Eclipse - Techniczne - [1G] wymiana pompy wodnej
Anonymous - 13-08-2006, 17:49 Temat postu: [1G] wymiana pompy wodnej Czy wymieniał ktoś pompe wodną w Eclisie nie wyciągając silnika jeśli tak to prosiłbym o informację jeśli chodzi o pasek rozrządu czy zdejmowac czy nie i ogólnie jak najszybciej to samemu zrobić czy też oddać to do warsztatu ale w serwisie poprosili o 500-700zł za robocizne i tutaj uważam troszkę za drogo.
Anonymous - 13-08-2006, 19:10
Witam.
o ile mi wiadomo, nie trzeba demontować rozrządu do wyiany pompy, ponieważ pompa napędzana jest przez pasek klinowy. Nie powinno być większych problemów z wymianą.
pozdrawiam
Krzyzak - 13-08-2006, 19:42
http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=362
link powyżej to rozrząd w sohc, w dohc dochodzi po prostu drugi wałek w głowicy i napinacz hydrauliczny; o ile pamiętam to pasek lub napinacz zakrywają pompę wody, więc wymieniając ją przynajmniej pasek główny musisz do tego zdjąć
jeśli nigdy tego nie robiłeś, to się nie zabieraj, bo w dohc to nie jest takie łatwe
Anonymous - 13-08-2006, 21:59
witam
dokladnie napinacz hydrauliczny zakrywa pompe i trzeba go zdemontowac
Bartek - 14-08-2006, 09:09
Sporo krzyczą.... W Wawce ok. 500 w DOHC, 400 SOHC.....
Wymiania nie jest bardzo skomplikowana - w warunkach garażowych 3-4 h bez pośpiechu....
Przy okazji warto zmienić komplet rozrządu (paski, rolki i uszczelniacze), sprawdzić napinacz i wymienić płyn chłodzący - jedyna okazja wymienić również płyn pozostający w bloku po spuszczeniu z chłodnicy.
Anonymous - 14-08-2006, 13:46
Dzięki za podpowiedzi. Jezdzę od dwóch lat Eclipsem i miałem spokój ale dobre trwa krótko .Mam nadzieje ze dam sobie radę , choć nie robiłem tego nigdy na DOHC. Ale zawsze jest pierwszy raz .
Anonymous - 14-08-2006, 17:05
nie pękaj,pompa wodna często pada w Eclipsach.
Hubeeert - 14-08-2006, 17:15
LUTEK napisał/a: | pompa wodna często pada w Eclipsach. |
Czesto pada jak sie kiepską zakłada
Krzyzak - 14-08-2006, 18:40
LUTEK napisał/a: | nie pękaj,pompa wodna często pada w Eclipsach. |
trochę nieprecyzyjnie napisałeś, bo wychodzi, że powinna być wieczna - pompę się wymienia jak el. eksploatacyjny
równie dobrze można powiedzieć, że często padają klocki hamulcowe albo żarówki
josie - 15-08-2006, 18:09
A jeszcze dokładniej precyzując to nie pada sama pompa a jej uszczelniacz który jest niestety niewymienialny. Uszczelniacz jak każdy się starzeje - w końcu to guma, i przychodzi na niego czas, jak na te od oleju przy rozrządzie/skrzyni.
Anonymous - 15-08-2006, 23:24
josie najlepiej to sprecyzował
|
|
|