To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G] wymiana pompy wodnej

Anonymous - 13-08-2006, 17:49
Temat postu: [1G] wymiana pompy wodnej
Czy wymieniał ktoś pompe wodną w Eclisie nie wyciągając silnika jeśli tak to prosiłbym o informację jeśli chodzi o pasek rozrządu czy zdejmowac czy nie i ogólnie jak najszybciej to samemu zrobić czy też oddać to do warsztatu ale w serwisie poprosili o 500-700zł za robocizne i tutaj uważam troszkę za drogo.
Anonymous - 13-08-2006, 19:10

Witam.
o ile mi wiadomo, nie trzeba demontować rozrządu do wyiany pompy, ponieważ pompa napędzana jest przez pasek klinowy. Nie powinno być większych problemów z wymianą.
pozdrawiam

Krzyzak - 13-08-2006, 19:42

http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=362

link powyżej to rozrząd w sohc, w dohc dochodzi po prostu drugi wałek w głowicy i napinacz hydrauliczny; o ile pamiętam to pasek lub napinacz zakrywają pompę wody, więc wymieniając ją przynajmniej pasek główny musisz do tego zdjąć

jeśli nigdy tego nie robiłeś, to się nie zabieraj, bo w dohc to nie jest takie łatwe

Anonymous - 13-08-2006, 21:59

witam
dokladnie napinacz hydrauliczny zakrywa pompe i trzeba go zdemontowac

Bartek - 14-08-2006, 09:09

Sporo krzyczą.... W Wawce ok. 500 w DOHC, 400 SOHC.....

Wymiania nie jest bardzo skomplikowana - w warunkach garażowych 3-4 h bez pośpiechu....

Przy okazji warto zmienić komplet rozrządu (paski, rolki i uszczelniacze), sprawdzić napinacz i wymienić płyn chłodzący - jedyna okazja wymienić również płyn pozostający w bloku po spuszczeniu z chłodnicy.

Anonymous - 14-08-2006, 13:46

Dzięki za podpowiedzi. Jezdzę od dwóch lat Eclipsem i miałem spokój ale dobre trwa krótko :( .Mam nadzieje ze dam sobie radę , choć nie robiłem tego nigdy na DOHC. Ale zawsze jest pierwszy raz :D .
Anonymous - 14-08-2006, 17:05

nie pękaj,pompa wodna często pada w Eclipsach.
Hubeeert - 14-08-2006, 17:15

LUTEK napisał/a:
pompa wodna często pada w Eclipsach.

Czesto pada jak sie kiepską zakłada

Krzyzak - 14-08-2006, 18:40

LUTEK napisał/a:
nie pękaj,pompa wodna często pada w Eclipsach.

trochę nieprecyzyjnie napisałeś, bo wychodzi, że powinna być wieczna - pompę się wymienia jak el. eksploatacyjny
równie dobrze można powiedzieć, że często padają klocki hamulcowe albo żarówki

josie - 15-08-2006, 18:09

A jeszcze dokładniej precyzując to nie pada sama pompa a jej uszczelniacz który jest niestety niewymienialny. Uszczelniacz jak każdy się starzeje - w końcu to guma, i przychodzi na niego czas, jak na te od oleju przy rozrządzie/skrzyni.
Anonymous - 15-08-2006, 23:24

josie najlepiej to sprecyzował :D