwszy montaż, więc to dobra firma, ALE - ma różnej jakości uszczelniacze różniące się materiałem
najpopularniejszy ACM (kauczuk akrylowy), ale można się pokusić o coś lepszego (np. FPM - kauczuk fluorowy) - wtedy i cena wyższa

joujoujou - 26-05-2020, 23:23

NOK w ogóle jeszcze robi uszczelniacze z FPM/FKM? Ostatnio widuję tylko EPDM, nad czym zresztą bardzo boleję.

Kiedyś z FKM na pierwszy montaż szły z KOYO i chyba lepszych nie było. Szkoda, teraz już chyba tylko łożyska robią.